Agenda Constructiilor
Miercuri, 11 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROGBC: 300 de cladiri verzi certificate, din care 32% imobile rezidentiale
ROGBC: 300 de cladiri verzi certificate, din care 32% imobile rezidentiale
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Aug 2023 06:20
Aflata la aniversarea a 15 ani de activitate pe plan national, Romanian Green Building Council (RoGBC) este o organizatie care se implica activ in promovarea performantei energetice si de mediu in sectorul constructiilor, prin programul de certificare Green Homes si incurajarea solutiilor de finantare verde oferite de bancile partenere (Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, BCR, Libra Bank, Vista Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, BRD si ING). RoGBC, care include aproximativ 100 de companii, a coordonat cu succes initiativa "SMARTER finance for families" si in prezent este coordonatorul proiectului european "LIFE SMARTER finance for EU", care se va finaliza in iunie 2025. In cele ce urmeaza, Andrei Botis, presedinte al RoGBC prezinta o serie de consideratii pe marginea stadiului in care se afla Romania din punct de vedere al sustenabilitatii.
Interviu cu Andrei Botis (36 de ani), presedinte RoGBC si specialist cu o experienta profesionala de 17 ani in imobiliare si in domeniul constructiilor sustenabile.
 
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii din 2021, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii NZEB?
- Incepand cu 2021, industria a experimentat o transformare semnificativa odata cu intrarea in vigoare a legislatiei pentru constructii cu consum energetic aproape nul (NZEB - Nearly Zero Energy Building). Aceasta schimbare de paradigma a adus noi provocari si oportunitati pentru dezvoltatori si cei interesati de proiecte imobiliare, care au fost nevoiti sa adapteze abordarile si tehnologiile utilizate in constructii. Unul dintre principalele efecte ale aplicarii standardului NZEB a fost reprezentat de impulsionarea dezvoltarii de proiecte cu consum redus sau chiar zero de energie. Aceste cerinte au fost bine primite in piata, deoarece dezvoltatorii au inteles importanta protectiei mediului si a reducerii impactului asupra climei. Odata cu cresterea constientizarii privind schimbarile climatice si cresterea cererii pentru constructii sustenabile, proiectele NZEB au castigat rapid popularitate. Desi initial implementarea a generat provocari din punct de vedere tehnic si financiar, metodologia MC001 fiind aprobata si publicata abia in 2023, piata de profil a reusit sa se adapteze rapid si sa gaseasca solutii inovatoare pentru a se conforma noilor reglementari. Dezvoltatorii si constructorii au investit in tehnologii avansate si in materiale mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce a dus la cresterea gradului de eficienta energetica a cladirilor. Noul context economic a adus si provocari semnificative. Desi cheltuielile pentru dezvoltarea si constructia proiectelor NZEB au crescut, scumpirea energiei i-a determinat pe beneficiari sa inteleaga ca avantajele pe termen lung ale cladirilor NZEB compenseaza aceste modificari de preturi. Principalul avantaj al unei astfel de cladiri este eficienta energetica semnificativa, care se traduce in economii substantiale la facturile de utilitati pentru proprietarii si locatarii cladirii, pe intreaga sa durata de functionare.
 
- Care va fi impactul initiativelor de constructii sustenabile (Casa Eficienta Energetic, Valul Renovarii etc.)?
- Aceste programe reprezinta pasi importanti in directia unei dezvoltari mai ecologice si responsabile din punct de vedere energetic. Ele au ca scop imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor si reducerea impactului negativ asupra mediului. Prin Casa Eficienta Energetic, Romania incurajeaza dezvoltarea si modernizarea cladirilor cu performante energetice ridicate, utilizand tehnologii avansate de izolare, sisteme de incalzire si racire eficiente, precum si surse regenerabile de energie. Scopul este de a reduce consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de sera si costurile pentru locuitorii acestor cladiri. Astfel se poate imbunatati calitatea vietii oamenilor si asigura dezvoltarea durabila a comunitatilor locale. Valul Renovarii incurajeaza renovarea si modernizarea cladirilor existente pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic si mai prietenoase cu mediul. Programul vizeaza atat cladirile publice, cum ar fi scoli si spitale, cat si cladirile rezidentiale si comerciale. Prin aceasta masura, se urmareste reducerea valorii facturilor de energie ale proprietarilor, imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor si reducerea impactului negativ asupra mediului inconjurator. Impactul pe termen lung depinde de implementarea si monitorizarea adecvata, precum si de implicarea activa a tuturor partilor interesate.
 
