BOSCH: Inteligenta artificiala va aduce beneficii in mobilitate si productie |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Dec 2018 14:57 |
Acasa, in trafic sau la locul de munca, inteligenta artificiala (IA) va transforma lumea. Acest viitor nu este prea indepartat. Smartphone-urile sunt deja dotate cu asistenti inteligenti controlati prin comenzi vocale, iar doctorii folosesc IA pentru a diagnostica afectiunile medicale. Insa, chiar daca sistemele inteligente sunt deja folosite, majoritatea germanilor (85%) tot nu au o idee clara despre scopurile in care IA este folosita in prezent. Aproape acelasi lucru se poate spune si despre cat intelege publicul ce este IA. Desi majoritatea respondentilor, 82%, cunosc termenul „inteligenta artificiala”, peste jumatate dintre acestia (53%) au doar o idee vaga despre ceea ce inseamna. Acestea sunt rezultatele unui sondaj reprezentativ efectuat de Bosch si de institutul de cercetare a pietei Innofact inainte de simpozionul privind IA, AI CON, organizat in Renningen, in apropiere de Stuttgart. Vorbind despre AI CON, unde peste 200 de experti au discutat despre oportunitatile si provocarile IA, dr. Michael Bolle, directorul diviziei digitale si tehnologice in cadrul Bosch, afirma: „Cu cat sistemele inteligente ne modeleaza mai mult viata cotidiana, cu atat mai important este sa prezentam oamenilor beneficiile acestor sisteme si astfel sa incurajam acceptarea acestei tehnologii cheie. Trebuie sa transmitem mesajul ca oamenii vor controla IA.”
Fara teama de roboti
Un exemplu despre beneficiile aduse oamenilor de IA este conducerea automatizata. Bosch depune eforturi pentru ca transportul rutier sa se desfasoare fara emisii, fara accidente si fara stres. Deoarece in prezent 9 din 10 accidente sunt atribuite erorilor umane, tehnologia inteligenta ar putea folosi IA in primul rand pentru a preveni producerea acestor accidente. Productia conectata este un alt domeniul reprezentativ pentru IA. Intr-o fabrica inteligenta, oamenii si masinile colaboreaza ca o echipa inteligenta. Robotii vor scuti oamenii de sarcinile dificile si periculoase si vor invata din experienta. Acest lucru va duce la reducerea volumului de munca pentru oameni. Sondajul Bosch a relevat faptul ca un numar mare de germani considera ca ar putea accepta o astfel de situatie. Doua treimi dintre respondenti, 67%, considera ca productia si mobilitatea vor avea castiguri enorme de pe urma inteligentei artificiale. Respondentii afirma ca sunt deschisi sa lucreze cu un robot daca acesta va prelua sarcinile de rutina. Jumatate dintre respondenti si-ar putea imagina o astfel de situatie si si-ar dedica timpul liber astfel obtinut activitatilor sociale sau creative. Opiniile privind utilizarea IA variaza in functie de varsta, persoanele intre 18 si 29 de ani fiind grupul care vede aplicatiile IA ca fiind potential utile pentru smartphone-uri si gospodarii.
Investigarea inteligentei artificiale sigure, robuste si explicabile
Bosch a infiintat Centrul Bosch pentru Inteligenta Artificiala sau BCAI la inceputul anului 2017 pentru a extinde competentele IA. O parte importanta a misiunii BCAI este sa exploreze regulile in baza carora masinile invata si ce concluzii trag din aceste lectii. Pentru a promova talentele tinere in acest domeniu, Bosch va acorda anul viitor pentru prima data Premiul Bosch pentru Tinerii Cercetatori in domeniul IA, impreuna cu suma de 50.000 de euro. „Cercetam inteligenta artificiala sigura, robusta si care poate fi explicata. IA va amplifica abilitatile oamenilor”, afirma profesorul Thomas Kropf, presedintele diviziei Bosch pentru cercetare si inginerie avansata. Spre sfarsitul anului 2016, Bosch si-a unit fortele cu parteneri din domeniul stiintei, afacerilor si din guvern pentru a infiinta Cyber Valley si a stimula cercetarea in domeniul inteligentei artificiale. Vorbind in cadrul AI CON, profesorul Bernhard Schölkopf, directorul Institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tübingen, a afirmat: „Stiinta si industria colaboreaza in Cyber Valley pentru a crea un ecosistem in vederea atingerii celui mai ridicat grad de calitate a cercetarii in domeniul IA.” Scopul Cyber Valley este de a transforma rezultatele cercetarilor in aplicatii industriale pentru lumea reala cat mai rapid posibil, de a atrage cercetatori inalt calificati din intreaga lume in Baden-Württemberg si de a instrui si pastra experti in IA.
Extinderea retelei, intensificarea partajarii cunostintelor
BCAI si alianta de cercetare Cyber Valley a organizat AI CON pentru prima data in acest an. Evenimentul a reunit experti de top din domeniul industriei si cercetarii IA, pentru a explora posibilitatile si provocarile inerente acestei tehnologii. La conferinta au fost prezenti expertii Bosch dr. Michael Bolle si dr. Christoph Peylo (directorul BCAI), profesorul Bernhard Schölkopf, autoritatea mondiala a Institutului Max Planck in domeniul invatarii automatizate, precum si vorbitori de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite, Universitatea ETH din Zürich, Elvetia si din Austria, Israel si Marea Britanie.
Structura sondajului: Pentru acest studiu important comandat de Bosch, institutul de cercetare a pietei Innofact a intervievat 1.022 de persoane de pe teritoriul Germaniei, cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani. Sondajul a fost realizat in octombrie 2018.
|