CIROM: Betonul este de neinlocuit - cel mai folosit material de constructie din lume |
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 15 Mar 2023 06:18 |
Industria cimentului reprezinta o ramura esentiala in dezvoltarea economica a unei tari. Fara ciment, nu exista beton, iar fara beton marile proiecte de infrastructura, constructiile energetice verzi, fundatiile turbinelor eoliene, reabilitarile de locuinte si multe alte proiecte care sustin aceasta dezvoltare, nu ar putea fi realizate. Beneficiile utilizarii betonului se pot vedea in societate, economie si mediu.
Betonul este in mod natural rezistent, chiar si in cele mai dure conditii. Rezistent la foc, vant, apa, vibratii si cutremure este esential pentru progresul si dezvoltarea unei societati moderne. Fiind un material versatil, durabil, accesibil si eficient din punct de vedere energetic, betonul poate raspunde unei game largi de nevoi, precum infrastructura supraterana si subterana, cladiri si locuinte, infrastructura de apa, drumuri si transport subteran. Unele dintre cele mai emblematice structuri din lume – vechi si noi deopotriva – au fost realizate din beton.
"Betonul este un material 100% natural, realizat prin tehnologii de fabricatie moderne, dezvoltate in scopul imbunatatirii calitatii produselor finite din punctul de vedere al impactului asupra mediului. Datorita versatilitatii, rezistentei si durabilitatii sale, betonul este un produs de constructie sigur, fiabil si durabil. Cu o masa termica ridicata, reciclabil 100% si cu potential de recarbonatare, betonul, pe parcursul intregului sau ciclu de viata, sprijina in mod semnificativ reducerea emisiilor in sectorul constructiilor, care reprezinta 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 in Uniunea Europeana. Prin urmare, putem spune ca cimentul si betonul reprezinta cheia pentru un mediu durabil construit", a declarat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
Industria cimentului isi accelereaza parcursul catre zero net pana in 2050, iar betonul poate reprezenta un element esential in atenuarea schimbarilor climatice si in constructia unui mediu durabil pentru generatiile viitoare.
In acelasi timp, eficienta energetica, durata lunga de viata si eficienta materialului pe intregul ciclu de viata al unei structuri sunt, de asemenea, factori esentiali in decarbonizarea unui mediu construit. Capacitatea betonului de a absorbi variatiile de temperatura (numita masa termica) contribuie la confortul unei cladiri, precum si la reducerea costurilor. Durabilitatea acestuia inseamna si ca intretinerea si renovarea sunt, de asemenea, reduse. Utilizarea masei termice, atunci cand este integrata cu un design inteligent, poate minimiza cu peste 60% cerintele de energie in utilizare ale unei structuri pe durata de viata a acesteia. In plus, betonul poate oferi bariere fonice, ceea ce il face ideal pentru densitatea urbana.
Betonul absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera, captandu-l permanent prin carbonatare. O serie de studii au aratat ca pana la 25% din emisiile de carbon sunt reabsorbite si blocate in produsele din beton pe parcursul ciclului lor de viata, reducand amprenta de CO2. Totodata, betonul expus si maruntit asociat de obicei cu demolarea sau dezafectarea infrastructurii si cladirilor creste viteza cu care CO2 este absorbit din atmosfera.
Fiind cel mai folosit material de constructie din lume, betonul joaca un rol important in crearea unui mediu durabil construit. Rezistenta, durabilitatea, performanta termica, versatilitatea, reciclabilitatea, capacitatea sa de a absorbi carbon si natura sa locala – ofera beneficii semnificative de durabilitate si ajuta la reducerea amprentei de carbon a cladirilor si infrastructurii pe parcursul ciclului de viata.
Betonul poate fi reciclat 100% la sfarsitul ciclului de viata, ca agregat alternativ utilizat la construirea infrastructurii de transport sau pentru obtinerea unui nou beton. Poate fi reutilizat in timp, economisind resursele de infrastructura, energie, timpul si banii cheltuiti pentru o constructie noua.
Activitatile de constructii si/sau demolari genereaza cantitati mari de deseuri cu un potential impact asupra mediului si sanatatii umane. Prin reciclare in industria cimentului, deseurile din constructii si demolari (DCD) sau care sunt deja depozitate sunt transformate in resurse alternative - implementand astfel economia circulara in procesele sale de productie.
In demersul sau privind consumul responsabil al resurselor si tranzitia catre o economie circulara, industria cimentului este preocupata de dezvoltarea activitatii de gestionare corecta a deseurilor din constructii si demolari la nivel national si se implica activ in dezvoltarea legislatiei in domeniu.
***
CIROM este o organizatie patronala care reprezinta cei mai mari producatori de ciment si produse minerale din Romania. CIROM are 10 companii membre, care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro si asigura aproximativ 10.000 de locuri de munca pe tot lantul valoric.
Productia de ciment si a altor produse minerale pentru constructii are un profil capital intensiv, energo intensiv si un puternic caracter local. Principalele materiale utilizate in productia cimentului sunt de origine nationala, unitatile de productie se afla in apropierea carierelor de materii prime si angajeaza forta de munca locala. Distribuirea si utilizarea produselor, producerea betonului si a altor materiale de constructii au loc tot pe plan local. Avand in vedere specificul activitatii, industria are un rol important in consolidarea economiilor locale si in furnizarea unei surse stabile de locuri de munca.
|