Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Cresterea economica de 3,5% se obtine cu inca un milion de persoane pana in 2025
Cresterea economica de 3,5% se obtine cu inca un milion de persoane pana in 2025
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2019 15:10
Romania a urcat, in acest an, pe pozitia 32 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business al Bancii Mondiale. In editia de anul trecut, Romania s-a plasat pe pozitia 49. Romania devanseaza, in acest an, alte tari din Europa Centrala si de Est, precum Cehia (locul 53), Slovacia (55), Ungaria (locul 56), Polonia (76) si Bulgaria (97). Cele mai bune performante regionale continua sa le inregistreze Tarile Baltice: Estonia (pozitia 12), Letonia (16), si Lituania (18).
Evolutia Romaniei se datoreaza reducerii cu 20 de puncte procentuale, de la 40% la 20%, a ratei totale de impozitare pentru o companie medie. Conform metodologiei utilizate in cadrul raportului, rata totala de impozitare ia in calcul doar obligatiile fiscale ale unei companii medii/angajator ca pondere in profit.
”Acest salt al Romaniei in clasamentul global s-a produs ca urmare a imbunatatirii semnificative a unuia dintre indicatori, respectiv cel care masoara rata totala de impozitare. Este vorba de un efect al transferului contributiilor de asigurari de la angajatori la angajati care a diminuat artificial sarcina angajatorilor. Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a mutat aproape integral contributiile la angajati, dar, asa cum stim, angajatorii platesc si contributiile care le revin angajatilor. Astfel, in practica, obligatiile fiscale ale companiei au ramas similare”, declara Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
In ceea ce priveste ceilalti indicatori, situatia este neschimbata fata de clasamentul realizat anul trecut. Astfel, timpul necesar pentru plata obligatiilor a ramas la acelasi nivel de 163 de ore pe an. Comparativ la nivel regional este nevoie, in medie, de 213 de ore. O companie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut si cu media regionala de 14,4 plati.
“Multe state au reusit in ultimii ani sa faca plata taxelor mai simpla datorita tehnologiei. Fie ca este vorba de metode de raportare si plata care usureaza viata contribuabililor, fie de monitorizare si control care eficientizeaza combaterea fraudei, digitalizarea administratiei fiscale contribuie la o conformare fiscala mai buna si, implicit, la o colectare mai mare a taxelor. Din aceasta perspectiva observam ca Romania nu a facut progrese de la un an la celalalt. Anuntul recent al autoritatilor privind demararea licitatiei pentru achizitia SAF-T este un pas foarte important in directia digitalizarii administratiei fiscale”, explica Daniel Anghel.
Raportul global evidentiaza avantajele semnificative pe care le ofera administratiile fiscale contribuabililor daca adopta tehnologia. Atat in Brazilia, cat si in Vietnam, timpul necesar pentru a respecta obligatiile fiscale a fost cu 23% mai mic in 2018 decat in 2017 si in alte state au inregistrat reduceri mari ale numarului de plati de impozite.
La nivel regional, se observa deteriorarea pozitiei Poloniei, care a coborat 8 locuri fata de anul trecut, ca urmare a cresterii numarului de raportari fiscale. Aceeasi evolutie a inregistrat Bulgaria care a coborat 5 pozitii, Cehia a coborat opt pozitii si Slovacia 7. In schimb, Ungaria si-a imbunatatit mult pozitia in clasament, urcand 30 locuri, pana pe 56.
La nivel global, usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele a ramas relativ stabila la nivelul tuturor celor patru indicatori: timpul necesar (234 ore), numarul de plati (23,1), rata totala de impozitare (40,5%) si un indice de inregistrare (60,9 din 100).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
CDS
siniat
ERBASU CONSTRUCT
ness project
viarom
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Acvatot 2019
leviatan
noark
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander