PNRR nu sustine investitii adaptate Pactului Ecologic si schimbarilor climatice |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 02 Dec 2020 06:20 |
Prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) sustine investitiile in combustibili fosili, nu abordeaza criza climatica si nici declinul biodiversitatii, considera Greenpeace, semnatara unei solicitari publice prin care, alaturi de alte organizatii orientate catre mediu si ecologie, vizeaza revizuirea integrala a PNRR pe domeniile Schimbari climatice, Mediu si Energie, prin derularea unei proceduri de consultare a publicului adecvata, incluziva si transparenta.
"Elaborarea Planului s-a realizat prin incalcarea deplina a principiilor privind transparenta si participarea publicului la luarea deciziilor, in spatele usilor inchise, fara consultarea societatii civile si a altor parti interesate. Sesiunea actuala de consultare publica ofera un cadru neadecvat si limitat de colectare a propunerilor de modificare, nu are un calendar de desfasurare clar si impiedica participarea efectiva a publicului", arata documentul.
Conform Greenpeace, PNRR arata, in forma sa actuala, inconsecventa politicienilor romani fata de angajamentele asumate prin Acordul Climatic de la Paris si fata de obiectivele Pactului Ecologic European. Organizatia considera ca Planul rateaza sansa tranzitiei energetice prin investitii in producerea si stocarea energiei din surse regenerabile, desi potentialul Romaniei in acest domeniu este urias. Planul rateaza, de asemenea, sansa de a investi strategic in mediu, in conditiile in care Romania este tara cu cea mai mare biodiversitate din Uniunea Europeana, iar un mediu sanatos atenueaza impacturile schimbarilor climatice de care Romania este tot mai afectata.
"La cum arata acum propunerea Guvernului, nu numai ca nu rezolvam problema crizei climatice si a declinului biodiversitatii, dar o si acutizam prin investitii in tehnologii si infrastructura cu impact negativ. Adica Europa ne da bani de chirie, iar noi ii cheltuim pe orice altceva", spune Valentin Salageanu, reprezentant al Greenpeace Romania.
"Este evident ca sectoarele de activitate mai influente si-au impus vointa in alocarea fondurilor, incepand de la vanatoare la energie poluanta, de la deschiderea unor noi drumuri pentru taierea padurilor si distrugerea biodiversitatii, pana la desertificarea tarii. Este, in realitate, o strategie retrograda, nu una de punere pe directia corecta a Romaniei", comenteaza si Dan Trifu, de la Eco Civica, o alta organizatie care a semnat solicitarea de revizuire a PNRR.
"Investitiile propuse dovedesc inca o data capacitatea limitata a Guvernului de abordare a provocarilor legate de tranzitia verde si digitala. Eficienta energetica, sursele regenerabile de energie si cercetarea si inovarea sunt domenii ce vor avea o contributie majora la recuperarea economica a Romaniei si trebuie sa fie centrale", precizeaza Laura Nazare, Bankwatch Romania.
La randul sau, Catalina Hoparteanu, de la Declic, a adaugat ca "in loc sa aloce bani pentru viitorul copiilor nostri, Guvernul e in contra timp cu vremurile si arunca banii catre industriile poluatoare. Regasim practici invechite, precum indiguirea raurilor sau trasarea de noi drumuri in inima padurilor. Din lipsa de viziune, PNRR va ajunge sa mareasca decalajul dintre societatea romaneasca si tarile vestice"
Solicitarea de revizuire a PNRR a fost semnata de organizatiile Bankwatch, WWF, Declic, Asociatia Kogayon, Fundatia Conservation Carpathia, 2Celsius, Eco Civica si Greenpeace Romania. Informatii suplimentare despre PNRR sunt disponibile aici!
|