Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - BASF vizeaza reducerea suplimentara a costurilor cu 800 milioane euro in anul 2014
BASF vizeaza reducerea suplimentara a costurilor cu 800 milioane euro in anul 2014
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 31 Oct 2024 12:06
Datorita contributiilor semnificativ mai mari din partea activitatilor centrale, profitul inainte de depreciere, amortizare (EBITDA) si cheltuieli exceptionale al Grupului BASF a crescut in trimestrul al treilea cu 77 milioane euro, pana la 1,6 miliarde de euro. „Progresul veniturilor provenite din activitatile noastre centrale a fost deja vizibil in prima jumatate a anului 2024 si a continuat in trimestrul al treilea, determinat de volume si marje mai mari”, a declarat dr. Markus Kamieth, Presedintele Consiliului de Administratie al BASF SE. Aceasta crestere a fost partial compensata de o scadere considerabila a veniturilor in afacerile independente, precum si in segmentul Altele.
Conform noii sale strategii anuntate la sfarsitul lunii septembrie 2024, BASF face diferenta intre afacerile sale centrale (Produse chimice, Materiale, Solutii Industriale si Nutritie&Ingrijire) si cele independente, care deservesc industrii distincte. Afacerile independente sunt raportate in segmentele Tehnologii de acoperire si Solutii agricole.
La o valoare de 15,7 miliarde de euro, vanzarile au fost la nivelul aceleiasi perioade din anul precedent. Cresterea volumului in aproape toate segmentele comparativ cu trimestrul al treilea din 2023 a avut un impact pozitiv asupra performantei vanzarilor. Volumul a crescut in business-urile centrale, precum si in segmentul Solutii Agricole. Doar segmentul Tehnologii de acoperire a inregistrat o scadere a volumelor in divizia Catalizatori, din cauza cererii slabe de pe piata auto. Efectele valutare negative, legate in principal de pesoul argentinian si realul brazilian, au impovarat vanzarile. Preturile mai scazute in aproape toate segmentele, in special pentru metalele pretioase si de baza din segmentul Tehnologii de acoperire, au impiedicat, de asemenea, performanta vanzarilor.
Marja EBITDA inainte de cheltuieli exceptionale a fost de 10,3%, dupa 9,8% in acelasi trimestru al anului precedent. In activitatile centrale, marja EBITDA inainte de cheltuielile exceptionale s-a imbunatatit cu 3,6 puncte procentuale, pana la 13,4% in al treilea trimestru din 2024, fata de 9,8% in trimestrul anterior.
EBITDA s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro, dupa 1,4 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului precedent. EBITDA a inclus cheltuieli exceptionale in valoare de minus 345 milioane euro. Taxele speciale au rezultat in special in divizia Solutii Agricole din prevederi legate de inchiderea fabricilor de productie de glufosinat-amoniu si de inchiderile de santier asociate care au fost anuntate in iulie 2024.
La o valoare de 250 de milioane de euro, EBIT a fost cu 144 de milioane de euro sub valoarea din trimestrul anterior. Deprecierea si amortizarea s-au ridicat la 1 miliard de euro, comparativ cu 969 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului precedent.
Venitul net a fost de 287 milioane euro (acelasi trimestru al anului precedent: minus 249 milioane euro). Aceasta crestere semnificativa a rezultat in principal din cresterea venitului net din participatii, in principal datorita veniturilor speciale in valoare de 398 milioane euro in legatura cu transferul activelor Wintershall Dea catre Harbour Energy plc. In acelasi trimestru al anului anterior, cheltuieli exceptionale in valoare de minus 291 milioane euro au aparut la Wintershall Dea.
Fluxul de numerar din activitatile operationale s-a ridicat la 2,1 miliarde euro in trimestrul al treilea din 2024, cu 633 milioane euro sub valoarea din aceeasi perioada a anului precedent. Reducerea mai mare cu 674 de milioane Eeuro a conturilor comerciale de platit a fost principalul motiv pentru aceasta scadere. In acelasi timp, numerarul eliberat din stocuri a scazut cu 339 milioane euro comparativ cu trimestrul al treilea din 2023. Fluxul de numerar disponibil a fost de 569 milioane euro in trimestrul al treilea din 2024, comparativ cu 1,5 miliarde euro in aceeasi perioada a anului precedent.
 
Programele de economisire a costurilor pe drumul cel bun
Directorul financiar Dr. Dirk Elvermann a oferit o actualizare cu privire la programele de economisire a costurilor in curs de desfasurare: „Suntem pe cale sa realizam economiile anuale de costuri planificate, in valoare de 2,1 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2026. Implementarea programelor de economisire a costurilor anuntate in februarie 2023 este in plina desfasurare.”La sfarsitul lunii septembrie 2024, BASF a atins deja o rata de reducere a costurilor de aproximativ 800 de milioane de euro. Costurile unice asociate au avut o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Pana la finalul acestui an, compania se asteapta sa atinga o rata de reducere a costurilor de peste 800 de milioane de euro, cu costuri unice asociate de aproximativ 550 de milioane de euro.
BASF avanseaza, de asemenea, conform planului, cu programul de economisire suplimentara a costurilor lansat in 2024, care se concentreaza pe imbunatatirea competitivitatii platformei de productie Ludwigshafen. Unitatile amplasamentului au fost informate recent despre contributiile pe care ar trebui sa le livreze pana la sfarsitul anului 2026.
 
Modificari in raportarea BASF
In 2022, Uniunea Europeana a adoptat Directiva Corporate Sustainability Reporting (CSRD). Din cauza cerintelor extinse de raportare a sustenabilitatii conform prezentei directive, BASF va avea, in continuare, doua date de publicare.
Pe 28 februarie 2025, BASF va publica initial rezultatele pentru anul de afaceri 2024 sub forma de raport online, sub forma neauditata. Acesta va contine toate datele financiare si nefinanciare importante pentru 2024, precum si perspectivele pentru 2025.
Raportul BASF 2024 auditat va fi publicat pe 21 martie 2025. Acesta va contine toate informatiile financiare si ESG cerute de lege si va fi furnizat sub forma unui raport online si ca PDF accesibil. O versiune tiparita nu va mai fi furnizata.
 
Previziunile Grupului BASF pentru 2024 neschimbate
Previziunile BASF pentru intregul an 2024 raman neschimbate:
  • Crestere a economiei globale: +2,3%
  • Crestere a productiei industriale: +2,2%
  • Crestere in productia chimica: +2,7%
  • Curs de schimb valutar mediu de 1,10 dolari per euro 
  • Pret mediu anual al petrolului de 80 de dolari per baril (Brent)
Previziunile Grupului BASF pentru anul de afaceri 2024 publicate in Raportul BASF 2023 raman, de asemenea, neschimbate:
  • EBITDA inainte de cheltuielile exceptionale intre 8 si 8,6 miliarde euro
  • Fluxul de numerar disponibil intre 0,1 si 0,6 miliarde euro
  • Emisii de CO2 intre 16,7 si 17,7 milioane de tone metrice
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Acvatot 2019
quadratum
concelex
viarom
ness project
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
noark
konsent
DRS
BogArt
MAKITA
rigips
Arduro
theda mar
SSAB
ELECTROGRUP
Ubitech
VEGO
SIGM
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<