Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - MAZARS: Lipsa de talente a devenit cea mai presanta provocare pentru companii
MAZARS: Lipsa de talente a devenit cea mai presanta provocare pentru companii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 02 Oct 2024 11:30
In Romania, conform studiului nostru care evidentiaza prioritatile strategice pentru liderii de afaceri in urmatorii 3 pana la 5 ani (Conform barometrului C-suite al Mazars, realizat inainte de formarea noii retele globale, Forvis Mazars.), lipsa de talente a devenit cea mai presanta provocare in recrutare pentru companiile din intreaga tara. 
La nivel global, aproape jumatate dintre liderii de afaceri recunosc ca se confrunta cu dificultati in atragerea celor mai bune talente, 44% raportand obstacole semnificative in procesele lor de recrutare, iar 39% identificand aceasta problema ca fiind cea mai mare provocare in recrutare. In Romania, situatia nu este diferita: 44% dintre executivi mentioneaza lipsa de talente ca fiind principala provocare, urmata de dificultati in identificarea si atragerea candidatilor calificati (44,44%), atragerea candidatilor potriviti sa aplice (38,88%) si oferirea unei experiente pozitive pentru candidati (38,88%).
 
Cu 545.000 de studenti inscrisi in invatamantul superior pentru anul academic 2023-2024, companiile au la dispozitie o noua resursa de talente pe care o pot valorifica
Cele mai importante 20 de universitati din Romania, in functie de numarul de studenti inscrisi in anul universitar 2022-2023, conform celor mai recente date din octombrie 2022 furnizate de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS), au intre 9.600 si 39.900 de studenti. Pe primul loc se afla Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu 39.897 de studenti, urmata de Universitatea din Bucuresti, cu 33.107 studenti, si Universitatea Politehnica din Bucuresti, cu 28.381 de studenti. Alte institutii notabile includ Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu 24.049 de studenti, Universitatea de Studii Economice din Bucuresti (ASE), cu 22.695 de studenti, si Universitatea Transilvania din Brasov, cu 20.325 de studenti.
Acum ca noul an universitar a inceput, companiile au oportunitatea de a accesa o noua rezerva de talente. Cu numarul de absolventi pentru anul academic 2022-2023 ajungand la 505.000, conform Institutului National de Statistica (INS), ceea ce reprezinta o crestere de 0,3% fata de perioada precedenta, exista potential pentru companii de a cultiva si modela acest talent emergent. Acest aspect este deosebit de important intr-o economie din ce in ce mai competitiva, in care recalificarea si imbunatatirea abilitatilor au devenit componente esentiale pentru afacerile care doresc sa obtina un avantaj competitiv. Din totalul populatiei studentesti, 544.600 de studenti s-au inscris in invatamantul superior pentru anul academic 2023-2024, peste jumatate (55,4%) fiind femei.
 
46,1% dintre studentii din invatamantul primar si secundar contribuie la conturarea viitorului Romaniei prin educatia pe care o dobandesc astazi, astfel pregatindu-se sa devina lideri in viitor
In Romania, conform datelor INS, aproape jumatate (46,1%) din populatia scolara este in prezent inscrisa in invatamantul primar si secundar, in timp ce aproximativ o treime (17,4%) se afla in liceu. Acest lucru reflecta importanta strategiilor de dezvoltare a talentelor pe termen lung, incepand de la educatia timpurie, care pot asigura un flux constant de angajati calificati pe piata muncii in anii ce vor urma. Cresterea recenta a numarului de elevi din liceu (+6.700) si a celor din universitate (+5.900) indica o concentrare din ce in ce mai mare pe realizarile educationale, in special in domeniile afaceri, administratie, drept (23,7% dintre studentii universitari) si inginerie (19,7%).
"In sprijinul acestei viziuni, Forvis Mazars organizeaza anual evenimentul Community Day, dedicat renovarii scolilor si oferirii de spatii sigure pentru copii, unde acestia pot invata, explora, fi creativi si inova. Aceasta initiativa nu doar ca imbunatateste mediul de invatare, dar incurajeaza si studentii sa se implice activ in educatia lor. In plus, Forvis Mazars colaboreaza cu universitati pentru a oferi sesiuni de formare in domeniul afacerilor, in arii precum audit, fiscalitate, contabilitate sau HR si salarizare. Aceste programe le permit studentilor sa dobandeasca cunostinte practice si experienta, pregatindu-i pentru cariere de succes in sectorul financiar. Ii incurajam pe angajatori sa colaboreze cu institutiile de invatamant pentru a dezvolta programe care sa cultive gandirea critica si abilitatile de rezolvare a problemelor. Aceasta colaborare poate contribui la formarea urmatoarei generatii de profesionisti calificati, pregatind Romania pentru succes economic si inovatie.”, a mentionat Catalina Calinescu, Partner, Outsourcing – HR & Payroll, Forvis Mazars in Romania.
 
