Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Crestere de 8,2% a pietei de tubulatura, pe termen mediu
ANALIZA: Crestere de 8,2% a pietei de tubulatura, pe termen mediu
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Cosmin Dincu 11 Sep 2015 19:00
Piata europeana de elemente de tubulatura pentru infrastructura a inregistrat un alt regres de -3% in termeni cantitativi, la nivelul lui 2014, dupa ce in precedentele 12 luni s-a consemnat o diminuare de -2,5% din acelasi punct de vedere. Datele se refera la principalele cinci piete de referinta din Uniunea Europeana – Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania –, iar pentru anul in curs se preconizeaza o scadere de -3,8%. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unei cercetari elaborate de Interconnection Consulting Group, ce releva si faptul ca, in pofida acestei situatii negative, procesul de inlocuire a tevilor metalice si/sau din beton continua intr-un ritm sustinut si favorizeaza cresterea cotei de piata a tubulaturii din materiale alternative, cum ar fi cele din GRP sau plastic.
„Industria de profil ramane, insa, provocatoare, cu o serie de rezultate dezamagitoare in fiecare tara in parte, desi, in total, valoarea sectorului de tubulatura pentru lucrari de infrastructura a ajuns la 3,6 miliarde euro in 2014. Principala cauza se datoreaza fluctuatiei pietei de constructii edilitare, care, de-a lungul lui 2014, s-a manifestat diferit in diversele state europene, cu anumite trenduri de recuperare relativ fragile, ce s-au intrerupt pe parcurs. Mai mult, in anii anteriori de recesiune, sectorul de tevi pentru infrastructura s-a remarcat printr-un regres al numarului locurilor de munca si prin pierderea unor cote de piata in favoarea altor categorii de lucrari (cum ar fi cele de cladiri), deoarece reducerea gradului de dependenta fata de fondurile publice este aproape imposibila. Masurile de austeritate implementate in majoritatea tarilor din UE au determinat, printre altele, diminuarea considerabila a finantarii proiectelor pentru care se solicita materiale din categoria tubulaturii. Astfel, cea mai importanta piata, respectiv cea germana, s-a contractat cu -3% ca valoare in 2014. La randul sau, Marea Britanie s-a confruntat cu un declin cantitativ de -2,5%, iar din punct de vedere al valorii (exprimate in euro), la nivelul anului in curs se va remarca o prabusire de -16,4%, inclusiv ca urmare a aprecierii lirei sterline. Totusi, sub aspect cantitativ, in 2015 va avea loc o majorare de 3,9%, pe fondul sporirii numarului de proiecte finantate prin planul national de infrastructura, derulat de guvernul din Londra. In acelasi timp insa, dupa o situatie fluctuanta in ultimii ani, piata italiana, evaluata la 0,6 miliarde euro, s-a diminuat cu -7,7%, iar cea franceza (care conteaza, ca dimensiune, cu 16,9% din total, a inregistrat vanzari de 945.200 de tone in 2014, ceea ce a corespuns unei deprecieri de peste -10% in termeni cantitativi. Industria de tubulatura din Spania, cu dimensiuni mai reduse, incepe sa se revigoreze, in acelasi timp cu o crestere economica vizibila in aceasta tara”, a declarat Olga Baran, autoarea studiului.
Tubulatura din material plastic, tot mai preferata
In cercetarea Interconnection se mai arata ca, anul trecut, peste 1,2 milioane tone de tubulatura din material plastic a reprezentat nivelul vanzarilor din cele cinci state europene analizate, iar in 2015 livrarile s-ar putea majora cu +6,7%. Motivele acestei tendinte ascendente se regasesc in proprietatile acestor produse, cum ar fi rezistenta la coroziune, flexibilitatea, posibilitatea combinarii optime prin sudura, rezistenta la agenti chimici si tehnicile rapide si simple de montaj prin imbinare, ceea ce presupune importante economii financiare. In schimb, pretul tubulaturii din plastic va spori masiv in 2015, din cauza sincopelor in productie si situatiilor de forta majora survenite la furnizorii de materii prime (PVC – si nu numai), care au indus deja costuri operationale mai mari. Segmentul tevilor din GRP este relativ redus, contand pentru cel mult 209,8 milioane de euro, fiind reprezentat, de fapt, de trei corporatii specializate in fabricarea tubulaturii din material plastic ranforsat cu fibra de sticla. Desi momentan preponderente, tevile metalice si din beton, ca solutie traditionala, au cote de piata in descrestere si li se prevede un viitor sumbru, mai ales ca pe acest segment s-a remarcat o scadere de -10,2% in 2014, iar tendinta descendenta este sustinuta inclusiv de trendul ce impune utilizarea unor produse cu masa proprie mai redusa.