- Ce abordare ar trebui sa aiba autoritatile (centrale/locale) in problematica eficientei energetice?
- Autoritatile ar trebui sa abordeze problematica eficientei energetice cu un plan bine definit si o actiune coordonata. Principalele actiuni este necesar sa se axeze pe promovarea unor politici clare si masuri legislative pentru cladiri eficiente, elaborarea unor programe de educare si constientizare a publicului si stabilirea unor parteneriate intre autoritati si sectorul privat. Initiativele actuale sunt laudabile si pot avea un rol foarte important in promovarea eficientei energetice. Cu toate acestea, este esential ca ele sa fie supuse unei monitorizari continue, care ar putea impune ajustari si adaptari ale strategiilor. Statul si-a asumat deja o viziune in ceea ce priveste eficienta energetica pe termen lung, pana in 2050. Suntem convinsi ca, prin promovarea unor politici adecvate, educarea publicului si investitii in inovatie si infrastructura, pot fi obtinute rezultate semnificative.
 
- Care este rolul certificarii verzi in noul context?
- In conditiile in care toate cladirile trebuie sa fie imobile NZEB, certificarea verde Green Homes va continua sa aiba un rol esential si poate capata chiar o mai mare importanta. Ea reprezinta un sistem de evaluare si recunoastere a cladirilor care indeplinesc standardele de eficienta energetica NZEB, precum si de sustenabilitate, oferind o modalitate independenta de a evalua performanta si sustenabilitatea unei cladiri. Eficienta energetica reprezinta circa 25% din totalul masurilor vizate de certificarea Green Homes care include si cerinte cu privire la implementarea de solutii pentru optimizarea consumului de apa, toxicitatea materialelor, conservarea resurselor, sanatatea si bunastarea ocupantilor, reciclarea deseurilor in etapa de santier si operare, biodiversitate, transport, adaptare la schimbari climatice si rezilienta.
 
- Cate cladiri verzi, certificate, exista in prezent in Romania?
- Actualmente, exista circa 300 de cladiri certificate, din care 32% sunt imobile rezidentiale. Din acest total, 93% sunt certificate Green Homes. Estimarea unui orizont de timp pentru ca toate cladirile din Romania sa devina eficiente din punct de vedere energetic este o sarcina complexa si implica numerosi factori, inclusiv politici guvernamentale, inovatie in tehnologie, investitii private si disponibilitatea finantarii. UE are ca obiectiv o economie cu emisii nete zero de gaze cu efect de sera pana in 2050, conform Green Deal. Acesta include eficienta energetica a cladirilor ca un aspect important, dat fiind ca sectorul cladirilor este responsabil pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE. Este posibil ca 2050 sa fie un orizont de timp realist pentru ca toate cladirile din Romania sa devina eficiente din punct de vedere energetic, insa acest lucru va necesita eforturi sustinute. Va fi nevoie de o tranzitie accelerata catre cladiri cu consum energetic aproape zero (NZEB) si o imbunatatire semnificativa a ratei de renovare a cladirilor existente. In plus, vor fi necesare initiative de educare si sensibilizare a publicului, precum si stimulente financiare pentru a incuraja proprietarii de case sa isi imbunatateasca eficienta energetica. Totusi, este important de mentionat ca, desi 2050 poate parea un obiectiv fezabil la nivel macro, exista intotdeauna incertitudini si provocari in calea realizarii sale. Schimbarile politice, evolutiile economice, disponibilitatea tehnologiei si acceptarea publicului sunt doar cativa dintre factorii care pot influenta progresul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
EURO BUILD
concelex
konsent
Acvatot 2019
noark
leviatan
ELECTROGRUP
VEGO
strabag nivel 1
quadratum
MAKITA
theda mar
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
AED
BogArt
SSAB
EDIT-Structural
SIGM
CDS
ERBASU CONSTRUCT
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<