ANALIZA: Majorare a gradului de utilizare a pompelor de caldura |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Cosmin Dincu 18 Feb 2016 16:30 |
Piata europeana a pompelor de caldura s-a inscris pe un trend ascendent in 2015 atat in termeni cantitativi, cat si valorici, astfel incat gradul de utilizare a acestor solutii inovatoare s-a majorat vizibil. Astfel, ca volum, anul trecut, s-a constatat un salt de 4,7%, pana la 299.700 de unitati comercializate, in valoare de 1,1 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere de 7,4%. Actuala tendinta se va observa si pe termen mediu, la nivelul lui 2018 fiind prognozate vanzari de 334.100 unitati.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unui studiu elaborat de expertii Interconnection Consulting Group, care arata si ca livrarile de pompe de caldura in cadrul a cel putin sapte piete europene importante (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Polonia, Turcia si Spania) vor fi impulsionate si de anumite masuri luate de autoritatile UE, in cooperare cu diverse organizatii de profil. „Pe baza colaborarii dintre asociatia europeana a fabricantilor de pompe de caldura si organismele de certificare din UE, in curand va fi elaborat un nou certificat pentru aceste produse, valabil in UE, ce va fi emis pe baza schemei CEN Keymark. Aceasta masura se adopta in contextul in care pompele de caldura constituie o solutie perfecta pentru a indeplini tintele de protectie climatica si eficienta energetica stabilite de Comisia Europeana, precum si pe cele subliniate in asa-numita initiativa a Uniunii Energetice Europene. In contextul respectiv, documentul de tip Keymark pentru pompele de caldura reprezinta un instrument util de certificare a calitatii acestor sisteme cu valoare adaugata mare, mai ales ca, pana in prezent, producatorii si importatori de pompe de caldura erau obligati sa respecte doar cerintele marcajului CE, care atesta numai conformitatea. De aceea, cei ce vor opta pentru certificarea suplimentara Keymark se vor diferentia fata de competitorii lor printr-un pas inainte – si anume acela al verificarii, de catre o terta parte (independenta), a calitatii produselor. Sortimentele ce vor avea simbolul suplimentar Keymark pentru pompe de caldura vor demonstra utilizatorilor finali ca au fost testate si recunoscute de laboratoare acreditate in UE, conform standardelor in vigoare si ca indeplinesc toate cerintele schemei de certificare. Aceasta a devenit disponibila din februarie a.c. si se estimeaza ca primele produse acreditate Keymark vor ajunge la utilizatorii finali cel tarziu in trimestrul al patrulea din 2016. Mai mult, schema Keymark pentru pompe de caldura este compatibila cu exigentele actuale de eco-design si cu procedurile de aplicare a etichetei energetice, iar dupa implementare va asigura un sprijin consistent si autoritatilor de supraveghere a pietei”, au declarat autorii cercetarii.
Sistemele exterioare aer-apa continua sa domine piata
Din punct de vedere structural, in 2015, dupa cum arata studiul Interconnection, piata a continuat sa fie dominata de pompele de caldura tip aer-apa, cu montaj la exterior, ce au avut o cota de 52,9% din vanzarile totale si s-au remarcat printr-o crestere de 4,4% in termeni cantitativi. Totusi, cele mai mari rate ascendente au fost raportate pentru pompele de caldura ce permit incalzirea apei (+10,9% ca volum si +13,1% ca valoare), astfel incat acestea s-au comercializat in proportie de 33% din numarul total al sistemelor respective. Spre deosebire de nordul continentului european, unde sunt foarte populare, in cele sapte tari analizate pompele de caldura cu sursa la sol au contat pentru numai 12,1% din vanzari, consemnand, de asemenea, o crestere de 3,3%. Pe acest segment, majorarea nu va depasi 1,4% pe an, inclusiv pe termen mediu, in asa fel incat, in 2018, gradul de utilizare a pompelor de caldura cu sursa la sol se va situa sub 12%. In fine, dar nu in ultimul rand, sistemele aer-apa cu evacuare s-au incadrat in cel mai restrans segment al pietei (atat cantitativ, cat si valoric), reprezentand 2% din volumul total.
Cererea de pompe de caldura provine aproape exclusiv din mediul rezidential, iar operatorii pietei ar trebui, totusi, sa identifice si alte segmente ale pietei constructiilor spre care sa se indrepte oferta, deoarece in multe tari din cele sapte analizate domeniul locuintelor se confrunta cu spectrul unei noi crize. „De aceea, daca furnizorii de pompe de caldura vor depinde numai de sectorul rezidential, se vor confrunta in curand cu un nou declin cantitativ si valoric al vanzarilor, intrucat majoritatea statelor europene se va confrunta cu un regres al lucrarilor de constructii de locuinte. In 2015, sectorul rezidential a atras 70,5% din numarul total de pompe de caldura comercializate in Europa. Una dintre cele mai mari probleme ale fabricantilor si importatorilor este aceea ca, in cazul lucrarilor de reabilitare termica/ renovare, comenzile sunt infime, astfel incat piata are o dependenta masiva fata de constructiile noi, segment ce acapareaza 66,5% din vanzari. Singura tara in care ponderea constructiilor noi si a renovarilor este relativ echilibrata continua sa fie Franta, insa situatia respectiva se datoreaza mai degraba atingerii fazei de maturitate a pietei locale de pompe de caldura, etapa in care este normal ca sectorul de reabilitare sa genereze cerere”, se mai arata in studiul Interconnection.
Dinamica deosebita a pietei pe termen mediu
Expertii biroului austriac de analiza a pietei sustin si ca sectorul pompelor de caldura va avea o dinamica deosebita pe termen scurt si mediu. Astfel, din punct de vedere cantitativ, pentru intervalul 2015-2018 indicatorul CAGR este de 3,9%, ceea ce va insemna ca, la nivelul lui 2018, vanzarile vor atinge 334.100 unitati, in timp ce, valoric, indicele CAGR de 6,7% va determina un nivel de 1,3 miliarde euro in acelasi an. „Cea mai semnificativa rata de crestere se preconizeaza pentru segmentul sistemelor cu functie de incalzire a apei, cu un nivel compozit mediu anual de 4,3%, ceea ce va permite livrari de 111.200 unitati in 2018. Totodata, pompele de caldura aer-apa cu montaj la exterior isi vor continua ascensiunea actuala, cu o rata CAGR de 4,2% in termeni de volum si de 7,3% ca valoare, mentinandu-si astfel pozitia dominanta pe piata si ajungand la circa 180.000 de unitati vandute in 2018”, concluzioneaza autorii cercetarii. In consecinta, conform Interconnection, indicatorii estimati, aferenti perioadei 2015-2018, reflecta ca anul trecut, cel mai probabil, pe plan european s-au livrat 299.700 pompe de caldura, in valoare de 1,11 miliarde euro si, pornind de la aceste niveluri, in 2016 se vor raporta livrari de 313.500 unitati (1,19 miliarde euro), in 2017 se vor atinge 324.700 pompe de caldura comercializate (1,27 miliarde euro), iar in 2018 se va ajunge la 334.100 de unitati, cu o valoare de 1,34 miliarde euro.
O alta diagrama interesanta, elaborata de Interconnection, se refera la concentrarea pietei pompelor de caldura, in termeni valorici. Astfel, se observa ca primii trei fabricanti (furnizori) conteaza pentru 28,4% din vanzarile efectuate in 2015, in termeni absoluti, primele cinci companii au o pondere de 36%, iar firmele incluse in top 10 controleaza mai mult de jumatate din piata (51,8%). In consecinta, se poate observa cu usurinta ca, la fel ca in alte domenii ce implica inalta tehnologie, inclusiv in sectorul pompelor de caldura se constata o situatie de oligopol. Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com
|