Agenda Constructiilor
Joi, 18 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - MCID: 30% din corpul functionarilor publici din Romania ies la pensie pana in 2027
MCID: 30% din corpul functionarilor publici din Romania ies la pensie pana in 2027 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 18 Iul 2024 11:14
Ministrul Digitalizarii, Bogdan Ivan, a declarat ca, in urmatorii trei ani, conform datelor Institutului National de Statistica, aproximativ o treime din corpul functionarilor publici din Romania va iesi la pensie, iar mare parte a muncii acestora urmeaza sa fie preluata de inteligenta artificiala in urma procesului de transformare digitala a tarii, informeaza Agerpres.
Ivan a prezentat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, date privitoare la Strategia Nationala a Romaniei pentru Inteligenta Artificiala 2024 - 2027, document adoptat recent de Guvern.
"Referitor la Strategia de Inteligenta Artificiala a Romaniei, (...) dupa mai bine de opt luni de dezbateri, atat cu mediul universitar din Romania, cu companiile private, cu institutele de cercetare, cu ecosistemul din Europa si cel din alte state occidentale, in special, cel din SUA, am ajuns, intr-un final, la o strategie care sa cuprinda doua elemente extrem de importante. O data - centrarea asupra omului si anume principiul prin care drepturile sale sunt respectate atunci cand vorbim despre utilizarea noilor tehnologii de inteligenta artificiala, care astazi se afla in peste sapte miliarde de aplicatii. Doi - clasificarea riscului, atunci cand vorbim despre continut care poate sa vina si sa fie critic pentru informarea publica sau pentru impactul societal", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, prin aceasta strategie s-a profilat modul in care tehnologiile emergente vor putea sa fie ancorate in finantarile nationale si europene din Planul National de Cercetare Dezvoltare si Inovare.
"Referitor, punctual, la Strategia de Inteligenta Artificiala a Romaniei, am profilat modul in care tot ceea ce inseamna tehnologii emergente vor putea sa fie ancorate in finantarile nationale si europene din Planul National de Cercetare Dezvoltare si Inovare, tocmai pentru a crea contextul in care acele entitati, fie ca vorbim despre companii, fie ca vorbim despre entitati publice din Romania sau organizatii de cercetare, atunci cand aplica pentru o finantare europeana sau guvernamentala, sa fie ancorate in acest cadru strategic prin care atat Inteligenta Artificiala, cat si, mai nou, o noua tehnologie (Quantum computing - n.r.) vor putea sa fie finantate direct si cu prioritate", a explicat Ivan.
El a mentionat ca, in prezent, exista proiecte in administratia publica care folosesc Inteligenta Artificiala.
"In momentul de fata, avem proiecte care folosesc aceasta noua tehnologie. Si pot sa dau cel mai recent exemplu - un proiect de procesare automata a datelor pe care l-am deschis in urma cu aproximativ doua luni prin care 18 ministere si agentii guvernamentale vor putea sa proceseze automat seturi uriase de date, printr-o finantare de 20 de milioane de euro. Si, mai mult, vorbim despre o statistica pe care a publicat-o INS-ul prin care, in urmatorii trei ani, aproximativ 30% din corpul functionarilor publici din Romania urmeaza sa iasa la pensie. Este evident ca munca acestor functionari, o mare parte din munca lor va putea sa fie inlocuita de aceste noi tehnologii prin transformarea digitala a statului roman", a completat Bogdan Ivan.
Conform acestuia, statul roman este pregatit. "Avem cele mai noi reglementari la nivel mondial, e cea mai updatata strategie de aplicare a unei tehnologii emergente si suntem gata sa o punem si in practica", a sustinut ministrul.
El a subliniat ca pentru aplicarea acestor tehnologii sunt, deja, dezvoltate proiecte privind competentele digitale.
"Pentru a ne asigura ca functionarii publici din Romania vor sti cum sa foloseasca aceasta tehnologie, avem pregatite doua proiecte extrem de importante. Un proiect de 10 milioane de euro la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, prin care peste 30.000 de functionari vor dobandi competente digitale. Si, doi, pentru ca nu lasam nici mediul privat in urma, am semnat un contract in urma cu doua zile pentru Platforma Nationala de E-Learnig pentru IMM-uri, prin care ele vor avea acces la cele mai noi tehnologii, vor putea sa pregateasca angajatii pentru a gasi care sunt acele nevoi de baza in companiile lor. Acea platforma o vom profila in asa fel incat folosind cele mai mari companii de tehnologie la nivel mondial sa putem sa aducem cursuri si pentru functionarii publici din Romania, dar si pentru companiile din tara noastra, pentru a sti cum sa lucreze cu aceste noi tehnologii: inteligenta artificiala, cloud computing si asa mai departe", a mai explicat Ivan.
Ministrul a evidentiat multiplele domenii de aplicabilitate a Inteligentei Artificiale: "Din punct de vedere al utilizarii al acestor date, evident ca ele au aplicabilitate de la nivelul administratiei publice pana la nivel medical, de la sisteme de telemedicina pana la descoperirea unor medicamente sau anumitor vaccinuri, pana la modul in care echilibram sistemul energetic national".
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
concelex
BogArt
konsent
noark
EDIT-Structural
siniat
ness project
rigips
CDS
Acvatot 2019
Arduro
strabag nivel 1
SIGM
MAKITA
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander