Knauf Insulation: Vata minerala, superioara altor materiale privind siguranta la foc |
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 05 Mar 2021 08:50 |
Izolatia efectuata cu vata minerala bazaltica este versatila, materialul fiind utilizat intr-o gama larga de aplicatii. Multi oameni vorbesc despre izolatia cu vata minerala in general, insa aceasta este de doua tipuri: vata minerala bazaltica si vata minerala de sticla. Dupa cum sugereaza si numele lor, cele doua produse sunt fabricate din materiale diferite, ceea ce inseamna ca performantele lor nu sunt aceleasi. De aceea, este bine sa utilizati produsele in aplicatiile care li se potrivesc cel mai bine.
Cele mai importante beneficii ale izolarii cu vata minerala bazaltica.
Izolatie termica
Ambele tipuri de vata minerala ofera niveluri excelente de izolare termica. Vata minerala bazaltica opreste pierderile de caldura si impiedica aerul rece sa patrunda prin pereti sau acoperis. Astfel, este necesara mai putina energie electrica pentru incalzirea sau racirea locuintei, fapt care conduce la facturi mai mici.
Rezistenta la compresie
Datorita modului in care este fabricata, vata minerala bazaltica are fire de fibra usor mai scurte in comparatie cu vata minerala de sticla. Aceste fire mai scurte confera vatei minerale bazaltice o rezistenta mai mare la compresie. Intrucat materialul suporta greutati mari, fara a se deteriora, produsele din vata minerala bazaltica sunt utilizate in zone precum acoperisurile de tip terasa.
Siguranta privind incendiile
Vata minerala este mult superioara celorlalte materiale de izolare atunci cand vine vorba de siguranta la foc. Vata minerala bazaltica si vata minerala de sticla sunt materiale incombustibile, avand euroclasa de reactie la foc A1. Rezistenta la foc masoara cat timp un anumit element de constructie, cum ar fi un perete sau tavanul, poate rezista la trecerea focului dintr-o zona in alta.
Vata minerala bazaltica rezista la temperaturi de peste 1.000ºC si minimizeaza transferul de caldura. De aceea, este mai potrivita pentru aplicatii in care sunt necesare perioade lungi de rezistenta la foc.
Izolatie fonica
Spre deosebire de alte tipuri de izolatii, cea realizata cu vata minerala de sticla sau bazaltica performeaza excelent in a bloca zgomotul nedorit. Acest lucru este posibil datorita structurii fibrei minerale care absoarbe undele sonore.
Izolatia efectuata cu vata minerala bazaltica pastreaza locuintele mai silentioase datorita performantelor acustice superioare ale materialului. Astfel, vata minerala bazaltica este foarte potrivita pentru izolarea zonelor expuse la zgomot precum acoperisul, peretii sau podeaua.
Instalare usoara
Produsele din vata minerala bazaltica se gasesc sub forma de placi – rigide si durabile, usor de instalat. Placile sunt proiectate pe dimensiuni standard, dar pot fi taiate in functie de nevoie, cu ajutorul unui cutit mare sau fierastrau. Placile de vata minerala bazaltica se adapteaza imperfectiunilor substratului, minimizand astfel golurile pentru o performanta termica ridicata, siguranta la foc sporita si izolare fonica eficienta.
Calitatea aerului din interior
Calitatea slaba a aerului din interior poate afecta sanatatea locuitorilor. O modalitate de a asigura o calitate mai buna a aerului interior este alegerea produselor care au un nivel redus al emisiilor de compusi organici volatili (COV).
Produsele de izolatie fabricate cu tehnologia ECOSE®, liantul Knauf Insulation unic care nu contine formaldehida sau fenol, au niveluri scazute de praf si COV (compusi organici volatili) si au fost premiate cu certificatul Eurofins Gold pentru calitatea aerului interior.
Izolatia realizata cu produse din vata minerala bazaltica cu tehnologia ECOSE® este ecologica, durabila si mai rezistenta.
Utilizarea vatei minerale bazaltice pentru izolarea casei aduce numeroase beneficii si sporeste nivelul de confort al locuintei. Iata aici gama completa de produse din vata minerala bazaltica pentru diverse aplicatii ale casei.
*** Material realizat de specialistii de la Knauf Insulation, importator de produse din vata minerala.
|