ASRO: 50% dintre cladirile construite pana in 1970 au eficienta energetica scazuta |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 17 Dec 2019 13:01 |
In Romania exista peste 8 milioane de locuinte, iar aproape o treime dintre acestea sunt construite inainte de 1985, motiv pentru care acestea necesita in prezent reparatii de amploare si modernizare tehnica. Mai bine de jumatate dintre cladirile rezidentiale au fost construite inainte de anul 1970, in lipsa unor norme tehnice privind anveloparea cladirilor. Ca atare, performanta lor energetica este precara.
Eficienta energetica a cladirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia si schimbarile climatice, iar cadrul european de reglementare in sectorul cladirilor este definit de doua acte legislative importante: Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor si Directiva Eficientei Energetice.
In acest context, a aparut necesitatea adaptarii standardului european SR EN 16798-1:2019 cu privire la performanta energetica a cladirilor la nevoile si necesitatile din Romania. Astfel, in luna decembrie, ASRO a publicat Anexa Nationala a acestui standard, SR EN 16798-1:2019/NA:2019, Performanta energetica a cladirilor – Ventilarea cladirilor. Partea 1: Parametrii ambientali pentru proiectare si evaluarea performantei energetice a cladirilor, privind calitatea aerului interior, confortul termic, iluminatul si acustica, Modul M1-6.
Anexa Nationala a fost elaborata de catre comitetul tehnic ASRO/CT 302, Instalatii de incalzire, ventilare si conditionare a aerului in cadrul programului „Romania Eficienta” lansat de Energy Policy Group (EPG) si sponsorizat de catre OMV Petrom, program la care ASRO participa alaturi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniu Energiei (ANRE) si Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB).
Anexa nationala defineste temperaturile ideale din locuinte. Acestea sunt difera in functie de camera. Practic, atat in dormitor, cat si in camera de zi temperatura optima ar trebui sa fie de 20°C. O temperatura mai ridicata ar trebui sa fie in baie, mai exact de 22°C, in timp ce pentru bucatarie sunt mai mult decat suficiente 18°C.
In cazul cladirilor de birouri si a cladirilor administrative, temperatura optima este tot de 20°C, exceptie facand vestiarele, unde temperatura trebuie sa fie de 22°C. De asemenea, sunt stabilite si temperaturile pentru cladirile destinate invatamantului. In salile de curs, laboratoare, amfiteatre, sali de conferinte temperatura optima este de 18 °C.
In spitale, temperatura din saloanele destinate bolnavilor trebuie sa fie de 22°C, in timp ce in maternitati aceasta ajunge pana la 25 °C.
Pe langa criteriile nationale pentru confortul termic, Anexa stabileste si criteriile de baza pentru calitatea aerului interior si debitele de ventilare, modul de stabilire al cladirilor putin si foarte putin poluante, exemple de valori pentru iluminare si clasificarea disponibilitatii luminii de zi, criterii acustice pentru sistemele interioare, valori recomandate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru calitatea aerului, dar si programe de ocupare pentru calculele energetice.
|