Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - EY: Romania poate genera pana la 20.000 de noi locuri de munca prin investitii RES
EY: Romania poate genera pana la 20.000 de noi locuri de munca prin investitii RES Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 25 Oct 2021 11:32
Proiectele potentiale din domeniul energiei eoliene (terestre si marine), solare si hidro de la nivel global ar putea aduce o schimbare majora in reducerea emisiilor, precum si sa creeze 10 milioane de locuri de munca si sa genereze crestere economica in valoare de aproximativ 1,9 trilioane de dolari. In plus, prin intermediul politicilor cheie, statele ar putea stimula investitiile din sectorul privat care sa acopere peste 90% din oportunitatile totale de investitii, accelerand astfel cresterea cu un aport minim de resurse publice, arata recent un studiu EY derulat in 47 de tari, printre care si Romania.
Conform datelor raportului, produsul intern brut a scazut in toata lumea in 2020 din cauza impactului economic al pandemiei provocate de COVID-19. Insa, prin proiectele de investitii s-ar putea diminua sau recupera o parte substantiala din pierderile economice de peste 2,2 trilioane de dolari provocate de pandemie la nivelul tuturor tarilor incluse in studiu si s-ar pune bazele unei cresteri economice durabile sustinuta de sursele de energie regenerabile, care sunt disponibile si presupun costuri mici. Fluxul de proiecte pregatite pentru demarare ar putea asigura o injectie de peste 1,9 trilioane de dolari in economia globala intr-un interval de trei ani, ceea ce ar reprezenta aproximativ 85% din pierderea de produs intern brut din 2020.
 
Situatia Romaniei
In Romania, impactul pe care aceste proiecte l-ar putea avea asupra pietei locale merge dincolo de argumentul aprovizionarii cu energie si intra pe agenda de sustenabilitate: investitiile in energie regenerabila ar putea permite o reducere substantiala a emisiilor de CO2, atingand pana la 17% din tinta contributiilor stabilite la nivel national pentru 2030, angajata prin Acordul de la Paris.
In acelasi timp, oportunitatile de investitii in proiectele de energie regenerabila ar putea acoperi aproximativ 60% din totalul de pierdere de PIB in 2020 cauzata de pandemie, pozitionand tara noastra in randul tarilor cu capacitati investitionale ridicate. Potentialul de creare de locuri de munca la nivel local este de aproximativ 1000 de noi locuri de munca la un milion de locuitori, un numar usor mai mic in comparatie cu alte tari incluse in primele 40 de tari atractive pentru investitii in proiecte de energie regenerabila (EY RECAI Renewable Energy Country Attractiveness Index).
In prezent, Romania a definit o reforma incurajatoare a pietei de energie electrica ca parte a Planului National de Redresare si Rezilienta, care include si:
- eliminarea treptata a centralelor pe baza de carbune si lignit pana in 2032;
- introducerea contractelor pentru diferenta (CfD) ca principal mecanism de sprijin pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile;
- negocierea directa a acordurilor de cumparare de energie electrica (Power Purchase Agreements - PPA) de catre toti producatorii de energie;
- simplificarea procedurilor de acordare a licentelor si de autorizare pentru investitiile in surse regenerabile;
- stabilirea unor timpi de raspuns administrativ mai scurti si obligatorii si proceduri pentru intarzieri inutile;
- introducerea unui un cadru specific de sprijin pentru investitiile offshore in domeniul energiei din surse regenerabile in regiunile in prezent insuficient exploatate.
Fluxul existent de proiecte de investitii poate permite inceperea imediata a unei redresari „verzi”, iar dependenta de fondurile publice este minima. Exemplele recente de politici de succes in domeniul energiei regenerabile arata ca, prin intermediul unui sistem adecvat de politici, intre 90% si 99% dintre investitiile necesare pentru implementarea accelerata a capacitatilor de productie a energiei din surse regenerabile pot fi asigurate de sectorul privat. Acest flux include de asemenea, proiecte de transformare a infrastructurii care pot avea un impact la nivel national sau regional, facand posibile sau accelerand investitii suplimentare.
 
Cinci masuri pentru stimularea proiectelor de investitii in domeniul energiei verzi
- Guvernele sa aiba in vedere stabilirea unor obiective nationale exigente, cu responsabilitati si angajamente clare care sa ofere incredere investitorilor si sectorului privat.
- Guvernele si organismele de reglementare sa defineasca un mediu legislativ care sa favorizeze in mod clar productia de energie din surse regenerabile si sa asigure un cadru de sustinere a pietei.
- Institutiile financiare nationale sa evalueze posibilitatea acordarii de capital unei game largi de dezvoltatori, inclusiv intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
- Simplificarea procedurilor de atribuire a terenurilor si de autorizare astfel incat acestea sa se deruleze rapid si la costuri mai mici, pentru a asigura terenurile necesare proiectelor de energie regenerabila.
- O infrastructura de distributie care sa ofere o larga interconectare la nivel national si international, un echilibru intre cerere si oferta, precum si reglementari liberalizate care sa permita furnizorilor privati sa se conecteze la retea, extinzand-o.
 
Un material de Mihai Draghici, Director, Consultanta, EY Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
GEWISS
leviatan
MAKITA
EDIT-Structural
quadratum
rigips
Acvatot 2019
konsent
noark
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
SIGM
concelex
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
DRS
ELECTROGRUP
SSAB
AED
CDS
BogArt
EURO BUILD

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<