BM: Imprumut de 400 de milioane euro, accesibil in caz de cutremur, in Capitala |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 25 Iun 2018 10:09 |
Bucurestiul este capitala europeana cea mai expusa cutremurelor, iar inundatiile care se pot produce frecvent in tara ii afecteaza in special pe cei mai saraci locuitori de la tara, ceea ce genereaza pierderi de miliarde de dolari, scrie Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, pe blogul gazuit de pagina web a bancii. Ea a enumerat, in textul de pe blog, care sunt principalele provocari pe care le vede in calea reformarii Romaniei.
Aflata intr-o vizita la Iasi, a auzit in mod nemijlocit ceea ce experiementase inca de la venirea in tara, cu patru luni inainte: Romania are un set divers de provocari si un drum unic spre dezvoltare - de la drumuri mai bune, la institutii mai puternice si la un climat de afaceri mai bun.
"O autostrada care sa conecteze Moldova cu Transilvania si cu restul Europei; un sistem educational care sa produca forta de munca inzestrata cu un mix adecvat de competente pentru a reusi pe deplin pe piata muncii care este atat de competitiva in zilele noastre; institutii capabile sa asigure o predictibilitate a politicilor publice si continuitatea in implementarea obiectivelor de dezvoltare. Toate aceste componente sunt vitale pentru Romania pe masura ce aceasta se indreapta spre prosperitate si o crestere mai incluziva", relateaza Proskuryakova.
Potrivit acesteia, companiile mari, multinationale, care vin sa investeasca in Romania, au semnalat faptul ca sistemul educational nu produce absolventi dotati cu competentele necesare pentru a le completa nevoile.
"Prin urmare, societatile investesc in reconversia profesionala a angajatilor lor, constituind parteneriate cu Universitatile si experimentand modalitati inovatoare de a oferi tinerilor angajati experiente 'la locul de munca', oferindu-le cursuri pentru ca acestia sa poata fi mai productivi si mai competenti", a mai scris reprezentanta BM.
Ea a mai scris ca, din opiniile adunate prin tara, reiese ca Romania are nevoie de institutii mai puternice pentru a putea promova o agenda de dezvoltare ambitioasa.
"In cadrul intrevederilor pe care le-am avut in aceasta tara, care se bucura de o cultura si o istorie atat de bogate, cu regiuni caracterizate de trasaturi distincte, am descoperit 'lozul castigator', adica o serie de trei provocari pe care le-am regasit indiferent de locul unde m-am aflat. Romania isi doreste drumuri mai bune pentru a facilita mobilitatea si pentru a atrage investitii. Romanii aspira la un sistem educational mai bun care poate asigura speranta unui viitor mai luminos pentru toti copii. Si romanii isi mai doresc si institutii mai puternice care sa le ofere servicii publice mai bune si consecventa la nivelul angajamentelor politice care au drept scop progresul general", a scris Proskuryakova.
Ea a amintit de o postare de pe blog a colegului sau Donato de Rosa, care arata ca educatia care nu tine pasul cu realitatile, infrastructura inadecvata si reglementarile incerte constituie provocarile principale ale Romaniei in fata demersurilor de reducere a nivelului de saracie si a promovarii cresterii sustenabile.
"Cercetarile noastre sunt in mod clar consecvente cu modul in care romanii percep provocarile cu care se confrunta zi de zi", a completat sefa BM in Romania.
Ea a aratat ca, pe 19 iunie, Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat Cadrul de Parteneriat cu Tara (CPT) pentru Romania (perioada 2018-2023), care se va axa pe trei piloni principali. Mai intai, strategia va sprijini ameliorarea capitalului uman. Cu alte cuvinte, Banca Mondiala se va concentra pe abordarea provocarilor cu care se confrunta Romania in domeniul educatiei si al sanatatii. In ceea ce priveste educatia, BM va veni in sprijinul copiilor apartinand comunitatilor vulnerabile si marginalizate pentru ca si acestia sa se poata bucura de o sansa mai buna de succes in viata.
"83% din scolile romanesti cu performante scazute se afla in mediul rural. Ceea ce nu este corect. Aceasta realitate nefericita limiteaza sansele in viata a zeci de mii de copii. De asemenea, vom depune eforturi pentru a imbunatati legaturile dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si locurile de munca disponibile, pentru a ne asigura ca atat competentele romanilor, cat si potentialul acestora, sunt mai bine valorificate", a aratat Proskuryakova.
In al doilea rand, strategia se va concentra pe acordarea de asistenta societatilor comerciale din Romania, astfel incat situatia acestora sa fie imbunatatita.
Totodata, strategia va consolida gradul de pregatire a Romaniei pentru a putea face fata dezastrelor naturale si impactului schimbarilor climatice. Desi capacitatea de reactie in fata dezastrelor naturale nu constituie un subiect la care sa se gandeasca de obicei prea multi oameni, consolidarea acestei capacitati la nivelul Romaniei are o importanta fundamentala pentru progresul socio-economic al tarii si pentru asigurarea mijloacelor de trai.
"Dintre toate capitalele europene, Bucurestiul este cel mai expus cutremurelor. Mai mult decat atat, inundatiile care se pot produce frecvent in tara si ii afecteaza in mod disproportionat pe cei mai saraci locuitori ai comunitatilor rurale, pot genera pierderi de miliarde de dolari. Prin urmare, o Romanie mai prospera este in mod inextricabil legata de o Romanie mai rezistenta, a mai scris ea", a subliniat oficialul bancii.
La inceputul lunii iunie, intr-o discutie cu jurnalistii de la Bucuresti, Tatiana Proskuryakova afirma ca Banca Mondiala si Guvernul Romaniei au incheiat un acord potrivit caruia institutia financiara va acorda Romaniei un sprijin financiar in valoare de pana la 400 de milioane de euro, in cazul unor calamitati naturale.
"Am convenit deja termenii acordului, iar Romania respecta conditiile impuse de Banca Mondiala. Vom propune acordul spre aprobare board-ului Bancii Mondiale la finele acestei luni. Vom pune acesti bani deoparte, iar, in cazul unui dezastru, finantarea va fi accesibila imediat, la maximum 24 de ore. Este un lucru foarte important pentru Romania", a spus ea.
Potrivit oficialului Bancii Mondiale, Romania are o problema foarte mare legata de infrastructura, in caz de dezastre puternice, precum cutremurele. Ea a amintit ca multe cladiri au bulina rosie, inclusiv cele care gazduiesc serviciile de urgenta.
"Este si cazul cladirii care gazduieste Crucea Rosie, care va cadea la un cutremur. Apoi hangarul unde stau elicopterele care ar trebui sa intervina de urgenta si care a costat milioane de euro, la fel are bulina rosie si se va prabusi odata cu elicopterele. Astfel ca prima operatiune este sa reparam cel putin infrastructura pentru ajutoarele de urgenta", a adaugat Proskuryakova.
|