Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - STORIA: 50% dintre cumparatorii de case vor sa faca achizitia in urmatoarele 6 luni
STORIA: 50% dintre cumparatorii de case vor sa faca achizitia in urmatoarele 6 luni
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 02 Oct 2018 16:32
Peste 37% dintre romanii care vor sa cumpere o casa sau un apartament isi stabilesc bugetul pentru o astfel de achizitie in functie de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obtinuti din vanzarea unei alte proprietati. Aproape 27% dintre acestia spun ca tipul de locuinta pe care intentioneaza sa o cumpere dicteaza, in realitate, bugetul, arata un studiu realizat de Storia.ro si OLX Imobiliare.
Pe de alta parte, 23,1% dintre romanii inclusi in cercetare au aratat ca ponderea unei potentiale rate in venitul disponibil lunar este cel mai important criteriu pe care il iau in calcul atunci cand contureaza suma pe care sunt dispusi sa o cheltuiasca pentru o locuinta. 12,1% au spus ca bugetul este direct dependent de banii pe care ii pot obtine din surse de finantare precum creditele ipotecare sau de tip Prima Casa.
Odata ce au stabilit un buget, romanii sunt insa greu de convins sa se abata de la el: chiar daca au gasit o locuinta care sa le placa, 42,2% dintre respondenti prefera sa reia prospectarea pietei rezidentiale daca pretul acesteia depaseste bugetul stabilit initial, in timp ce 35,6% dintre ei spun ca sunt dispusi sa mai aloce cel mult 10% in plus daca totusi locuinta indeplineste toate celelalte asteptari pe care le au. Aproape 14% dintre romani au indicat ca sunt flexibili in ceea ce priveste bugetul si ca nu si-au stabilit o suma concreta pentru achizitia unei locuinte.
Cash sau credit?
Cand vine vorba despre modalitatea de finantare a achizitiei unei locuinte, 55,1% dintre respondenti au indicat ca vor sa faca plata integral cash, in timp ce 25,4% ar opta pentru un imprumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casa. 5,7% dintre respondenti sustin ca iau in calcul alte optiuni de finantare (schimb de proprietate plus diferenta, rate la dezvoltator etc.).
De altfel, 47,5% dintre romanii inclusi in cercetare care vor sa apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casa ar fi dispusi sa aloce intre 30 si 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate, in timp ce aproape 47% sunt confortabili cu o rata de pana la 30% din venit. Oricum, multi dintre respondentii care iau in calcul creditarea pentru achizitia unei locuinte au in plan sa contracteze un imprumut pe termen lung, 39,6% dintre acestia optand pentru o perioada cuprinsa intre 20 si 30 de ani, iar 34,3% pentru un interval de 10 pana la 20 de ani. Putin peste 6,5% dintre cei inclusi in cercetare spun ca vor contracta un imprumut pe termen mai scurt, de pana in cinci ani, pentru achizitia unei case.
„Rezultatele studiului realizat prin intermediul platformelor noastre, OLX si Storia.ro, ne arata ca un procentaj insemnat dintre romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta fara sa apeleze la un credit ipotecar si prefera sa apeleze mai degraba la economii sau la vanzarea actualei locuinte. In plus, acestia sunt relativ flexibili in privinta bugetului. Pornind de la nevoile in schimbare ale cumparatorilor, ne propunem sa simplificam procesul de cautare si sa oferim in continuare cea mai variata oferta de locuinte de pe piata”, declara Dan Puica, Real Estate Business Manager, OLX Group Romania.
Cat vor sa cheltuiasca romanii pe locuinte
Intrebati care este bugetul estimativ pe care intentioneaza sa il aloce pentru achizitia unei locuinte, peste doua treimi dintre respondenti au optat pentru sume pana in 50.000 de euro, in timp ce 26,6% dintre acestia se pregatesc sa cheltuiasca intre 50.000 si 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre romanii inclusi in cercetare au aratat ca sunt dispusi sa aloce peste 100.000 de euro pentru achizitia unei locuinte.
Nevoia imediata de locuire este destul de ridicata, avand in vedere ca peste o treime dintre respondenti vor sa cumpere o locuinta in urmatoarele trei luni, in timp ce 22,7% dintre acestia au in plan o astfel de achizitie in urmatoarele trei pana la sase luni. Pentru alti 25,1% dintre respondenti, cumpararea unei case sau a unui apartament este o decizie cu bataie mai lunga, care s-ar putea materializa in urmatoarele sase pana la 12 luni, iar aproape 18% sustin ca orizontul de timp este de peste un an.
Cei mai multi dintre romanii inclusi in studiu, 43,9%, sunt interesati sa achizitioneze un apartament - 22% ar opta pentru apartamentele cu doua camere, 12,6% cauta garsoniere, iar 9,3% sunt interesati de apartamentele cu trei sau mai multe camere. 33,7% dintre romani au in plan sa achizitioneze o casa - 21,7% fiind interesati de o casa cu cel mult trei camere, iar 9,4% de una cu cel putin patru camere.
In topul zonelor in care respondentii intentioneaza sa-si cumpere o casa sau un apartament se afla Bucurestiul, cu peste 16% dintre optiuni, urmat de judetele Cluj (8,02%), Iasi (5,8%), Brasov (5,7%), Timis (4,5%) si Bihor (4,3).
Studiul a fost derulat pe parcursul lunii august pe platformele Storia.ro si OLX Imobiliare si a implicat 5,151 de respondenti. Aproape 52% dintre romanii inclusi in cercetare au varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, in timp ce 41,8% au peste 45 de ani, iar 6,4% au intre 18 si 24 de ani.
 
SISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
DRS
EDIT-Structural
strabag nivel 1
BogArt
theda mar
concelex
AED
EURO BUILD
konsent
CDS
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
SSAB
rigips
quadratum
MAKITA
SIGM
noark
ELECTROGRUP
Arduro
MCA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<