Agenda Constructiilor
Luni, 26 August 2024
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CE: Cresterea economica este moderata pe fondul incertitudinilor de la nivel mondial
CE: Cresterea economica este moderata pe fondul incertitudinilor de la nivel mondial
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 07 Feb 2019 14:52
Se preconizeaza ca economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv in 2019, previziunile de expansiune vizand toate statele membre. Se estimeaza ca ritmul global de crestere va fi moderat in comparatie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine. In 2019, se preconizeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,8%, cu o inflatie de 3,3%.
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte, comisar responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: „Potrivit estimarilor, economiile tuturor tarilor UE vor continua sa creasca in 2019, ceea ce inseamna mai multe locuri de munca si mai multa prosperitate. Si totusi, previziunile noastre sunt revizuite in scadere, in special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflecta factori externi, cum ar fi tensiunile comerciale si incetinirea activitatii economice de pe pietele emergente, in special in China. Apar din nou, in unele tari din zona euro, ingrijorari legate de corelarea dintre datoria suverana si banci si de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic da nastere unor motive suplimentare de incertitudine. A fi constienti de aceste riscuri tot mai mari inseamna sa rezolvam doar jumatate din problema. Cealalta jumatate tine de alegerea unei combinatii adecvate de politici, cum ar fi facilitarea investitiilor, dublarea eforturilor pentru a realiza reforme structurale si desfasurarea unor politici bugetare prudente.”
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Dupa ce a atins nivelul maxim in 2017, ritmul de crestere a economiei UE va continua sa incetineasca in 2019, ajungand la 1,5 %. Aceasta incetinire va fi mai pronuntata decat se preconiza in toamna trecuta, in special in zona euro, din cauza incertitudinilor care planeaza asupra comertului mondial si a factorilor interni care afecteaza economiile noastre cele mai mari. Fundamentele economiei europene raman insa solide si vom continua sa primim vesti bune, in special in ceea ce priveste locurile de munca. Cresterea ar trebui sa se relanseze treptat in a doua jumatate a acestui an si in 2020.”
Cresterea economica
Activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele state membre a fost afectata de factori interni temporari, precum perturbarile legate de productia automobilelor, tensiunile sociale si incertitudinile legale de politica bugetara. Drept rezultat, cresterea produsului intern brut (PIB) atat in zona euro, cat si in UE a scazut de la 2,4 % in 2017 la 1,9 % in 2018 (previziunile din toamna: 2,1 % pentru UE28 si zona euro).
Dinamica economica de la inceputul acestui an a fost modesta, desi indicatorii de baza sunt in continuare solizi. Cresterea economica va continua, dar va fi mai moderata. Economia europeana mai beneficiaza inca de pe urma imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii, a conditiilor favorabile de finantare si a unei orientari bugetare usor expansioniste. In prezent, se preconizeaza ca PIB-ul din zona euro va creste cu 1,3 % in 2019 si cu 1,6 % in 2020 (previziunile din toamna: 1,9 % in 2019; 1,7 % in 2020). Si previziunile de crestere a PIB-ului in UE au fost revizuite in jos, la 1,5 % in 2019 si 1,7 % in 2020 (previziunile din toamna: 1,9 % in 2019; 1,8 % in 2020).
In randul statelor membre mai mari, revizuirile in scadere ale cresterii in 2019 au fost considerabile pentru Germania, Italia si Tarile de Jos. Numeroase state membre beneficiaza in continuare de o cerere interna solida, sustinuta si de fonduri UE.
Inflatia
Inflatia preturilor de consum din zona euro a scazut la sfarsitul anului 2018 din cauza unei scaderi bruste a preturilor la energie si a unei inflatii mai scazute a preturilor la alimente. Inflatia de baza, care exclude preturile la energie si la alimente, a fost scazuta pe tot parcursul anului, in pofida unei cresteri mai rapide a salariilor. In 2018, inflatia globala (IAPC) a fost in medie de 1,7 %, in crestere de la 1,5 % in 2017. Avand in vedere ca estimarile privind pretul petrolului pentru acest an si anul viitor sunt mai scazute acum decat in toamna, se preconizeaza ca inflatia din zona euro va scadea pana la 1,4 % in 2019, iar apoi va creste usor la 1,5 % in 2020. Pentru UE, se preconizeaza ca inflatia va fi, in medie, de 1,6 % in acest an si va creste pana la 1,8 % in 2020.
Incertitudini
Perspectivele economice prezinta un nivel ridicat de incertitudine, iar previziunile sunt expuse unor riscuri de evolutie negativa. Tensiunile comerciale, care afecteaza de ceva timp perceptia generala asupra economiei, s-au atenuat intr-o anumita masura, dar raman un motiv de ingrijorare. Este posibil ca economia Chinei sa incetineasca mai brusc decat se preconizase, iar pietele financiare globale si multe piete emergente sunt vulnerabile la schimbari bruste ale perceptiei riscului si ale asteptarilor in ceea ce priveste cresterea. Pentru UE, procesul „Brexit” ramane o sursa de incertitudini.
Pentru Regatul Unit, o ipoteza pur tehnica pentru 2019
Avand in vedere procesul de retragere a Regatului Unit din UE, previziunile pentru 2019 si 2020 se bazeaza pe o ipoteza pur tehnica de statu-quo in ceea ce priveste structura schimburilor comerciale dintre UE27 si Regatul Unit. Aceasta ipoteza a fost formulata doar in scopul elaborarii previziunilor si nu are niciun impact asupra procesului care se desfasoara in contextul articolului 50.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
quadratum
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
BogArt
leviatan
strabag nivel 1
rigips
SIGM
konsent
CDS
ness project
theda mar
MAKITA
Arduro
EDIT-Structural
viarom
siniat
Acvatot 2019
SSAB

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander