ADR CENTRU: Finantare de 48 milioane lei pentru constructia a 34 de gradinite |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Ian 2019 09:31 |
Anul 2019 aduce o veste buna pentru aproape 1800 de copii de la 34 de gradinite din Regiunea Centru, pentru care vor fi realizate investitii din fonduri europene in modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin care titularul - Ministerul Educatiei Nationale - alaturi de administratia publica locala vor utiliza peste zece milioane euro pentru educatia timpurie a copiilor. Cele 34 de gradinite din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita Mures si Sibiu beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor si chiar unele constructii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Constructii gradinite Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a carui valoare totala este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de cladiri noi pentru gradinitele care se afla in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru acest tip de educatie. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in gradinitele cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii gradinitei si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului prescolar. Astfel, se va crea o infrastructura scolare moderna, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale.
Prin implementarea proiectului 34 unitati de invatamant vor fi reabilitate sau vor beneficia de constructii noi si de dotari corespunzatoare procesului educational pentru un numar de 1791 copii. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza - cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri, alei pietonale si carosabile, bransamente, remiza PSI, magazii si amenajarea terenurilor din incinta (loc joaca, teren de sport, parcare, etc). In functie de numarul de copii estimat a fi cuprins in unitatea scolara, la nivelul Regiunii Centru sunt cuprinse obiective cu 2, 3 si 4 sali de grupa, care au program normal de studiu.
Proiectul are ca parteneri unitatile teritorial-administrative din Aiud, Sasciori, Fagaras, Feldioara, Tarlungeni, Ticusu, Zarnesti, Valcele, Belin, Sita Buzaului, Catalina, Chichis, Dobarlau, Estelnic, Intorsura Buzaului, Marinis, Porumbeni, Tusnad, Acatari, Apold, Cristesti, Fantanele, Hodac, Hodosa, Nades, Sangeorgiu de Mures, Solovastru, Sanpaul, Vanatori, Viisoara, Avrig si Bazna. Gradinitele din toate aceste localitati vor fi reabilitate si dotate, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO.
”Aceste proiect raspunde necesitatii de modernizare si dotare a multor gradinite care functioneaza in spatii improprii si cu echipamente necorespunzatoare. La nivel national vorbim de 380 de gradinite, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unitati educative. Este foarte buna initiativa de a fi finantate, din fonduri europene nerambursabile, achizitiile derulate de unitatile scolare si de administratia publica locala, deoarece astfel parintii si copiii pot vedea ca se folosesc si fonduri europene pentru cresterea calitatii in invatamant. Prin Axa Prioritara 10 vom asigura investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, in acest moment avand in evaluare peste 130 de proiecte, a caror valoare totala este de peste 820 milioane lei. La aceste proiecte se adauga si 30 de proiecte gestionate de noi si implementate de administratia publica locala din regiune pentru reabilitarea energetica a unor cladiri din sistemul educational, fie ele gradinite, scoli, licee si internate scolare. Necesarul de finantare este foarte mare si vom reusi sa sustinem doar o parte din aceste cereri de finantare, tinand cont ca pentru intreaga Axa Prioritara 10, avem o alocare financiara cu putin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finantare pe unele prioritati fiind de peste zece ori mai mare decat fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
|