Termene.ro: Companiile au avut cel mai redus numar de angajati raportati, in 2021 |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 14 Iul 2022 16:06 |
Numarul de persoane angajate a scazut pentru prima data sub pragul de 4 milioane, anul trecut, 2021 continuand astfel trendul inregistrat in 2020, potrivit unui studiu termene.ro.
Astfel, daca in anul 2019, in Romania erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), in 2020 numarul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar in 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane. Desi este vorba despre un fenomen generalizat, vizibil in toate industriile, HoReCa si constructiile au inregistrat cele mai mari scaderi, precizeaza realizatorii studiului.
"Companiile au fost fortate de criza sa isi eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a insemnat renuntarea la angajatii considerati non-esentiali. Oricat de cinic ar suna, este una dintre primele masuri pe care o firma trebuie sa o ia in perioadele dificile, pentru a reusi sa supravietuiasca. In acelasi timp, unii angajati au renuntat la posturile lor din Romania si au ales sa plece din tara, in state in care salariile sunt mai mari, iar joburile mai stabile", a declarat Adrian Dragomir, consultant de business si fondator termene.ro.
Domeniul HoReCa a pierdut peste 21% dintre angajati, iar cel al constructiilor 21,6%. Cele mai mici scaderi ale numarului de angajati, raportat la nivelul din 2020, sunt in agricultura - 4,55% - si in comert - 7,22%.
Judetul cu cea mai accentuata scadere a fost Timis, care a pierdut peste 11% din angajati in 2021, pe cand cele mai mici scaderi se inregistreaza in Prahova, Arges si Sibiu.
Pe de alta parte, singurul judet in care a existat o crestere a numarului de angajati este Bacau unde anul trecut au fost cu 1% mai multi angajati comparativ cu 2020 (de la aproximativ 81.800 persoane, la 82.600 persoane).
Principalele trei motive ale scaderii numarului de angajati, potrivit specialistilor termene.ro, sunt: eficientizarea activitatii societatilor, cauzata de restrictiile aferente pandemiei COVID-19 (un numar mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a masurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai putin in situatiile financiare ale anului 2020 si mai clar in cele ale anului 2021); lipsa de personal calificat - mediul concurential din ce in ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajatii calificati sa fie extrem de greu de gasit, iar multe companii activeaza cu deficit de personal; salariile net superioare oferite pe domenii similare in tarile din vestul Europei.
Potrivit sursei citate, locurile de munca pierdute in ultimii doi ani vor trebui recreate pentru ca economia nu poate creste cu deficit de personal. Pe termen scurt, cel mai probabil se va apela la mana de lucru ieftina, provenita din tari precum Nepal, Sri Lanka, iar pe termen lung evolutia ratei somajului va fi direct legata de evolutia existenta la nivel macroeconomic, subliniaza studiul.
|