Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - CBRE: Proprietarii de cladiri din Romania au asteptari mari legate de sustenabilitate
CBRE: Proprietarii de cladiri din Romania au asteptari mari legate de sustenabilitate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 03 Apr 2023 11:31
Proprietarii de cladiri din Romania sunt mult mai atenti la standardele ESG si, totodata, au asteptari mai mari cand vine vorba de sustenabilitate, fata de omologii lor din alte tari. Un sondaj realizat de CBRE, liderul global al pietei de consultanta imobiliara, in randul a peste 500 de profesionisti din domeniul imobiliar comercial din intreaga lume arata ca principalii factori care determina companiile sa se indrepte catre ESG sunt reglementarile, precum Acordul de la Paris si Obiectivele ONU de dezvoltare durabila, costurile de operare in crestere si controlul tot mai mare din partea proprietarilor.
Potrivit analizei CBRE, aproximativ 70% dintre respondenti si-au concentrat atentia asupra ESG in 2022, pe fondul factorilor externi, precum impunerea din partea guvernelor de transparenta a strategiei ESG, dar si din cauza preturilor mai mari la energie (55%). Totodata, politica interna a companiei, valorile sau etica au reprezentat prioritatile de top pentru toti respondentii.
In acelasi timp, caracteristicile ESG ale cladirilor au impact direct asupra tranzactiilor imobiliare. Reducerea consumului de energie a cantarit cel mai mult in deciziile de investitii si tranzactii ale ocupantilor (88%). De asemenea, mai mult de jumatate dintre respondenti ar cauta o reducere sau ar respinge cu totul o oferta daca o cladire nu are aceste caracteristici.
Datele analizate de CBRE au scos la suprafata un accent mult mai mare asupra laturii sociale din partea companiilor. Astfel, in deciziile imobiliare, pentru 86% din respondenti este importanta apropierea de transportul public. In acelasi timp, 52% dintre respondenti au declarat ca ar respinge o cladire ce se afla in mijlocul unei controverse.
Principalele provocari pentru implementarea obiectivelor ESG constau in disponibilitatea sau calitatea slaba a datelor (53%), costuri care depasesc beneficiul, ceea ce face dificila justificarea actiunii (39%) si beneficii necunoscute sau incerte (36%).
 
“In CEE, cladirile reprezinta mai mult de 40% din consumul regional de energie electrica si produc mai mult de 36% din emisiile de carbon. Din costul unui ciclu de viata al unei cladiri comerciale, 40% este reprezentat de costul cu energia. Aceste cifre demonstreaza urgenta actiunii la capitolul sustenabilitate la nivelul regiunii. Strategia de ESG nu mai este o optiune, a devenit o necesitate, avand in vedere ca are impact direct asupra reducerii costurilor in business. Avem nevoie sa ne uitam in primul rand la schimbari care pot fi implementate azi, dar in acelasi timp trebuie sa privim deja si in perspectiva, la masuri care schimba fundamental modul de operare al cladirilor: revizuirea tuturor operatiunilor cladirilor, implementarea sistemului de monitorizare a energiei, implementarea si integrarea de senzori in BMS, implementarea si integrarea de senzori de CO2 pentru a gestiona fluxul de aer, energie alternativa, retrofitting sau conectarea portofoliului la o platforma de date ESG. CBRE monitorizeaza in platforma proprie indicatori precum consumul excesiv de energie in peste 10.000 de cladiri si poate genera consultanta de eficientizare detaliata pe baza acestor date esentiale”, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & EMEA Client Management, CBRE.
 
Proprietarii de cladiri din Romania mizeaza pe sustenabilitate
Investitorii si chiriasii din Romania par sa aiba asteptari mai mari in ceea ce priveste caracteristicile de mediu ale cladirii, decat omologii lor din alte tari, potrivit sondajului CBRE, la care au raspuns 20 de proprietari de cladiri din Romania.
„Romania se aliniaza tendintelor europene, cand vine vorba de sustenabilitate. Rezultatele sondajului au aratat ca Europa Centrala este lider in ceea ce priveste setarile de obiective net zero, companiile din CE si Marea Britanie angajandu-se sa atinga obiectivele net zero mai devreme decat respondentii din alte zone geografice. Cand vine vorba de Romania, putem spune chiar ca asteptarile proprietarilor de cladiri sunt mai exigente, iar acestia acorda o importanta si mai mare standardelor ESG. In plus, ESG devine o presiune din ce in ce mai mare asupra performantei cladirilor, mai ales pentru companiile de leasing”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research in cadrul CBRE.
Rezultatele analizei ESG realizata de CBRE au aratat ca 99% dintre respondentii romani considera prioritare caracteristicile care reduc consumul de energie. In acelasi timp, certificarea pentru cladiri verzi ocupa locul doi in opinia proprietarilor romani, cu un procent de 89%. Printre caracteristicile de mediu esentiale pentru proprietarii de cladiri se numara si tehnologia inteligenta, care ajusteaza operatiunile cladirii pentru a reduce impactul asupra mediului (88%). Generarea energiei regenerabile si existenta unui punct de incarcare pentru vehicule electrice sunt, de asemenea, in topul criteriilor prioritare pentru proprietarii de imobile.
Pe masura ce componenta ESG devine prioritara, companiile imobiliare comerciale (CRE) incep sa-si imbunatateasca si sa-si valorifice performantele ESG pentru a genera valoare si a ramane competitive.
Mentinerea unui dialog deschis ramane cruciala pentru a minimiza riscul ca unele cladiri sa devina invechite si nedorite pentru ocupanti.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
quadratum
noark
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
MAKITA
CDS
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
rigips
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
FRONTALE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander