Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - TRENDURI tehnologice noi aplicabile pe termen scurt in industria constructiilor
TRENDURI tehnologice noi aplicabile pe termen scurt in industria constructiilor
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Aug 2020 05:01
Odata cu instalarea celei de-a patra revolutii industriale, domeniul constructiilor a fost printre primele afectate de tendintele de transformare operationala, insa, paradoxal, in acest domeniu intarzierile care s-au inregistrat au fost dintre cele mai mari, in raport cu alte sectoare economice. Explicatia este simpla si rezida, in principal, in complexitatea proceselor de executie si implicarea in punerea lor in opera a unei multitudini de companii, pe fiecare specializare in parte. Toate acestea au facut ca procedurile de digitalizare sa fie ingreunate, iar perceptia generala asupra fenomenului sa fie deteriorata, cu atat mai mult cu cat in randul angajatilor s-a instalat, chiar si la nivelul economiilor dezvoltate ale lumii, prejudecata ca respectivele modificari pericliteaza siguranta locurilor actuale de munca. In realitate, dupa cum au demonstrat si precedentele trei revolutii industriale, are loc doar o translatie a fortei de munca de la o ocupatie la alta, sigurul pericol fiind acela al incapacitatii de adaptare a unor categorii restranse de lucratori.

Rationalizarea proceselor si intensificarea procedurilor de asistenta computerizata
La momentul actual, evolutia tehnologica este cea care da tonul in procesele de digitalizare, inclusiv in acest sector de activitate, unde lucrurile nu sunt net diferite fata de industriile unde s-au consemnat deja progrese remarcabile din punctul respectiv de vedere, daca ar fi amintit numai domeniul auto. Aplicarea celor mai recente descoperiri tehnice nu face altceva decat sa simplifice si, in acelasi timp, sa rationalizeze procesele, concomitent creand premisele de asigurare a unei asistente computerizate pe toate segmentele de activitate. Exista deja o serie de tehnologii care au toate sansele sa exercite un impact hotarator asupra domeniului analizat, iar in continuare sunt prezentate cateva dintre tenditele generale care le includ.
 
BIM, aplicatii de management, drone si realitate virtuala
Introducerea roboticii intr-un domeniu care, aparent, nu avea nicio compatibilitate cu acesta a reusit sa paveze calea catre dezvoltarea fara precedent a proiectelor de monitorizare. In acest sens dronele, cunoscute printre tehnicieni ca vehicule aeriene fara operator uman (UAV), sunt controlate prin intermediul unor telecomenzi, tablete, telefoane inteligente sau computere, demonstrandu-si deja utilitatea in ceea ce priveste simplificarea operatiunilor de supraveghere terestra, transmiterea instantanee a continutului video, evaluarea aeriana a conditiilor de securitate de pe santiere, realizarea de fotografii si filme de la inaltime, respectiv monitorizarea in timp real a activitatii de pe santiere. La randul sau, realitatea virtuala (VR) se poate dovedi un instrument deosebit de util in domeniu, gratie capacitatii de generare computerizata a unui mediu tridimensional, util pentru a-i „transporta” pe utilizatorii respectivei tehnologii intr-o lume complet diferita de cea reala. Arhitectii si dezvoltatorii imobiliari folosesc deja aceasta facilitate pentru a prezenta clientilor randari realiste ale produsului finit, rezultat al unui proiect de constructii. Industria de profil a demarat utilizarea VR inclusiv pentru prevenirea erorilor, intrucat sistemul permite lucratorilor accesul la planurile schematice prezentate intr-o maniera tridimensionala foarte realista. Astfel, specialistii pot identifica, in mod facil, erorile unui model inainte ca acesta sa fie pus in opera, obtinadu-se, astfel, economii importante de timp si bani. Aplicatiile software pentru managementul constructiilor asigura companiilor din domeniu instrumentele, fluxurile si informatiile de care au nevoie pentru a imbunatati productivitatea si eficienta financiara. Programele special dezvoltate de companii specializate se constituie intr-un veritabil centru nodal pentru gestionarea statelor de plata, a costurilor cu forta de munca, a proceselor de facturare si celor de programare a activitaii, a schemelor de prognoza si de raportare, a managementului stocurilor etc. Multi antreprenori au adoptat acest sistem sau sunt pe cale sa o faca, in scopul unei optime centralizari a sarcinilor. Metoda descrisa asigura comoditate in procesarea datelor si o imbunatatire neta a organizarii, ceea ce permite urmarirea indeplinirii obligatiilor trasate si implementarea unui management al cresterii. Tot pe segmentul tehnologic, la momentul actual face cariera conceptul BIM (Building Information Modeling), care se dezvolta cu o viteza uluitoare. BIM foloseste aplicatii software speciale pentru a concepe un model digital al proiectelor de constructii. Acesta ofera posibilitati aproape nelimitate de crestere a eficientei proceselor si de configurare realista a viitorului.
 
