Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - EY: Companiile de utilitati sunt obligate sa utilizeze surse de energie regenerabila
EY: Companiile de utilitati sunt obligate sa utilizeze surse de energie regenerabila
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 15 Iul 2019 13:20
Progresele tehnologice in domeniul energiei regenerabile, inovatiile in domeniul stocarii si digitalizarea, precum si dezvoltarea generarii distribuite de energie accelereaza ritmul tranzitiei energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat in colaborare cu IDC, o firma de cercetare de top de la nivel mondial.
In urma cu un an, echipele EY si IDC au schitat factorii principali care vor schimba pentru totdeauna modul in care isi desfasoara activitatea companiile de utilitati si vor declansa numaratoarea inversa pentru reinventarea acestei industrii. Cea mai recenta analiza, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, tarile din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India si America Latina, indica un ritm mai rapid decat cele mai ambitioase estimari, devansand atingerea punctelor critice cu pana la doi ani.
Studiul identifica patru vectori cheie care creeaza o combinatie de factori ce comprima intervalul de timp ramas pana la aparitia unei lumi a noilor surse de energie si care deschid calea spre un nou sistem energetic, transformandu-ne lumea intr-un mediu in care aproape fiecare aspect al vietii va fi sustinut de electricitate provenita din surse regenerabile.
1. Tehnologie superioara si mai ieftina
Trecerea accelerata spre sursele de energie regenerabile utilizate la nivel de companii de utilitati, completata de scaderea costurilor solutiilor descentralizate de generare si stocare, pozitioneaza anul 2018 ca al saptelea an consecutiv in care volumul noilor capacitati de energie regenerabila depaseste instalarile de capacitati de energie conventionala.
Tehnologiile digitale care accelereaza instalarea de capacitati de energie regenerabila, cum ar fi stocarea in acumulatori, vehiculele electrice, inteligenta artificiala si invatarea automata, au evoluat rapid de la statutul de tendinte emergente, la parti integrante ale sistemului energetic. Studiul indica faptul ca inovatiile in domeniul acumulatorilor (in special adoptarea solutiilor de stocare de catre companiile de utilitati) marcheaza un punct de cotitura major, care va dinamiza alte domenii.
2. Revizuirea politicilor si obiective mai ambitioase in materie de energie verde
In toata lumea, guvernele revizuiesc in mod pozitiv obiectivele privind energia regenerabila, multe dintre acestea impunand majorari semnificative care modifica rapid mixul de energie al statelor lor. Pe masura ce tehnologiile si pietele se maturizeaza, statele renunta tot mai mult la unele dintre mecanismele politicilor care au incurajat adoptarea energiei regenerabile in stadiile incipiente ale acesteia. Desi politicile de garantare a pretului isi mentin pozitia centrala in programele nationale de sprijin, licitatiile de achizitie de energie din surse regenerabile dobandesc un rol proeminent.
3. Generarea distribuita prinde avant, in special in randul companiilor
Analiza indica faptul ca o combinatie puternica intre cererea consumatorilor, obiectivele de sustenabilitate si dorinta de a reduce costurile si a-si asigura necesarul de energie incurajeaza companiile sa incheie propriile contracte de achizitie directa de energie (PPA) sau sa genereze electricitate cu resurse proprii. Pentru multe companii, principala motivatie este una economica, deoarece reducerile semnificative ale costurilor cu energia regenerabila, precum si maturizarea pietei si a politicilor au facut din energia verde o sursa atractiva de energie in sine.
In acelasi timp, ritmul de adoptare a utilizarii de panouri fotovoltaice la nivel rezidential continua sa creasca mai rapid decat se preconiza, iar programele energetice comunitare se dezvolta, afectand cotele de piata ale companiilor energetice.
„In linie cu tendintele globale, generarea distribuita este facilitata in Romania odata cu aprobarea pachetului de reglementari pentru prosumatori”, spune Mihai Draghici, Senior Manager, Business Advisory Services EY Romania.
4. Demersurile actorilor implicati remodeleaza investitiile in energie
In ultimii cativa ani, peisajul investitiilor in sectorul energetic s-a modificat semnificativ, sursele regenerabile si tehnologiile energetice au atras noi tipuri de investitori. Printre acestia se numara firmele de investitii cu capital privat si fondurile de capital, care cauta investitii cu perioade de maturitate mai scurte si cu potential de inovatie mai mare. In acelasi timp, presiunea investitorilor activisti, precum si cea din partea autoritatilor de reglementare, a clientilor si a opiniei publice, obliga companiile sa se orienteze spre surse de electricitate verzi.
Pe langa vectorii de mai sus, „electrificarea totala” este un factor important care sta la baza acestei schimbari a mixului de energie. Pana in 2050, se preconizeaza ca aproape 70% din populatia lumii va locui in zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie final total. Acest lucru indica faptul ca electrificarea cladirilor, a sistemelor de incalzire, a industriei, a centrelor de date si a transportului reprezinta parghia critica pentru construirea unor orase durabile, care sa nu afecteze clima. Pe piete energetice majore, eliminarea treptata a motoarelor cu combustie interna in favoarea vehiculelor electrice este o componenta foarte vizibila si cu impact mare asupra acestei tendinte si este incurajata de initiativele de reducere a emisiilor si de creare a unor retele de mobilitate urbana.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
AED
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
noark
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CDS
Arduro
DRS
SIGM
concelex
GEWISS
VEGO
MAKITA
leviatan
BogArt
EDIT-Structural
Ubitech
SSAB
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<