Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ARISTON: Piata pompelor de caldura necesita suport din partea statului
ARISTON: Piata pompelor de caldura necesita suport din partea statului
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Apr 2024 06:25
Grupul Ariston este un competitor global major pe piata sistemelor de incalzire si producere a apei calde menajere. Compania promoveaza o gama extinsa de solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere energetic, proiectate pentru a imbunatati confortul prin folosirea celor mai avansate tehnologii si a unor sisteme de conectare performante. Produsele grupului sunt disponibile sub brandurile globale Ariston, ELCO si Wolf, operand, de asemenea, sub marci emblematice precum Calorex, NTI, HTP, Chaffoteaux, ATAG, Brink, Chromagen, Racold si Thermowatt, respectiv Ecoflam. Din punct de vedere financiar, in anul fiscal 2023, Ariston a realizat incasari nete de peste 3 miliarde euro, reprezentand o majorare de 30% comparativ cu exercitiul fiscal precedent. Ariston Romania este filiala locala a Ariston Group, distribuind pe plan local o gama extinsa de centrale termice in condensare. In continuare, Catalin Draguleanu, Senior Director al societatii, se refera la situatia actuala a pietei si la perspectivele de dezvoltare, in contextul accentului care se pune, la momentul actual, pe actiunile de prevenire a schimbarilor climatice.
 
- Cum a evoluat piata de centrale termice si pompe de caldura in 2023 si care sunt previziunile pentru intervalul 2024-2025?
- Piata pompelor de caldura este una foarte mica - pana la 20.000 de unitati vandute in 2022 la nivelul Romaniei. Este putin, in conditiile in care, in Europa, in anul 2022 vanzarile au depasit 3 milioane de unitati. In 2023, pompele si-au mentinut popularitatea in randul consumatorilor, insa in absenta unui sprijin financiar, achizitionarea ramane imposibila pentru multi consumatori, fiind vorba despre o tehnologie costisitoare. Din acest punct de vedere, credem ca interventia autoritatilor cu mijloace de sprijin va marca o diferenta fundamentala. In ceea ce priveste centralele de apartament, piata este mult mai solida - vorbim de un parc de aproximativ 2,7 milioane de centrale de apartament, la nivel national. Este important de subliniat ca Ariston comercializeaza in Romania exclusiv centrale in condensare, care sunt mult mai putin poluante si mai prietenoase cu mediul.
Am observat in piata un interes crescut pentru pompele de caldura industriale, pe care le comercializam sub brandul ELCO. La fel precum consumatorii persoane fizice, companiile si dezvoltatorii din real estate sunt tot mai interesati de eficienta energetica si de controlul costurilor alocate surselor si consumului de energie, constientizand faptul ca adoptarea unor solutii sustenabile nu doar protejeaza mediul, ci are si beneficii financiare semnificative. Astfel, implementarea pompelor de caldura comerciale reprezinta o componenta esentiala in strategiile de eficienta energetica ale multor companii sau dezvoltatori, pentru ca utilizeaza energia din mediul inconjurator (aer, apa, sol) pentru incalzire sau racire. Mai mult, in multe state europene, guvernele ofera stimulente financiare pentru adoptarea solutiilor eficiente din punct de vedere energetic, iar companiile pot beneficia de scutiri fiscale, subventii sau credite pentru investitiile in pompe de caldura - un demers pe care speram sa il vedem cat mai curand si in Romania.
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri inregistrata de companie in 2023 si estimati evolutia acesteia in 2024.
- In anul precedent, grupul Ariston a inregistrat rezultate record atat in ceea ce priveste veniturile cat si profitabilitatea companiei. Veniturile nete au depasit pragul de 3 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de 2022. De asemenea, grupul a inregistrat o crestere de peste 36% a profitului net in 2023, ajungand la 191 milioane euro. In acelasi timp, afacerea Ariston in Romania s-a consolidat, am reusit sa indeplinim toate obiectivele pe care ni le-am propus si ne bucuram ca am reusit sa onoram la timp toate comenzile din partea clientilor nostri. Pentru 2024 manifestam un optimism rezervat, avand in vedere climatul economic volatil. 
 