Conductele de canalizare predomina pe piata europeana, cu o cantitate de 2,4 milioane de tone livrate in 2014, iar oportunitatile de crestere se intrevad cu precadere pe acest segment. Tubulatura de drenaj, avand o cota de 15,6% din total, reprezinta cel mai utilizat sistem in Marea Britanie. In plus, tubulatura rezistenta la presiune este mai putin folosita in Europa (34%), in favoarea celei fara rezistenta la presiune (66%), care insumeaza vanzari anuale de doua miliarde euro. Segmentul tevilor de presiune are succes mai ales in statele in care se efectueaza preponderent lucrari de reabilitare a infrastructurii de alimentare cu apa, iar in cele cinci tari de referinta asemenea proiecte au fost deja finalizate. De altfel, 83,9% din cererea de tubulatura de presiune se efectueaza pentru retelele de alimentare cu apa. In fine, dar nu in ultimul rand, desi in ultimul timp a avut loc o scadere aproape continua, segmentul tevilor de alimentare cu gaz reprezinta aproape 6% din total, din punct de vedere al cantitatii.
„Cei mai importanti operatori din domeniu, ce fac parte din top 10, ating o valoare combinata a vanzarilor de 35,6%. De exemplu, 40,9% din industria franceza de tubulatura este cota controlata de cinci producatori semnificativi. Pe piata italiana, unitatile locale de fabricatie sunt preponderente, ceea ce face ca importul sa fie desuet, in timp ce in Marea Britanie producatorii locali sunt extrem de puternici si efectueaza inclusiv ample operatiuni de export, cum ar fi GPS (parte a grupului Aliaxis) si Radius Systems (companie integrata in Polyplastic Group. De asemenea, GPF, lider in peninsula iberica, este unul dintre primii cinci lideri europeni, in ceea ce priveste cresterea afacerilor”, se mai arata in studiul citat.
Concluzionand cu previziunile pentru intervalul 2015-2018, Olga Baran a mai aratat ca, pornind de la un prag referential de 3,73 miliarde euro in acest an, corespunzator cantitatii de 4,63 milioane de tone, piata europeana a tubulaturii pentru infrastructura va ajunge, succesiv, la 4,01 miliarde euro si 4,7 milioane de tone in 2016, 4,38 miliarde euro si 4,88 milioane de tone in 2017 si 4,88 miliarde euro si 5,11 milioane de tone in 2017. Tinand insa cont de realitatea potrivit careia anul trecut s-au consemnat 3,55 miliarde euro si 4,82 milioane de tone, indicele compozit CAGR pentru intervalul 2014-2018 va fi de -1,7% din punct de vedere cantitativ si +8,2% ca valoare. Cotele medii de piata din acelasi interval arata ca tubulatura de canalizare este preponderenta, cu 51,3% din total, urmata de cea destinata retelelor de alimentare cu apa (27,8%), de cea pentru scurgere/ drenaj, cu 15,8% si de tevile utilizate la retelele de gaze naturale (5,2%). Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com
 
hiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
CDS
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
theda mar
BogArt
MAKITA
EURO BUILD
VEGO
Arduro
noark
AED
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
DRS
strabag nivel 1
SSAB
EDIT-Structural
Ubitech
GEWISS
Acvatot 2019
rigips
concelex
quadratum
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<