MMSS: Reguli clare privind schimbarea locului de munca al cetatenilor straini |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 31 Oct 2022 12:57 |
Guvernul a raspuns solicitarilor primite din partea mediului de afaceri privind accesul cetatenilor straini pe piata fortei de munca din Romania si in sedinta de astazi a completat legislatia specifica pentru a stabili conditiile in care lucratorii straini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, un nou loc de munca, la un alt angajator decat cel care a obtinut avizul de angajare.
Modificarile aduse OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor si care prejudiciau material angajatorul initial, cel care suporta, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetateanului strain pe piata muncii din Romania.
In acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrator strain care are un contract individual de munca (CIM) inregistrat de mai putin de un an, va putea ocupa un nou loc de munca la un alt angajator doar in baza acordului scris exprimat de angajatorul initial.
Actul normativ mai prevede ca, in cazul in care lucratorul strain schimba locul de munca, dar ramane la acelasi angajator care a obtinut avizul de angajare initial, noul aviz se elibereaza angajatorului fara indeplinirea tuturor conditiilor generale si, dupa caz, fara indeplinirea tuturor conditiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document in cazul lucratorilor permanenti sau stagiari.
In acelasi timp, un nou aviz de angajare se elibereaza unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, numai cu indeplinirea tuturor conditiilor generale sau speciale, dupa caz.
Aceste prevederi nu se aplica si in cazul in care incetarea CIM a intervenit din initiativa angajatorului anterior, prin acordul partilor ori prin demisia cetateanului strain, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
|