Agenda Constructiilor
Marti, 11 Februarie 2025
Home - Stiri - Punct de vedere - Cristian Popa: Ritm foarte lent de absorbtie/implementare pentru programul PNRR
Cristian Popa: Ritm foarte lent de absorbtie/implementare pentru programul PNRR Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de AG&F 10 Feb 2025 09:04
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este cea mai ambitioasa initiativa de reforme si investitii pe care Romania a avut-o vreodata la dispozitie. Cu o alocare totala de 28,5 miliarde euro (13,6 miliarde euro granturi si 14,9 miliarde euro imprumuturi), PNRR ar trebui sa accelereze modernizarea infrastructurii, digitalizarea administratiei publice si imbunatatirea sectoarelor esentiale precum sanatatea si educatia, cu bani europeni. 
Cu toate acestea, Romania se confrunta cu intarzieri majore. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2024, din totalul de 28,5 miliarde euro, tara noastra a incasat doar 9,4 miliarde euro, adica aproximativ o treime. Problema este ca, din acesti bani, doar 4,1 miliarde euro erau efectiv cheltuite la finalul trimestrului III din 2024. In termeni de jaloane si tinte, Romania a indeplinit doar 14% din ce isi asumase, cu 448 jaloane ramase din 518 (date ale Comisiei Europene). Asta inseamna ca ritmul de absorbtie si implementare este extrem de lent. Fara reforme, respectiv jaloane indeplinite, miliardele nu vor mai veni. 
In plus, Romania a fost singura tara in pericol de suspendare a angajamentelor de plata sau a platilor, in baza articolului 10 din Regulamentul Facilitatii de Redresare si Rezilienta, care sanctioneaza statele membre care nu corecteaza deficitul excesiv.
Am mai spus-o si in trecut: PNRR nu este doar despre absorbtia unor fonduri europene, ci despre modernizarea structurala a Romaniei. Este greu de imaginat o alta ocazie in care cineva iti ofera 28,5 miliarde euro pentru dezvoltare si iti cere doar sa faci ceea ce oricum era necesar: reforme, disciplina fiscala si sa investesti eficient, strategic, sa faci ceva sa iti fie mai bine pe termen lung. Beneficiile sunt duble: nu doar ca ai o sursa solida de finantare, dar ai si un set clar de reforme si mecanisme de implementare care sa sprijine o dezvoltare sustenabila. Este, desigur, important sa primim undite, nu peste, pentru a ne descurca si atunci cand programul expira.
Mai avem mai putin de doi ani la dispozitie pentru a valorifica aceasta oportunitate. La final, sumele necheltuite se pierd. Vom reusi sa crestem rata de absorbtie a fondurilor?
 
* Articol de opinie publicat de Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
EDIT-Structural
VEGO
AED
rigips
SIGM
GEWISS
CDS
Acvatot 2019
quadratum
strabag nivel 1
Arduro
leviatan
MCA
EURO BUILD
SSAB
noark
Ubitech
concelex
ELECTROGRUP
konsent
DRS
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<