Deloitte: Implicatiile majorarii salariului minim brut la 3.700 de lei, pentru companii |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 11 Iun 2024 14:01 |
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, incepand cu 1 iulie 2024, va avea multiple implicatii atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Printre acestea se numara cresterea salariului net pentru cei incadrati cu salariul minim brut pe tara, modificarea valorii maxime a deducerii de baza sau a contributiilor sociale datorate de angajatori pentru salariatii cu program redus. Ce trebuie sa faca angajatorii pentru a implementa corespunzator aceste modificari?
Decizia a fost adoptata in data de 6 iunie 2024 prin Hotararea de Guvern 598/2024 si se refera la majorarea salariului de baza minim brut pe tara, fara indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. Masura a fost completata, in data de 7 iunie 2024, cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 59/2024, care prevede cresterea de la 200 de lei/luna la 300 de lei/luna a sumei din salariul lunar pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Asadar, salariatii care indeplinesc conditiile prevazute de lege vor beneficia in continuare, pana la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabila doar pe parcursul anului in curs) de aceasta facilitate fiscala.
Un prim efect al acestor masuri consta in faptul ca salariatii incadrati cu salariul minim brut pe tara vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe luna.
Modificarea valorii maxime a deducerii de baza
In plus, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara, se modifica si valoarea deducerii de baza care este aplicata salariatilor la locul de munca unde au declarata functia de baza, in limita unui venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Astfel, valoarea maxima ce poate fi dedusa din salariul net lunar creste de la 660 de lei la 740 de lei, fara a lua in considerare numarul de persoane aflate in intretinere. In cazul in care un salariat are una sau mai multe persoane in intretinere, deducerea personala de baza creste in functie de numarul acestora, putand ajunge la maximum 1.665 de lei in cazul salariatilor cu patru sau mai multe persoane aflate in intretinere.
Majorarea valorii contributiilor sociale datorate de angajatori pentru salariile sub minimul pe economie
Conform legislatiei in vigoare, angajatorii sunt obligati sa plateasca contributii sociale obligatorii (CAS si CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe tara pentru toti salariatii care inregistreaza, intr-o luna, venituri sub salariul minim brut. Asadar, cresterea acestuia la 3.700 de lei pe luna implica automat si majorarea bazei de calcul pentru aceste contributii sociale obligatorii.
Prin urmare, angajatorii vor avea costurile operationale mai mari, in special cei cu un numar ridicat de angajati incadrati cu salarii sub minimul pe economie si cu timp partial de lucru, deoarece vor fi nevoiti sa aloce fonduri suplimentare pentru plata diferentei de contributii sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat in plata la nivel national.
Modificarea valorii popririlor care pot fi aplicate in cazul salariatilor
Pentru salariatii care obtin venituri mai mici decat salariul minim net pe economie, popririle se pot aplica numai asupra sumei care depaseste jumatate din acest plafon, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila. Astfel, odata cu majorarea salariului minim brut pe tara, va creste si partea „protejata” in cazul popririlor, respectiv valoarea neta ramasa salariatilor, dupa aplicarea popririlor.
Cazul salariatilor incadrati cu salariul de baza minim brut pe tara de 24 de luni
Potrivit art. 164 alin 21) din Codul muncii, „incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata”. Prin urmare, angajatorii care au salariati pentru care trebuie sa aplice aceasta prevedere trebuie sa analizeze maniera in care vor respecta si aceasta obligatie legala.
Creste plafonul cu privire la indemnizatia de concediu medical
Intrucat baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical este limitata la 12 salarii minime brute pe tara lunar, prin majorarea salariului minim pe economie se va mari, implicit, si plafonul prevazut de lege in acest sens. Ce inseamna acest lucru? Salariatii pot primi o indemnizatie de concediu medical de pana la 44.400 de lei lunar (brut), in crestere de la 39.600 de lei lunar, cat era plafonul anterior.
Implementarea majorarii din perspectiva juridica
Majorarea salariului minim brut pe tara nu impune angajatorilor incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, intrucat, potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, incheierea unui act aditional nu este necesara atunci cand modificarea este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Dincolo de implementarea punctuala a majorarii salariului minim brut la nivel national, angajatorii trebuie sa analizeze in ce masura plata unor salarii mai mari angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie va presupune ajustarea corespunzatoare a salariilor pentru ceilalti angajati, ale caror salarii se situeaza deja la acest nivel, respectiv la unul superior.
In concluzie, majorarea salariului minim brut pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei si cresterea sumei pentru care nu sunt datorate taxe salariale de la 200 la 300 de lei/luna au multiple implicatii asupra angajatorilor. Prin urmare este important ca acestia sa opereze ajustarile necesare in sistemele de calcul salarial in timp util si cu o atentie sporita, luand in considerare toate elementele care sunt influentate de aceste modificari legislative. Doar in acest fel, specialistii de salarizare vor asigura acuratetea calcului salarial.
***
Material de opinie de Ana-Maria Hoborici, Manager, Solutii de Servicii Externalizate, Deloitte Romania, si Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal
|