77,77% dintre liderii romani considera ca reputatia organizationala este esentiala pentru atragerea talentelor
In piata competitiva de astazi, importanta reputatiei unei organizatii nu poate fi subestimata, 77,77% dintre executivii din Romania recunoscand-o ca un factor critic in atragerea talentelor. Pe masura ce economia talentului continua sa evolueze, initiativele de recalificare si perfectionare au devenit esentiale, oferind mai mult decat un avantaj competitiv - ele sunt fundamentale pentru a ramane relevante si competitive.
Descoperirile recente arata ca 33% dintre executivii romani au identificat implementarea unei strategii noi sau revizuite de atragere si retentie a talentelor ca o prioritate de top. Acest lucru reflecta o intelegere tot mai profunda a faptului ca evolutia strategiilor de management al talentelor nu este doar avantajoasa, ci esentiala pentru rezilienta organizationala si succesul pe termen lung. In acest context, abilitatea de a atrage, dezvolta si retine angajati calificati nu reprezinta doar un obiectiv, ci o cerinta fundamentala pentru o crestere sustenabila.
Catalina adauga: „Rezultatele noastre arata ca multi executivi au plasat strategiile de atragere si retentie a talentelor printre primele lor cinci prioritati. Cei mai importanti factori in atragerea angajatilor talentati sunt salariile si beneficiile generoase, considerate esentiale de 38% dintre respondenti. In plus, oportunitatile de invatare, formare si dezvoltare se afla la acelasi nivel, 38% considerandu-le, de asemenea, esentiale. Urmatorii factori fac referire la un mediu de lucru modern cu acces la tehnologie (37%) si o atmosfera de colaborare si camaraderie (37%). Mediul de afaceri trebuie sa se concentreze pe construirea unui brand de angajator puternic pentru a atrage cei mai buni candidati. De asemenea, ar trebui sa prioritizeze intelegerea valorilor si aspiratiilor generatiei tinere, deoarece acest demografic influenteaza din ce in ce mai mult piata muncii. Aceasta include recunoasterea dorintei lor pentru flexibilitate in aranjamentele de lucru, oportunitatile de dezvoltare profesionala si un angajament fata de responsabilitatea sociala.”
Cultura organizationala continua sa joace un rol crucial. O cultura puternica a bunastarii angajatilor (37%) si reputatia si cultura organizationala (36%) sunt considerate esentiale pentru retentia si atragerea talentelor de top. In mod similar, oferirea unui loc de munca stimulativ si captivant (35%) si calitatea colaborarii (35%) sunt, de asemenea, foarte apreciate.
Pe masura ce piata muncii continua sa evolueze, companiile trebuie sa prioritizeze aceste aspecte ale experientei angajatilor pentru a ramane competitive. O abordare holistica care abordeaza bunastarea, cultura, colaborarea si dezvoltarea profesionala va fi esentiala pentru atragerea si retentia celor mai bune talente in mediul dinamic de astazi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGTotalEnergieshiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
VEGO
quadratum
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
GEWISS
EDIT-Structural
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
MAKITA
SIGM
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
noark
EURO BUILD
rigips
Acvatot 2019
CDS
leviatan
AED
konsent
BogArt
SSAB
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<