- Care sunt tipurile principale de produse comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor, respectiv zona geografica cu cel mai ridicat grad de absorbtie? 
- In Romania, Ariston comercializeaza pompele de caldura aer-apa din gama Nimbus NET R32 - cea mai noua solutie pentru incalzire, racire si apa calda menajera, cu eficienta ridicata si amprenta de mediu redusa. Noile pompe au incorporata platforma de diagnoza de la distanta Ariston NET PRO, ceea ce permite verificarea si gestionarea de la distanta a sistemelor instalate. Acestea au o eficienta de aproape 3 ori mai mare comparativ cu cea a sistemelor traditionale si un consum cu cel putin 75% mai mic. De asemenea, punem in vanzare si o gama larga de centrale termice in condensare, care, desi nu au performantele energetice si avantajele de mediu ale pompelor, sunt totusi de inalta performanta si extrem de eficiente. In ceea ce priveste domeniul comercial, pompele de caldura ELCO AEROTOP M si AEROTOP L sunt produsele cu cele mai bune performante pe piata locala, foarte apreciate de dezvoltatorii din domeniul real estate, indiferent daca vorbim despre segmentul rezidential sau comercial. AEROTOP M si AEROTOP functioneaza cu agent de refrigerare R32, care are un impact redus asupra mediului, contribuie la reducerea amprentei de carbon si imbunatatirea amprentei ecologice in cladirile in care sunt instalate. Cea mai mare parte a proiectelor in care suntem implicati sunt in Bucuresti si zonele limitrofe. 
 
- Ce obiective de management ati definit pentru acest an?
- In 2024 ne propunem sa consolidam afacerile din Romania, cu accent pe dezvoltarea ofertelor prietenoase cu mediul si eficiente din punct de vedere energetic. Observam o crestere semnificativa a preocuparilor din domeniul real estate in ceea ce priveste sustenabilitatea si ne propunem sa fim la inaltimea acestor schimbari, contribuind la transformarea sectorului cu produse durabile. Vedem cu siguranta numeroase oportunitati generate de cererea crescuta pentru solutii eficiente energetic si prietenoase cu mediul, care determina industria HVAC sa inoveze si sa se dezvolte constant. 
 
- Cum comentati directia de dezvoltare a ofertei, in contextul scumpirii energiei? Ce produse ar fi recomandate in aceasta situatie? 
- Consumatorii romani devin din ce in ce mai familiarizati cu pompele de caldura, o tehnologie eficienta, cu un consum redus de energie si prietenoasa cu mediul. Credem ca aceasta este o zona cu un mare potential de dezvoltare in viitor, iar implicarea statului prin diferite sisteme de sprijinire va face mai usoara tranzitia spre aceasta noua tehnologie. Este insa un proces de durata. Ariston pune la dispozitia consumatorilor si sistemele hibride, care practic reprezinta pompe de caldura care pot fi gandite ca parte a unui sistem nou cu centrala pe gaz sau montate la un sistem de incalzire existent. Totusi, centralele raman un segment semnificativ si este important de subliniat ca si acestea au evoluat tehnic si au devenit mai prietenoase cu mediul. Ariston a investeste resurse semnificative in cercetare si dezvoltare, scopul fiind acela de a genera permanent noi tehnologii eficiente si nepoluante. Tendinte similare sunt vizibile si in cazul pompelor de caldura industriale, unde tehnologia a evoluat semnificativ in ultimii ani, ceea ce a dus la cresterea fiabilitatii si performantei acestor sisteme. Odata cu majorarea costurilor energetice, piata se indreapta catre solutii mai eficiente si sustenabile, iar companiile si dezvoltatorii din domeniul real estate cauta alternative care sa limiteze costurile si sa minimizeze impactul asupra mediului. Pompele de caldura comerciale sunt solutii fiabile si pot fi utilizate la scara larga in Romania, fiind eficiente la temperaturi de pana la -20°C si capabile sa ofere incalzire chiar si in cele mai reci perioade ale iernii. Echipamentele ELCO ofera o serie de beneficii, inclusiv reducerea amprentei de carbon, imbunatatirea amprentei ecologice in cladirile in care sunt instalate, reducerea costurilor facturilor de energie, costuri de service si intretinere mici si o durata de viata indelungata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
MAKITA
Ubitech
AED
quadratum
VEGO
EDIT-Structural
SIGM
EURO BUILD
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
DRS
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Acvatot 2019
GEWISS
Arduro
konsent
BogArt
SSAB
rigips
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<