Greenpeace: AFM pune in pericol companii din domeniul energiei regenerabile |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2020 11:51 |
Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a impotmolit din nou, chiar si pentru cei care au fost declarati admisi in program. Conform informatiilor primite de la instalatori, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a facut inca nicio decontare. Acesta este principalul motiv pentru care montajul sistemelor fotovoltaice este oprit de catre cei mai multi dintre instalatori.
Nici cei care au fost respinsi in program - aproape 50% din aplicanti - nu primesc a doua sansa pentru a deveni prosumatori, asa cum promisese AFM.
Peste 13.000 de cetateni ar trebui sa primeasca finantare din partea AFM pentru a-si monta un sistem fotovoltaic si a deveni prosumatori, adica cetateni care isi produc singuri si curat energia. Conform ghidului de finantare, montajul se face doar de instalatori validati de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile (90% din proiect, in limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW) pana la decontarea lor de catre AFM.
Montajele au inceput in luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrari au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaratiilor instalatorilor contactati de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creeaza probleme financiare instalatorilor, care se tem sa continue instalarile. Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnarii contractului de finantare nerambursabila, o parte din aceasta perioada neputand fi utilizata pentru montaje din cauza posibilelor conditii neprielnice aduse de sezonul rece.
„Semnalam acest nou blocaj al programului AFM pentru ca vrem ca declaratiile autoritatilor legate de sprijinirea energiei regenerabile sa nu ramana doar vorbe. Zeci de mii de romani si-au aratat deja interesul pentru a-si produce energia mai curat, cu impact scazut asupra climei si mediului.
Iata insa ca o institutie care ar trebui sa finanteze proiectele de mediu din Romania nu-si face treaba, sabotand de doi ani stimularea financiara a prosumatorilor.” a declarat Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania si administrator al comunitatii online Protectia Prosumatorului.
Saptamana trecuta, Greenpeace a solicitat printr-o adresa oficiala informatii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdata un raspuns.
Declaratiile unor instalatori contactati de Greenpeace
Ionut Chiriac, Sun Power Center, instalator inscris in programul AFM, Iasi
„Sunt instalatorul care a depus primul dosar de decontare la AFM, pe 15 septembrie. Neoficial, reprezentanti ai institutiei mi-au spus ca in maxim trei saptamani vom primii banii. A trecut o luna si jumatate deja.
Pana acum, am facut 7 instalari din 60 de dosare aprobate. Din cele 137 de aplicatii pe care le-am depus, foarte multe au fost respinse. Acum nu mai montez pentru a nu intra in blocaj financiar. Nu am incasat decat contributia proprie de la clienti, adica 10% din investitie, pentru clientii carora le-am montat fotovoltaice. Montajele se fac pe banii firmei, nu avem resurse sa continuam.”
Dan Tudose, e-acumulatori, instalator inscris in programul AFM, Bucuresti
„Avem 55 de contracte validate, am avut mai multe aplicatii depuse, insa 80% dintre ele au fost respinse de AFM, din cauza nerespectarii de catre institutie a comunicatului de presa din noiembrie 2019.
O sa montam jumatate dintre sisteme anul acesta si jumatate anul viitor, pana in luna mai 2021, cand expira perioada de gratie de 8 luni impusa de ghidul de finantare.
Montam in etape pentru ca asteptam onorarea decontarilor de catre AFM. Speram sa nu intampinam blocaje financiare din cauza termenelor neclare de plata din contract. Nu am perceput niciun fel avans de la clienti pana acum, in schimb la sistemele fotovoltaice pe care urmeaza sa le instalam, platim deja TVA si impozitele aferente. Daca AFM nu stabileste urgent date clare de decontare (30-60 de zile), vom fi in mare, mare dificultate.”
Nicolae Popescu, EEtim, instalator inscris in programul AFM, Timisoara
„Nu exista o metodologie clara pentru decontare, cu termene clar stabilite. Pentru cele cateva sisteme pe care le-am montat, am facut facturi si am platit deja TVA. In septembrie am depus primul dosar, nu stiu care e stadiul lui nici acum. Mi se spune ca dosarul e in evaluare, dar nu stim pana cand. As mai avea cateva zeci de instalatii de montat, pana cand nu vad un dosar aprobat si primesc primii bani din decont, nu pot sa mai continui montajul. Ar trebui sa finalizez montajele in martie 2021, insa imi e teama sa mai instalez acum.”
AFM a „uitat” si sa relanseze programul Casa Verde Fotovoltaice, imbunatatit, in octombrie
Nici a doua sesiune de inscriere nu a fost lansata in luna octombrie, asa cum declarasera in luna august reprezentantii AFM. In 2020, aproape jumatate dintre cei 26.000 de cetateni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinsi, cei mai multi pe motivul „documentelor expirate”, tocmai din vina amanarilor generate de AFM si a comunicarii defectuoase a institutiei.
Drept consolare, AFM i-a invitat in repetate randuri pe aplicantii respinsi in prima runda - inclusiv prin intermediul mass-media - sa se reinscrie la o noua editie a programului in toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat.
Context: Casa Verde Fotovoltaice este un program de finantare prin care, in teorie, Administratia Fondului pentru Mediu isi propune cresterea capacitatilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Indicatorul de performanta al programului il reprezinta cantitatea totala de gaze cu efect de sera (kg CO2) redusa, prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice calculata pe toata perioada de monitorizare a proiectului.
Pentru a combate schimbarile climatice, Uniunea Europeana intentioneaza sa creasca tinta pentru reducerea gazelor cu efect de sera pentru 2030 de la 40% la o valoare mult mai ambitioasa ce se negociaza in prezent (55%-60%). Romania risca sa rateze aceste tinte asumate, chiar daca primeste sprijin financiar european pentru a produce mai multa energie verde.
|