INSCRIERI (BIENALA): 100 de ani de arhitectura in Romania |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Iun 2018 06:43 |
Uniunea Arhitectilor din Romania are placerea sa va invite sa participati la Bienalei Nationale de Arhitectura 2018, Editia a XIII-a. In aceaste zile suntem in plina perioada de inscriere a proiectelor in concurs (1 iunie-10 iulie). Practic, mai sunt 34 de zile pana la inchiderea acestei perioade. Este perioada cea mai importanta, deoarece o Bienala este cu adevarat un succes daca reuseste sa convinga si sa aiba inscrise in concurs toate proiectele interesante din ultimii ani.
Tema din 2018 a celui mai prestigios eveniment de arhitectura din tara este „100 de ani de arhitectura in Romania”. Tema din acest an promoveaza recuperarea traditiei si dialogul ei cu modernitatea. Redefinirea spatiului urban, propunand solutii in pas cu noile tehnologii, toate concretizate in proiecte a caror miza este viitorul. Timp de o luna vor avea loc dezbateri de idei, evenimente in care arhitectul se va intalni cu comunitatea.
Iata doar o mica parte din ceea ce isi propune in acest an, Bienala Nationala de Arhitectura, in cele 11 sectiuni ale sale:
1. Arhitectura rezidentiala, Bucuresti:
Toate tipurile de locuinte individuale si colective, indiferent de amploarea proiectelor, finalizate in ultimii 2 ani.
2. Arhitectura constructiilor publice, Bucuresti:
Proiectele pentru programe arhitecturale specifice comunitatii: birouri, administratie, servicii,comert, cultura, educatie, sanatate, sport, agrement / loisir si spatii de productie finalizate in ultimii 2 ani.
3. Restaurare. Consolidare. Cladiri restituite comunitatilor, Constanta:
Proiectele de restaurare a constructiilor listate in LMI, consolidari de constructii listate sau aflate in zone protejate, constructii cu valoare culturala, sentimentala, ambientala care si-au gasit un destin diferit in societatea contemporana prin recuperare si valorificarea arhitecturala, finalizate in ultimii 2 ani.
4. Design interior, Bucuresti:
Proiecte de amenajare a spatiilor interioare - atat proiecte publice -comert, cultura, birouri, educatie, sanatate, sport, agrement, servicii sau administratie cat si proiecte rezidentiale - individuale sau colective, finalizate in ultimii 2 ani.
5. Spatiul public incluziv, Oradea:
Spatii de mobilitate urbana: amenajari / reamenajari / modernizari de trasee si zone pietonale, promenade, bulevarde, pasaje pietonale, piete civice, piete comerciale, maluri de apa / cheiuri / faleze; spatii de reflectie si reprezentare: spatii asociate unor obiective de interes public / esplanade, piatete cu caracter cultural, trasee / zone cu caracter memorialistic; spatii pentru loisir si recreere: parcuri si gradini urbane, scuaruri, promenade verzi / albastre; micro-spatii publice din zone rezidentiale sau mixte (locuri de joaca etc.) alte spatii de interes public in regim deschis sau semi-deschis din localitatile urbane si statiunile din tara. proiecte finalizate in ultimii 5 ani.
6. Rural, Cluj:
Toate proiectele, indiferent de functiune sau gabarit, destinate mediului rural, care isi propun sa activeze resursele locale -specific local, tehnici/ mestesuguri/materiale, precum si forta de munca - si sa ofere continuitate si dezvoltare durabila comunitatii - indiferent ca este vorba despre o gospodarie, o autoritate locala, un agent economic, o parohie sau alt tip de beneficiar- finalizate sau in curs de finalizare, in ultimii 5 ani.
7. Arhitectura verde si energii alternative, Braila:
Proiecte si realizari din ultimii ani care valorifica concepte moderne in constructii, utilizarea energiilor alternative regenerabile, consumuri minime in exploatare, incadrarea in specificul traditional al comunitatii si care vizeaza obiective noi sau reabilitarea unor valori arhitecturale de patrimoniu, finalizate in ultimii 5 ani.
8. Publicatii de arhitectura, Iasi:
Sectiunea este destinata cartilor si periodicelor - in format tiparit sau digital- de critica, istorie si teorie din domeniile arhitectura, conservarea patrimoniului, urbanism sau design, realizate in ultimii 2 ani.
9. Fotografia de arhitectura, Targu Mures:
Fotografii care sa se inscrie si sa sustina tema Bienalei, realizate in ultimii 2 ani. Concursul este deschis autorilor de fotografie de arhitectura arhitecti, studenti la arhitectura, absolventi sau studenti ai facultatilor de arte plastice si film.
10. Evenimentul de arhitectura si strada ca o scena, Targu Mures:
Proiecte care se incadreaza in categoriile scoli de vara, tururi ghidate, pavilioane expozitionale, saloane de arta si arhitectura, street delivery, evenimente urbane si artistice, altele asemenea, finalizate in ultimii 5 ani.
11. Diplome-arhitecti in afirmare, Sibiu:
Proiecte de diploma de la facultatile de arhitectura, design interior si urbanism, realizate in ultimii 5 ani.
Aceste sectiuni se vor desfasura pentru prima data simultan, in 8 orase din tara - Bucuresti (1, 2, 4) , Braila (7), Cluj (6), Constanta (3), Iasi (8), Oradea (5), Sibiu (11), Targu-Mures (9, 10).
In jurul expozitiei-concurs, prezentata publicului larg in luna octombrie, va fi organizata o suita de alte evenimente conexe - conferinte, expozitii, dezbateri profesionale, lansari de carte, evenimente culturale, evenimente de strada care pun in evidenta legaturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului si a teatrului si care vor atrage nu numai profesionisti, ci si un public larg.
|