„Urban green”, un model arhitectural care castiga teren
Pe segmentul sustenabilitatii, tendintele majore sunt de orientare catre practicile ecologice. Eforturile continue de reducere a amprentei de carbon, de reciclare a materialelor, de promovare a unor materii prime „prietenoase” cu mediul se intensifica de la o zi la alta. Un prim element din aceasta categorie se refera la utilizarea materiilor prime din surse locale, pentru a minimiza consumul energetic si poluarea aferenta transportului, a reduce emisiile de dioxid de carbon si a sustine economia de proximitate. O alta categorie majora de actiuni vizeaza reciclarea materialelor provenite din demolari, printre cele mai uzuale astfel de produse fiind resturile de beton (pentru agregate), tamplaria, pardoselile, tavanele etc. De asemenea, un trend important este constituit de promovarea solutiilor non-toxice (vopsele, solventi, sisteme de izolare etc.), pentru a evita anumite riscuri reale, cum ar fi complicatiile respiratorii, degradarile tegumentului, migrenele (cauzate in special de prezenta in aer a compusilor organici volatili - VOC etc.). De pilda, alternativele in materie de termoizolare cum ar fi vata minerala, bumbacul reciclat si fibrele de lemn nu includ adezivi chimici sau compusi petrolieri toxici, ceea ce le face dezirabile din punct de vedere ecologic in raport cu variantele clasice. In fine, designul ambiental din categoria „urban green” inregistreaza un succes tot mai mare in ultima perioada, avand sase reale de a se transforma in scurt timp intr-un trend arhitectural principal. Cele mai uzuale spatii care se preteaza unui astfel de concept sunt terasele, parcurile din proximitate si serele interioare.
 
Utilaje autonome de mare tonaj, actionate prin telecomanda sau complet independente
Din punct de vedere operational, obiectivul major al companiilor din bransa este reprezentat de cresterea sigurantei, eficientei si productivitatii. Conform datelor statistice actuale, circa 21% dintre accidentele la locul de munca se petrec pe santiere. O cale de diminuare a riscului este constituita de utilizarea unor echipamente potrivite, multe asigurate de noile tehnologii digitale ce asigura localizarea prin GPS, reorganizarea metodelor de informare, monitorizarea continua a operatiunilor prin intermediul dronelor etc. Aceste sisteme se concretizeaza prin dispozitive electronice atasate la haine, la centurile de protectie sau la incaltaminte. Un alt trend operational major este constituit de trecerea de la forma traditionala de proiectare a constructiilor la cea de modelare, caracterizata printr-o colaborare mult mai stransa intre arhitecti si antreprenori, ce activeaza ca o echipa. Avantajele acestei abordari sunt multiple si constau in scaderea drastica a costurilor pe unitatea construita, majorarea vitezei de executie, atenuarea semnificativa a pantei de sporire a cheltuielilor pe parcursul derularii lucrarilor si reducerea costurilor suplimentare programate. Tot pe acest segment se remarca constructiile modulare si cele prefabricate, ce implica asamblarea direct pe santier a unor componente realizate in fabrica. Metoda este recunoscuta pentru eficienta sa in plan economic, precum si pentru viteza mare de punere in opera, asigurand o serie de beneficii precum disparitia perturbarilor in activitate, expunerea limitata a lucratorilor la substante periculoase, calitatea verificata a componentelor, flexibilitatea proceselor de asamblare/dezasamblare si facilitarea operatiunilor de reciclare. In fine, nu trebuie uitata tendinta de folosire tot mai intensa a echipamentelor autonome de mare tonaj, cu functionare fie pe baza de telecomanda, fie complet independenta, urmand procedurile programate prin intermediul unui software. Folosirea acestor tehnologii se va dovedi extrem de utila in cateva domenii-cheie, asigurand cresterea securitatii operationale si favorizand accelerarea procesului de transformare digitala.
 
Integrarea operationala a dispozitivelor mobile de comunicare
Pe segmentul de dezvoltare strategica a afacerilor, scopul declarat este acela de maximizare a eficientei proceselor de management al firmelor din domeniul constructiilor. Din acest punct de vedere, un prim trend care se consolideaza este acela al inchirierii echipamentelor, avand in vedere faptul ca sumele cheltuite cu achizitia acestora au o pondere semnificativa in bugetele firmelor din bransa. Astfel, alternativa inchirierii devine mult mai atractiva, asigurand scaderea cheltuielilor realizate in avans, diminuarea costurilor cu intretinerea, eliminarea deprecierii si flexibilizarea parcului de echipamente in functie de specificul proiectului. In noua epoca digitala, un impact deosebit va fi ce exercitat de eliminarea documentatiei pe suport de hartie, care abunda la momentul actual in domeniu. In afara de dificultatea accesului si a completarii, alte dezavantaje sunt legate de amprenta bugetara si cea ecologica. Varianta electronica ridica insa anumite semne de intrebare legate de facilitatea accesului si alegerea aplicatiei software pentru editare. Trebuie remarcat insa ca aceasta tendinta este indisolubil legata de cea de informatizare completa a activitatilor TESA, avantajul constand in faptul ca multe dintre aplicatiile de management au deja capacitati de editare si stocare a documentelor. O ultima tendita care se prefigureaza pe termen scurt si mediu este cea a integrarii operationale a dispozitivelor mobile de comunicare. Acestea pot fi folosite pentru a instala aplicatii speciale in vederea facilitarii transferului de informatii si a gestionarii optime a operatiunilor curente. Pe masura ce programele respective sunt dezvoltate, este de asteptat ca tot mai multe firme din domeniu sa le adopte, dat fiind faptul ca tehnologia smartphone a devenit deja uzuala. Astfel de metode de colaborare prezinta avantajul ca sunt accesibile practic de pe orice tip de terminal si din orice loc unde este disponibil semnal GSM.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
VEGO
DRS
AED
Arduro
noark
Acvatot 2019
EDIT-Structural
rigips
SIGM
quadratum
CDS
BogArt
GEWISS
strabag nivel 1
leviatan
konsent
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
theda mar
Ubitech
concelex
EURO BUILD

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<