Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Iulie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - CONSULTANTA: Piata romaneasca de constructii verzi, in contextul globalizarii
CONSULTANTA: Piata romaneasca de constructii verzi, in contextul globalizarii
Sustenabilitate Publicat de Elena Icleanu 25 Feb 2015 17:22
Demersurile globale realizate de institutii abilitate, cu expertiza in evaluarea si certificarea constructiilor sustenabile, sunt de data relativ recenta. Anul de referinta al acestor preocupari a fost 1998, in luna noiembrie, cand, in urma unor demersuri globale sustinute, a luat fiinta WorldGBC (Consiliul Global pentru Cladiri Verzi), in California, cu opt state membre: Australia, Canada, Japonia, Spania, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si SUA. Investirea cu autoritatea necesara a acestei institutii, in vederea elaborarii de proceduri de evaluare, scheme de certificare pentru diverse tipuri de cladiri, clasificari ale nivelurilor de certificare si instrumente de implementare a schemelor, a avut loc abia in 2002. Rolul declarat al WorldGBC este de a oferi un cadru institutionalizat comunicarilor internationale, de a ajuta liderii industriali si companiile din sectorul de real estate sa acceseze piete noi si sa-si transforme edificiile in constructii prietenoase cu mediul inconjurator, precum si de a se constitui drept voce avizata a initiativelor internationale in domeniul constructiilor verzi.
Articol realizat de Alexandra Stoica, BREEAM International Assesor ┼či director executiv al DAS Engineering Group.
 
Cu toate acestea, competitorii de pe piata de real estate au nevoie de o perioada de adaptare, pentru a percepe corect rolul si atributiile WorldGBC. Activitatea in domeniul constructiilor sustenabile s-a intensificat si a devenit notabila abia in anul 2008, conform unui studiu al SmartMarket - Global Green Building Trends. Potrivit acestui raport, desi doar 17 tari aveau infiintate oficial Consilii pentru Cladiri Verzi, acesta este momentul in care activitatea in domeniul verde incepe sa prinda contur la nivel global. La nivelul anului 2012 piata este deja definita, nu mai reprezinta o nisa, ci un trend, un sector aflat in crestere si dezvoltare continua, in care un numar tot mai mare de firme proiecteaza, construiesc si renoveaza cladiri in intreaga lume dupa principii si cerinte de sustenabilitate, economie circulara si eficienta energetica. Aceste principii si cerinte au fost ulterior legiferate prin elaborarea schemelor internationale de certificare a cladirilor verzi, care cuprind un ansamblu coerent de reguli si cerinte care trebuie indeplinite de orice proiect care aspira la titulatura de "cladire verde" sau "constructie sustenabila".
 
Principalele cerinte ale constructiilor sustenabile
Cateva dintre principalele cerinte ale constructiilor sustenabile sunt: utilizarea rationala a terenului de construire si imbunatatirea biodiversitatii mediului exterior, utilizarea eficienta a resurselor limitate (apa, energie, materiale de constructii), folosirea pe scara larga a energiilor regenerabile (solare, eoliene, geotermale etc.), colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea, pe cat posibil, a unei cantitati cat mai consistente, evitarea poluarii cursurilor de apa si a aerului, eficienta energetica ridicata a anvelopei constructiei si sistemelor de instalatii utilizate si, nu in ultimul rand, cerinte sociale, precum bunastarea si sanatatea ocupantilor cladirilor sustenabile si managementul proiectelor verzi - care trebuie sa asigure buna derulare si punere in opera a conceptelor de sustenabilitate.
 
Sistemele internationale de certificare a cladirilor verzi
In acord cu ...
Varianta integrala a analizei este disponibila in editia Ianuarie-Februarie 2015 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulbluebeamTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere