Agenda Constructiilor
Joi, 23 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - GRUNDFOS: Perspective favorabile, datorate investitiilor in retele de apa
GRUNDFOS: Perspective favorabile, datorate investitiilor in retele de apa
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 17 Apr 2024 06:25
Grundfos Romania, lider pe piata de pompe si sisteme de pompare a apei, a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de aproximativ 33 milioane de euro, dupa o crestere de 19,3% in raport cu anul anterior. Compania a lansat produse noi, cu un consum redus de energie si a realizat pasi semnificativi in agenda de clima asumata de grupul danez Grundfos, din care face parte. Pentru anul 2024, Alina Gheorghe, Country Director Romania & Senior Area Sales Manager, South East Europe - Water Utility Division, se asteapta la o noua evolutie favorabila a businessului, daca se pastreaza conditiile din piata si de accesare a resurselor financiare. 
Grundfos livreaza sisteme de pompare utilizate cu precadere in proiectele de infrastructura de alimentare cu apa si retele de canalizare, derulate de companiile de apa din toata tara. Echipamentele de pompare Grundfos livrate in Romania sunt fabricate cu precadere in Europa si indeplinesc standardele solicitate de Comunitatea Europeana. Toate livrarile sunt trimise direct pe santier sau la beneficiar insotite de actele aferente si de testele de fabrica necesare. Procedura este clara si usor de urmarit de catre oricare dintre partenerii Grundfos.
Interviu cu Alina Gheorghe, Country Director Romania & Senior Area Sales Manager, South East Europe - Water Utility Division.

- Cum a evoluat piata locala de pompe/ sisteme de pompare in 2023 si ce estimari aveti pentru anul in curs?
- Anul 2023 a confirmat in cifre previziunile Grundfos. Piata de produse profesionale (dedicate proiectelor de infrastructura de apa, cladiri comerciale si industrie) s-a dezvoltat constant, in timp ce pe segmentul rezidential s-au inregistrat fluctuatii conditionate de puterea de achizitie. Proiectele mari, profesionale, s-au extins datorita resurselor de finantare active, planurilor de investitii si dezvoltare, precum si ca urmare a atingerii unor termene de implementare. De asemenea, in 2023 fluxul logistic s-a normalizat, ceea ce a permis livrarea echipamentelor in termenele agreate, utile pentru evolutia proiectelor. Este unul dintre aspectele esentiale din 2023, o normalizare a livrarilor dupa doi ani in care au existat blocaje logistice din cauza crizei materiilor prime din perioada pandemica (2021-2022). Grundfos a gestionat cu transparenta aceasta situatie, comunicand in permanenta cu toti partenerii sai. 
In 2024 ne asteptam la aceeasi dinamica pozitiva din 2023, prin accesarea fondurilor si implementarea calendarului de proiecte, si speram ca experienta acumulata de actorii din piata - operatori mari, constructori, proiectanti - sa ajute la o mai simpla si clara derulare a proiectelor.

 
- Care este gradul de implicare a companiei in proiectele de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa? La ce proiecte participati?
- Divizia Grundfos Aplicatii Municipale/ Water Utility din Romania este cea mai bine structurata si puternica, ca si rezultate, din Sud-Estul Europei, conform analizei interne Grundfos. In referintele Grundfos avem proiecte mari, cu o infrastructura construita pentru mai multe localitati, dar si proiecte mai mici, pentru un numar limitat de locuitori. Sunt solutii de pompare pentru captarea si alimentarea cu apa, pentru canalizare, pentru tratarea apei curate si a apei uzate. Harta proiectelor Grundfos reflecta efortul depus pe parcursul anilor precedenti intr-o piata foarte tehnica. 
Din referintele anului 2023 mentionam un proiect pentru reducerea pierderilor de apa si a consumului de energie. Noua instalatie Grundfos Demand Driven Distribution din statia de pompare ZIN Pitesti reduce consumul energetic cu 50% si cu 7% volumul de apa care nu genereaza venituri (NRW). Statia de Pompare ZIN, din Pitesti, deserveste 55 km de retea de apa, pentru 10.976 de persoane din Nord-Vestul orasului Pitesti si din localitatea Bascov, cu 3.851 de bransamente (3.654 pentru populatie, 170 de agenti economici si 27 de institutii publice). Este un exemplu de buna colaborare, in care obiectivele beneficiarului au fost clar comunicate de la inceput.
Insistam pe acest gen de proiecte, in contextul in care urmatorii ani vor aduce pentru intreaga civilizatie o noua provocare: criza apei la nivel global, care va seta noi obiective, inclusiv pentru reducerea pierderilor de apa.

- Cum a evoluat businessul Grundfos Romania in 2023, in acest context, si cer ce previziuni aveti pentru 2024?
- 2023 a fost un an cu obiective interne stricte, dupa doi ani in care Grundfos, la nivel global, a trecut prin cea mai complexa reorganizare din istoria grupului. Anul trecut, in Romania ne-am extins echipa pentru o mai rapida si usoara executie a fluxului zilnic si ne-am concentrat asupra relatiei directe cu partenerii nostri. Ca business, in 2023 Grundfos Pompe Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 165,5 milioane de lei (aproximativ 33,3 milioane de euro), depasind pragul de 30 de milioane de euro pentru prima oara in istoria companie locale, printr-o crestere de +19,3% fata de anul precedent.
Am lansat produse noi, cu un consum redus de energie, dedicate aplicatiilor municipale, si am realizat pasi semnificativi in agenda de clima Grundfos. Schimbarile climatice sunt in topul agendei grupului, care isi schimba intregul sistem de productie, pentru a reduce amprenta de carbon si impactul asupra mediului. Sunt schimbari monitorizate zi de zi, din care invatam. Datorita implementarii acestui plan, grupul Grundfos a castigat Climate Impact Award la Sustainability Awards 2023.
Pentru anul 2024 ne asteptam un curs ascendent daca se pastreaza conditiile din piata si de accesare a resurselor financiare. Pe segmentul Aplicatii Municipale observam o schimbare in modul de lucru, o "spargere" a felului in care sunt abordate proiectele, mai multe companii fiind implicate in fiecare etapa. Ramane de vazut daca acest mod de lucru va imbunatati sau nu derularea si finalizarea proiectelor. 
Perspectivele pentru viitor sunt, de asemenea, favorabile, avand in vedere programele de investitii in infrastructurile de apa. Ultimul raport al Asociatei Romane a Apei (ARA) prezinta resursele alocate pentru extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare. Sunt proiecte cu o valoare totala de 4,5 miliarde euro (1,77 miliarde euro pentru infrastructura de apa potabila si 2,74 miliarde euro pentru canalizare). De asemenea, alte investitii, de aproape 1,64 miliarde euro, sunt in pregatire, avand surse de finantare asigurate (700 de milioane de euro pentru apa si 938 milioane euro pentru canalizare).
Resursele financiare si proiectele tehnice trebuie gestionate cu o cunoastere adecvata. Este nevoie de specialisti in piata, specialisti ce isi pot defini cadrul de functionare si care sunt parteneri de discutie. 
 
- Care sunt provocarile pentru din domeniu, in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului, in contextul schimbarilor climatice? Ce tehnologii noi sunt pe piata, in acest moment, pe piata de pompe, in sprijinul actiunilor de combatere a schimbarilor climatice?
- Pe o harta a resurselor de apa din Europa, Romania este inca in zona sigura, insa trebuie sa fim intelepti in modul in care gestionam aceasta resursa pretioasa. Sunt insa tari din Europa ce vor fi semnificativ afectate, iar dintre cele apropiate noua este Republica Moldova.
Transmitem tuturor, constant, informatii si cazuri, exemple ce anunta criza apei. Prezentam si solutii ce au complexitati diferite in functie de profilul operatorului de apa.
Exemplul de mai sus, referinta din Pitesti, prezinta o solutie tehnica bazata pe managementul presiunii in retelele de apa. Este o tehnologie verificata de catre Grundfos in orase din diverse parti ale globului. Iar managementul presiunii in retele de apa este o solutie tehnica recunoscuta de catre operatorii de apa si recomandata inclusiv de Asociatia Internationala a Apei (IWA).
Trebuie mentionata initiativa C40 pentru orasele mari, pe care Grundfos o sustine in demersul sau pentru o mai buna gestionare a resursei de apa. Primarii oraselor care s-au alaturat acestei initiative vor dezvolta un plan bazat pe date reale, actuale, pentru a limita impactul secetei si al inundatiilor in orase, la nivel global. Treptat se regandeste strategia pentru zonele urbane, printr-o viziune actuala, cu un plan in care apa este resursa esentiala. 
 
- Ce presupune, mai exact, initiativa C40?
- Sprijinita de catre Fundatia Grundfos, analiza C40, intitulata Water Safe Cities, foloseste date din aproape 100 de orase mari de pe tot globul pentru a prognoza impactul cresterii temperaturii globale asupra economiilor si a infrastructurii urbane. Criza apei, ce va urma se va declansa in urmatoarele trei decenii, va afecta tari din intreaga lume, inclusiv din Europa. La nivel global, inundatiile si seceta vor afecta milioane de oameni, iar costurile anuale vor fi de milioane de euro pentru marile orase ale lumii. Nu este o fraza alarmista, ci o concluzie sustinuta de un numar semnificativ de rapoarte despre schimbarile climatice ce afecteaza dramatic fiecare comunitate. Daca incalzirea globala continua in acelasi ritm, milioane de oameni din cele mai mari orase ale lumii vor fi expusi la inundatii severe in urmatoarele trei decenii. Daunele in zonele urbane se estimeaza ca vor ajunge la 64 miliarde de dolari pe an pana in 2050.
Cercetarile C40 sugereaza ca inundatiile devastatoare ale raurilor si ale apelor de coasta vor declansa evenimente economice, de sanatate publica si sociale grave. Populatia din emisfera sudica este de zece ori mai expusa inundatiilor si secetei decat locuitorii din emisfera nordica. Un exemplu in acest sens este cazul din Pakistan, prezentat de catre Grundfos in documentarul INTO DUST. "Ce se poate intampla cand oamenii nu au acces egal la apa?".
Romania este in situatia fericita de a dispune de resurse de apa, dar viitorul acestui sector se stabileste in prezent si in urmatorii ani prin contributia tuturor celor activi in piata dedicata infrastructurii de apa.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
rigips
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
noark
strabag nivel 1
SIGM
BogArt
Arduro
GEWISS
AED
CDS
quadratum
EDIT-Structural
MCA
konsent
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
Ubitech
EURO BUILD
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<