PWC: Statele lumii trebuie sa reduca de 5 ori emisiile pentru a-si indeplini obligatiile |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2020 14:16 |
Limitarea cresterii temperaturii globale la cel mult 1,5°C, asa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris, impune ca rata de decarbonare sa ajunga la 11,7% anual, de aproape cinci ori mai mare decat in 2019, arata cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index.
"Emisiile de carbon au scazut cu pana la 25% in unele tari, in prima jumatate a anului, ca urmare a reducerii activitatii economice, in special in transporturi. Insa, pe masura ce economiile se redeschid, datele arata o revenire a emisiilor la valorile anterioare, estimandu-se ca 2020 va fi un an record pentru cresterea temperaturii globale. Totodata, aparitia crizei Covid a pus in plan secund preocuparea fata de schimbarile climatice, dar tintele de decarbonare vor ramane pe agenda guvernelor, companiile si sectoarele poluante avand cu atat mai mult nevoie de transformare si adaptare", a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.
In ultimii zece ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind cresterea economica si emisiile de CO2 legate de energie, in raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Raportul urmareste modul in care economiile fac progrese in procesul de reducere a dependentei dintre cresterea economica si cea emisiilor de carbon.
Emisiile si consumul de energie
Pana in 2020, in intreaga lume, combustibilii fosili au continuat sa domine, 57% din cresterea consumului de energie fiind generata doar de gaze naturale si petrol. Emisiile de CO2 cauzate de producerea de energie au crescut cu 0,5% in acest an, intrucat si consumul global de energie a crescut cu 1,3%.
In 2019 s-a inregistrat o scadere de 0,6% a consumului de carbune pentru prima data din 2016. Au existat insa cresteri constante ale consumului de petrol, de 0,8%, si de gaze naturale, de 2%. In ceea ce priveste sursele regenerabile de energie, in pofida unor rate record de crestere in domeniul eolian (12,1%) si solar (23,8%), acestea au contribuit in total cu doar 11% din consumul global de energie.
Alte concluzii ale raportului
|