Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - UPT: Piata muncii este foarte dinamica, mai ales in domeniile apropiate tehnologiei
UPT: Piata muncii este foarte dinamica, mai ales in domeniile apropiate tehnologiei Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 06 Sep 2024 10:37
Piata muncii din Romania, in special in domeniile din aria tehnologiei, trece printr-o transformare rapida, ceea ce determina tot mai multi profesionisti sa isi reevalueze abilitatile si sa caute oportunitati de recalificare. Intr-un mediu in care tehnologiile evolueaza constant, chiar si cei care detin un loc de munca stabil resimt nevoia de a se adapta si de a-si extinde competentele.
"Piata muncii de astazi este una foarte dinamica. Oamenii sunt nevoiti sa fie flexibili si sa invete continuu pentru a tine pasul cu noile cerinte si pentru a-si mentine relevanta profesionala. In ultimii ani am venit cu multe specializari noi de masterat la facultatile Universitatii Politehnica Timisoara. Majoritatea acestora nu existau in nicio programa universitara din Romania in urma cu 10-15 ani ani, semn ca sunt dezvoltate tehnologii noi, in piata muncii apar companii cu produse ce nu se regaseau in trecut la noi in tara, asa ca inclusiv cei care au terminat o facultate sau un program de masterat in urma cu zece ani simt nevoia unei recalificari sau supracalificari”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Cateva dintre specializarile noi ce au fost lansate in ultimii ani sunt Quantum Computing, Machine Learning, Cloud Computing and Internet of Things, Securitatea informatiilor si a sistemelor cibernetice, Game Development, Economie verde si circulara, Ingineria datelor, Automotive Electronic Systems. Universitatea Politehnica Timisoara a fost proactiva in adaptarea ofertei sale educationale la noile cerinte ale pietei muncii. Aceste programe au fost concepute pentru a raspunde nevoilor emergente ale industriei si pentru a pregati specialisti care sa fie competitivi in contextul actual al pietei.
"Unele programe vin sa mai rezolve din nevoile pietei muncii, in timp ce altele, precum Game Development, de exemplu, presupun o dezvoltare a pietei muncii, in zona industriilor creative. De altfel, nu trebuie sa ne asteptam ca angajatii vor avea doua-trei specializari si vor sari de la un loc de munca, la altul. In loc sa vedem situatia in acest fel, ar trebui sa privim recalificarea ca pe un proces de adaptare continua, in care oamenii isi extind setul de competente pentru a ramane relevanti pe piata muncii. Astfel, nu vorbim doar de o schimbare completa de cariera, ci de imbunatatirea abilitatilor existente, ceea ce permite o tranzitie mai lina intre diferitele domenii de activitate”, a continuat Florin Dragan.
O tendinta notabila in randul celor care aleg sa urmeze programele de masterat ale UPT este varsta acestora. Conform unei analize interne, unul din cinci masteranzi are varsta peste 30 de ani, majoritatea dintre acestia aflandu-se la a doua specializare. Acesti studenti vin din diverse domenii si au decis sa se recalifice pentru a-si mentine competitivitatea pe piata muncii.
"Faptul ca vedem tot mai multi studenti la masterat care sunt deja experimentati si doresc sa invete o noua specializare este un semnal ca piata muncii din Romania, mai ales in domenii tehnologice, necesita o educatie continua si flexibila. In plus, prin participarea in cadrul aliantei de universitati europene EUDRES, oferim studentilor nostri si o abordare multidisciplinara sau de echipa, cu coordonare si membri din diverse tari europene, tipica pentru modul de lucru de acum din piata muncii", a mai precizat Florin Dragan.
In contextul in care industria se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti in domenii emergente precum inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si economia verde, nevoia de educatie continua devine esentiala. Multe companii cauta specialisti care au atat o intelegere profunda a noilor tehnologii, cat si experienta necesara pentru a le aplica in mod practic. De aceea, programele de masterat ale UPT sunt concepute nu doar pentru a oferi cunostinte teoretice, ci si pentru a dezvolta competente aplicabile in industria reala.
In final, Florin Dragan a accentuat importanta colaborarii intre universitati si mediul de afaceri pentru a asigura ca programele educationale raman relevante si bine conectate la cerintele actuale si viitoare ale pietei muncii. „Este esential sa avem un dialog constant cu industria pentru a intelege in timp real care sunt nevoile si pentru a adapta programele de studiu in consecinta. De altfel, am fost in urma cu mai bine de 10 ani, prima universitate din Romania cu un Comitet Director format din principalii lideri ai companiilor din zona, lideri impreuna cu care stabilim directia spre care se indreapta universitatea, in acord cu nevoile din piata”, a concluzionat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
EDIT-Structural
theda mar
quadratum
CDS
BogArt
Acvatot 2019
rigips
Ubitech
VEGO
DRS
AED
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
ELECTROGRUP
Arduro
concelex
MAKITA
konsent
viarom
ness project
SIGM
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<