Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - PWC: Pretul certificatelor de carbon din UE isi va incetini cresterea pana in 2030
PWC: Pretul certificatelor de carbon din UE isi va incetini cresterea pana in 2030
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 27 Iul 2022 11:01
Majorarea pretului certificatelor de emisii de carbon in Europa va fi mai lenta in anii urmatori, fiind estimat sa ajunga la circa 100 euro pana in 2030, considera cele 210 companii membre ale Asociatiei Internationale de Tranzactionare a Emisiilor (IETA), respondente la un sondaj realizat de PwC Marea Britanie. Astfel, companiile se asteapta la un pret de 85,45 euro/tCO2 intre 2022-2025 si de 99,63 euro/tCO2 intre 2026-2030. Previziunile sunt optimiste avand in vedere evolutia din ultimul an a pretului certificatelor care a inregistrat o crestere de 64%, depasind pentru prima oara in istorie pragul de 90 euro/ tCO2 in februarie 2022.
”Politicile UE care vizeaza reducerea importurilor de gaze rusesti si accelerarea implementarii surselor regenerabile de energie sunt principalii factori care vor influenta evolutia pretului carbonului pana in 2030. In acelasi timp sondajul a constatat ca razboiul din Ucraina si preocuparile privind securitatea energetica, in actualele conditii, ar putea determina Europa sa adopte obiective climatice mai ambitioase. De altfel, anul 2022 este foarte important pentru piata certificatelor de carbon, avand in vedere ca se apropie negocierile finale pentru pachetul "Fit for 55", vor continua discutiile privind modul de aplicare a angajamentelor privind acordul de la Paris luate in cadrul COP26 (Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice) si se asteapta evolutii importante in materie de reglementare pe piata voluntara a carbonului”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Peste jumatate dintre respondenti s-au aratat pesimisti fata de progresele inregistrate in transpunerea in actiuni a angajamentelor de la COP26, declarand ca nu s-au inregistrat progrese semnificative. Mai mult, ei considera insuficient acest acord pentru atingerea obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris.
Pe de alta parte, propunerea UE de infiintare a mecanismului de ajustare la frontiera in functie de carbon (CBAM) este considerata o masura eficienta pentru protectia UE impotriva riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, respondentii au subliniat ca riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea continua sa apara pentru industriile orientate spre export, daca nu se gaseste o solutie de reglementare adecvata.
Participantii au manifestat un optimism prudent si in privinta rolului pe care il au noile organisme de guvernanta ale pietei voluntare a carbonului (VCM) pentru imbunatatirea calitatii creditelor de carbon. Cererea de credite de carbon pe piata voluntara a inregistrat o crestere semnificativa in 2021, valoarea acestei piete la nivel mondial depasind pentru prima data un miliard de dolari. Promisiunile tot mai numeroase ale corporatiilor de asumare a obiectivelor net zero reprezinta un factor-cheie al acestei evolutii. Doua treimi dintre respondentii la sondaj considera ca VMC va putea acomoda cresterea necesara pentru a satisface cererea rezultata din angajamentele de tip "net zero" si din promisiunile de reducere a emisiilor pana in 2030.
In plus, majoritatea respondentilor intentioneaza sa utilizeze creditele ca parte a strategiei lor de crestere a pietei, cele mai alese tipuri de proiecte fiind solutiile climatice naturale - legate de paduri, sol, terenuri mlastinoase.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
rigips
EDIT-Structural
ness project
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
quadratum
siniat
noark
viarom
Acvatot 2019
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander