Agenda Constructiilor
Joi, 24 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - CA Buzau va implementa proiecte de circa 1,6 miliarde lei prin PDD 2021-2027
CA Buzau va implementa proiecte de circa 1,6 miliarde lei prin PDD 2021-2027
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 24 Apr 2025 06:25
Compania de Apa SA (CA) Buzau are in derulare investitii anuale si multianuale in lucrari de reabilitare/ modernizare/ inlocuire/ extindere pentru retele de alimentare cu apa si de canalizare existente in UAT-urile din aria de operare. Pentru perioada 2025-2027 aceste investitii constau in reabilitarea/ inlocuirea a peste 50 km din infrastructura de apa si de canalizare existenta si extinderea cu mai mult de 10 km a acestei infrastructuri. Criteriile pentru planificarea investitiilor tin de durata de viata a componentelor retelelor, de siguranta in exploatare a infrastructurii existente, de nivelul pierderilor de apa inregistrate in ultima perioada de bilant, precum si de evolutia dezvoltarii urbanistice a fiecarei zone. De asemenea, sunt aprobate investitii privind infiintarea de noi statii de tratare a apei si modernizarea unor statii de tratare existente (pentru conformarea cu cerintele Ordonantei nr. 7 privind calitatea apei destinate consumului uman), cresterea capacitatilor de stocare a apei potabile din zone cu crestere demografica accelerata, precum si identificarea de surse noi de apa pentru satisfacerea cerintei de apa a utilizatorilor.
Lucrarile aprobate in Planul de investitii 2025-2028 au termene de realizare cuprinse intre 2 si 4 ani, functie de complexitatea si anvergura proiectelor. Pentru perioada 2025-2027 investitiile planificate au o valoare estimata de peste 55 milioane de lei, cu finantare asigurata integral din Fondul IID al CA Buzau.
Interviu cu Simona Savulescu, directorul general al Companiei de Apa SA Buzau.
 
- De ce fonduri europene veti beneficia in perioada de programare 2021-2027 si ce proiecte vor acoperi acestea?
- Compania de Apa SA Buzau are in derulare "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau in perioada 2014-2020", un amplu proiect de investitii cu finantare initiala din Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM). Ca urmare a finalizarii perioadei de eligibilitate a cheltuielilor aferente programului POIM 2014-2020 la data de 31 decembrie 2023 a fost semnat un nou contract de finantare, urmand ca a doua etapa a proiectului sa fie finantata prin Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027, cu respectarea conditiilor de eligibilitate aferente. 
Astfel, proiectul regional de investitii se va implementa in doua etape, dupa cum urmeaza:
• Etapa I, finantata din POIM 2014-2020, a fost finalizata la 31 decembrie 2023 si a beneficiat de o valoare totala a finantarii de 104,73 milioane de lei, din care contributia nerambursabila a Uniunii Europene a fost de 69,8 milioane de lei.
• Etapa II, finantata din PDD 2021-2027, beneficiaza de finantare totala in valoare de 1,59 miliarde lei din care contributia nerambursabila a Uniunii Europene este de 1,07 miliarde lei si va avea ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2027.
Proiectul are ca obiectiv general imbunatatirea infrastructurii de apa si canalizare in localitatile din aria proiectului, in vederea indeplinirii obligatiilor stabilite prin Tratatul de Aderare si Directivele Europene relevante. 
Progresul fizic al acestui proiect este la finele lunii februarie 2025 de cca. 45%, iar progresul financiar este de aproape 30%.
Beneficiarii proiectului sunt locuitorii din 42 localitati aferente unui numar de 17 Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) din judetul Buzau care momentan nu beneficiaza de sisteme de distributie a apei potabile sau au o acoperire partiala a serviciului si cei din 58 de localitati aferente unui numar de 16 UAT din judetul Buzau care, momentan, nu beneficiaza de sisteme de colectare a apei uzate sau acoperirea acestui serviciu este doar partiala.
Principalele rezultate asteptate in urma implementarii investitiilor in sistemele de alimentare cu apa sunt: 57 de foraje noi, 100 km de conducte de aductiune sau transport noi, 45 de statii de pompare noi, 24 de rezervoare de inmagazinare noi si reabilitate si 230 km de retele de distributie apa potabila noi sau reabilitate.
Principalele rezultate asteptate in urma implementarii investitiilor in sistemele de canalizare sunt: 440 km de retele de canalizare, 172 statii de pompare noi sau reabilitate, doua statii de epurare noi, extinderea capacitatii a doua statii de epurare, precum si realizarea unei instalatii de namol la Statia de Epurare existenta din Municipiul Buzau.
 
 
- Cate contracte de lucrari sunt in implementare si ce proiecte vizeaza acestea?
- Investitiile in sistemele de alimentare cu apa si apa uzata din cadrul proiectului sunt grupate in 10 contracte de lucrari (CL), din care 4 au ca obiect lucrari de reabilitare si extindere a sistemelor de distributie apa si canalizare si 6 vizeaza proiectarea si executia unor statii de tratare a apei potabile si de epurare a apei uzate, dar si retele de canalizare, foraje, rezervoare. Pe langa acestea, mai sunt in implementare si doua contracte de servicii.
Contractele de lucrari sunt grupate astfel:
CL 1 - Retele de alimentare cu apa in localitatea Buzau si canalizare in localitatea Buzau;
CL 2 - Retele de canalizare in localitatile: Merei, Ograzile, Sarata Monteoru, Gura Saratii, Dealul Viei, Izvoru Dulce, Lipia, Pietroasele, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mica, Saranga. Instalatie de tratare namol la statia de epurare existenta Buzau;
CL 3 - Retele de canalizare in localitatile: Sapoca, Matesti, Cernatesti, Zarnestii de Slanic, Fulga, Beceni, Margariti, Valea Parului, Izvoru Dulce, Gura Dimienii, Dogari. Statie de epurare ape uzate in localitatea Beceni;
CL 4 - Retele de canalizare in localitatile: Cislau, Barasti, Scarisoara, Gura Bascei, Puiestii de Jos, Nicolesti, Dascalesti, Lunca Jaristei, Muscelusa, Casoca si Coltu Pietrii. Statii de epurare ape uzate Cislau, Puiesti si Coltu Pietrii si bazin de retentie in incinta SEAU Ramnicu Sarat;
CL 5 - Executie si reabilitare foraje in localitatile: Ramnicu Sarat (Voetin), Valea Ramnicului, Grebanu, executie si reabilitare statii de captare/ tratare apa potabila/ gospodarii de apa in localitatile: Ramnicu Sarat (Voetin), Puiesti, Valea Ramnicului, Grebanu, Homesti, Zaplazi, Livada, Raducesti, Posta, Babeni si reabilitare rezervoare Podgoria;
CL 6 - Executie si reabilitare foraje in localitatile: Calvini si Izvoru Dulce, executie si reabilitare statii de captare/ tratare apa potabila/ gospodarii de apa in localitatile: Calvini, Cislau, Buda Craciunesti, Manzalesti, Chiojdu, Magura, Sarata Monteoru si reabilitare rezervoare Sarata Monteoru si Nehoiu;
CL 7 - Executie Dispecerate Regionale SCADA pentru apa potabila si canalizare-epurare;
CL 8 - Retele de alimentare cu apa in localitatile: Buda Craciunesti, Zarnestii de Slanic, Sarata-Monteoru, Gura Saratii, Izvoru Dulce, Viperesti, Tronari, Manzalesti, Lopatari, Brebu, Luncile, Calvini, Bascenii de Sus, Bascenii de Jos, Nehoiu, Mlajet si Chirlesti si retele de canalizare in localitatile: Paltineni, Mlajet, Chirlesti, Vernesti si Candesti;
CL 9 - Retele de alimentare cu apa in localitatile: Valea Ramnicului, Oreavu, Topliceni, Babeni, Raducesti, Grebanu, Plevna, Homesti, Zaplazi, Livada si Livada Mica si retele de canalizare in localitatile: Valea Ramnicului, Oreavu, Rubla, Topliceni, Posta, Babeni, Raducesti, Grebanu, Homesti si Plevna;
CL 10 - Retele de alimentare cu apa in localitatile: Ramnicu Sarat, Patarlagele, Valea Sibiciului, Valea Lupului, Valea Viei, Muscel, Maruntisu si Magura si retele de canalizare in localitatile: Ramnicu Sarat, Valea Lupului, Sibiciu de Sus, Lunca, Valea Viei, Maruntisu, Poienile si Muscel;
Contractele de servicii vizeaza:
CS 1 - Asistenta tehnica pentru managementul proiectului si supervizarea executiei lucrarilor din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau, in perioada 2014-2020;
CS 2 - Servicii de audit financiar pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau, in perioada 2014-2020.
Toate contractele de lucrari si de servicii au fost atribuite si se afla in diverse stadii de executie.
 
 
- Ce presupune Planul de Siguranta a Apei (SPA) al companiei, pe scurt, si cand a fost actualizat acesta ultima data?
- Compania de Apa SA Buzau, in calitate de operator regional, a intocmit si inaintat catre Directia de Sanatate Publica Buzau, un numar de 14 Planuri de Siguranta a Apei pentru zonele mari de aprovizionare cu apa, in conformitate cu articolul 4 din Ordinul 2721/2022. Planurile de Siguranta a Apei sunt intocmite de companie pentru fiecare zona de aprovizionare in parte si prezinta informatii detaliate de la captare pana la robinetul consumatorului, incluzand treptele de tratare si dezinfectie a apei, capacitate de stocare si retele de distributie. Compania de Apa revizuieste Planurile de Siguranta a Apei ori de cate ori apar modificari in sistemele de alimentare, sunt identificate riscuri pe lantul de aprovizionare cu apa sau la cerinta organelor abilitate (Directia de Sanatate Publica).
Evaluarea riscurilor a fost facuta conform Matricei de Evaluare a Riscurilor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe fiecare treapta: captare, statia de tratare, rezervoare de stocare, reteaua de distributie, tinandu-se cont de cei doi factori de evaluare: magnitudinea impactului in cazul producerii si probabilitatea de producere.
Au fost identificate atat pericole chimice, microbiologice cat si riscuri ce tin de factori externi (seceta, inundatii): exemplificare: cresterea unor parametri fizico-chimici sau aparitia unora noi, aparitia microbiologiei in sursele de suprafata in timpul primaverii cand are loc inflorirea algala. 
Pentru minimizarea sau chiar eliminarea riscurilor a fost elaborat planul de management de risc, avand masuri de control, monitorizare si actiuni corective, responsabilitati si responsabili. Se monitorizeaza calitatea apei brute prin programul anual de monitorizare, calitatea apei distribuite prin planul anual de monitorizare, precum si gradul de igienizare al rezervoarelor prin planul anual monitorizare rezervoare. 
 
 
- La ce nivel se afla rezervele de apa din aria de operare a companiei si ce masuri aveti in vedere pentru a asigura alimentarea cu apa a populatiei pe tot parcursul anului?
- Compania de Apa SA Buzau opereaza cu doua tipuri de surse de apa, si anume surse de suprafata si surse subterane. Majoritatea sistemelor de alimentare cu apa din aria de operare exploateaza surse subterane (foraje de mare adancime). Doar 6,5% din apa captata si procesata pentru alimentarea consumatorilor provine din surse de suprafata.
Schimbarile climatice caracterizate prin perioade mari cu lipsa precipitatiilor in ultimii ani au generat situatii in care, in unele zone, au aparut efecte moderate in sensul scaderii volumelor de apa disponibile la sursele de apa subterane.
Planurile de actiuni pentru asigurarea continuitatii serviciului de alimentare cu apa fac parte din Planul de tranzitie pentru atenuarea schimbarilor climatice si contin masuri pe termen mediu si lung, atat ca solutii tehnice implementate de catre Operator, cat si proiecte si acte normative aplicate de autoritatile locale/ judetene. Dintre acestea, mentionam:
• Implementarea unor proiecte majore de alimentare cu apa a zonelor in care apa bruta este de o calitate nesatisfacatoare si necesita tratare. 
  • Compania de Apa SA Buzau a finalizat executia unei surse de apa si a unei conducte de transport cu o lungime de 52 km, dimensionata pentru alimentarea cu apa a peste 20.000 de locuitori din 10 UAT-uri din zona de sud si sud-est a judetului Buzau, cu o valoare de peste 27 milioane de lei. Se elimina astfel instalatiile locale de tratare (care utilizeaza cantitati mari de apa in procesul de tratare).
  • In curs de obtinere a autorizatiei de construire pentru o conducta de transport care va aduce apa din zona UAT Vernesti, pana la statia de tratare a apei din UAT Sapoca, subtraversand raul Buzau, eliminand necesitatea folosirii unei statii de tratare a apei brute din sursa locala prin osmoza inversa.
  • In Master-Planul judetului Buzau este prevazut un proiect major de alimentare cu apa din sursa de apa Lacul de acumulare Siriu. Acest proiect are ca scop alimentarea cu apa a peste 50.000 de locuitori din localitatile aval de oras Nehoiu pana in zona de nord-est a judetului Buzau.
• Executia in fiecare an a unor foraje noi, care sa compenseze scaderea debitelor forajelor aflate in exploatare
• Cresterea capacitatilor de inmagazinare a apei potabile in zonele predispuse la stres hidric, in vederea atenuarii impactului asupra sistemelor de alimentare cu apa.
• Implementarea sistemelor digitalizate de gestiune in timp real a parametrilor de furnizare a apei in vederea reducerii pierderilor de apa (apa care nu aduce venit, dar consuma resurse).
 
 
- In ce stadiu se afla proiectul de eficientizare a consumului de apa prin utilizarea apei uzate in agricultura, pe care il aveti in implementare?
- Primaria Municipiului Buzau este in curs de implementare a unui proiect pilot, avand ca obiectiv reutilizarea apei uzate tratate pentru irigatii agricole, vizand o suprafata de aproximativ 25.000 de hectare. Aceasta initiativa se bazeaza pe valorificarea apei provenite de la statia de epurare a municipiului, care, in prezent este deversata in raul Buzau. Prin implementarea acestui proiect se urmareste cresterea eficientei utilizarii resurselor de apa si reducerea presiunii asupra resurselor subterane.
In prezent, proiectul a parcurs etapele esentiale de elaborare a studiilor tehnico-economice, estimare bugetara si initiere a procesului de transfer de proprietate asupra terenurilor necesare implementarii. Initiativa a fost inclusa pe agenda Guvernului Romaniei si a fost supusa analizei grupului de lucru dedicat gestionarii apelor uzate. De asemenea, proiectul a fost promovat la nivel international, fiind prezentat in Israel ca exemplu de bune practici si adus in atentia Comisiei Europene, in cadrul Directiei Generale pentru Mediu (DG Environment).
Prin aceasta abordare strategica, autoritatile locale din Buzau isi propun sa creeze un precedent valoros pentru alte comunitati interesate de solutii sustenabile in gestionarea resurselor de apa, oferind un model replicabil la nivel national 
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri inregistrata de companie in si estimati evolutia acesteia in 2025 si, eventual, in 2026. 
- In 2024, Compania de Apa SA Buzau a realizat o cifra de afaceri de 137 milioane de lei, in crestere cu 14,3% fata de nivelul de 119,77 milioane de lei realizat in anul anterior. In continuare, estimarile indica o mentinere a trendului ascendent al rulajului, care ar urma sa depaseasca 152 milioane de lei in 2025 (+11%) si, respectiv, 155 milioane de lei in 2026 (+1,7%).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
BogArt
MCA
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
leviatan
quadratum
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
KADRA
noark
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
theda mar
CDS
SIGM
TECNIC
VEGO
Eco Garden Construct
strabag nivel 1
concelex
EURO BUILD
AED
Ubitech

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<