CCE-R: Elvetia investeste 10 milioane CHF in educatia duala din Romania |
![]() |
![]() |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 08 Mai 2025 12:10 |
![]() Programul pentru dezvoltarea educatiei duale isi propune sa sprijine integrarea tinerilor pe piata muncii prin formare profesionala duala, oferindu-le competente practice direct la locul de munca. Totodata, vor fi consolidate capacitatile angajatorilor, ale asociatiilor profesionale si ale institutiilor publice pentru a crea impreuna un sistem de educatie profesionala mai eficient, care sa raspunda real nevoilor economiei. Acesta este implementat de Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), in parteneriat cu Universitatea Federala Elvetiana pentru Educatie si Formare Profesionala (SFUVET) si beneficiaza de o cofinantare de 15% din partea Guvernului Romaniei.
Peste 70 de lideri din administratie, educatie, mediul de afaceri, ONG-uri din educatie si federatii ale parintilor au participat la evenimentul desfasurat sub egida camerei de comert elvetiene. Ne-am bucurat de prezenta unor reprezentanti ai Camerei Deputatilor – Comisia pentru Educatie, ai Ministerului Invatamantului, ai Primariei Brasov, ai Primariei Sector 3 Bucuresti si ai altor autoritati locale, ai CNDIPT si ai Biroului de Contributie Elvetiana al Ambasadei Elvetiei in Romania.
Companiile prezente au vorbit despre sistemul elvetian de invatamant dual, in care doua treimi dintre absolventii de gimnaziu urmeaza ruta educatiei duale si sunt integrati rapid pe piata muncii, avand, totodata, posibilitatea de a-si continua studiile si in domeniul universitar.
"Elvetia ne arata ca educatia duala este o investitie strategica, nu un plan B. In Elvetia, 65% dintre tinerii cu varsta intre 15 si 19 ani urmeaza o forma de educatie profesionala in sistem dual. Este o alegere strategica, care le ofera tinerilor o cariera solida, iar companiilor, forta de munca calificata de care au nevoie. Si Romania are potentialul de a construi un sistem eficient de invatamant dual, adaptat contextului local, prin parteneriate functionale intre administratia locala, scoli si companii.” a declarat Dr. Adriana Cioca, presedintele CCE-R.
Sistemul elvetian de educatie duala este sustinut de date clare: potrivit OECD (2021), 94% dintre absolventii de educatie profesionala din Elvetia se angajeaza in primele sase luni dupa terminarea studiilor.
![]() In Romania, cateva initiative locale demonstreaza deja ca invatamantul dual poate functiona:
Holcim Romania, in parteneriat cu Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Alesd, ofera, prin programul educational Scoala Tehnica Holcim, formare profesionala specializata pentru tehnicieni in industria cimentului. Pana in anul 2024, 98% dintre absolventii acestui program au fost integrati in cadrul companiei.
Implicata din 2021 in invatamantul dual pre-universitar, Hamilton Central Europe (Timisoara) colaboreaza, din 2024 si cu Universitatea Politehnica pentru formarea de ingineri in mecatronica. Studentii au sanse de peste 90% sa continue in companie ca angajati sau in stagii de practica, platite pe perioada facultatii.
Sefar a lansat, in anul 2022, un program de invatamant dual, realizat dupa modelul Scolii Duale Germane din Brasov si cu sprijinul acesteia. Asociatia non-profit Fit for Future Sighisoara, care are in prezent 8 companii membre, sprijina 4 calificari profesionale, cu un total de 120 de elevi in anul scolar 2024/2025. Pentru anul scolar urmator, au primit aprobarea pentru 102 de elevi. In toamna, primii absolventi isi vor finaliza formarea profesionala si vor trece fie catre un loc de munca sigur, fie isi vor continua studiile scolare. Sefar/Monosuisse (Sighisoara) instruieste tineri in prelucrarea polimerilor, in colaborare cu licee tehnologice.
Asociatia Kolping Romania si Colegiul Tehnic “Maria Baiulescu” (Brasov) pregatesc elevi in domeniul HoReCa. Inca din anul 2017, la initiativa Kolping, agentii economici brasoveni au solicitat infiintarea celor 3 clase de dual.
"Evenimentul de la Brasov a demonstrat ca invatamantul dual are deja exemple solide de buna practica in Romania, sustinute de angajatori, scoli si autoritati locale. Avem si finantare externa, prin Programul Swiss Contribution, dar cheia ramane colaborarea autentica intre stat si mediul privat. Parteneriatele reale sunt fundamentul unui viitor profesional solid pentru tineri si o investitie sustenabila pentru societatea romaneasca.” a spus Alina Savu, coordonatoarea Grupului de Lucru pentru Educatie din cadrul CCE-R.
|