Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP: Program de 430 milioane lei pentru eficientizarea energetica a 9000 de case
MMAP: Program de 430 milioane lei pentru eficientizarea energetica a 9000 de case
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 06 Aug 2020 11:14
Programul „Casa Eficienta Energetic”, ce are ca obiectiv reducerea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera din casele romanilor, incepe pe 15 septembrie 2020. Aproximativ 9.000 de proprietari de case din Romania isi vor putea eficientiza energetic locuintele prin intermediul acestui program, al carui buget total este de 430 de milioane de lei. Acestia pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.
"Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este si motivul pentru care pierderile de energie ajung pana la 30% doar prin peretii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperis. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: indirect, o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie", a declarat ministrul Costel Alexe.
Cheltuielile eligibile vizeaza: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc. Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a locuintei sa creasca cu cel putin o clasa energetica.
Cei interesati de „Casa Eficienta Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a pregati dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

Ghidul de finantare a programului „Casa Eficienta Energetic” pentru institutii publice (scoli si gradinite), in dezbatere publica
Peste 400 de scoli din Romania vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Astfel, orice scoala din Romania poate primi finantare prin AFM pentru lucrari de izolatie termica, incalzire centralizata, pentru reducerea consumului de energie sau investitii care conduc, in final, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
”Astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Eficienta energetica a scolilor sau gradinitelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie si scad costurile cu utilitatile, iar pe de alta parte, sanatatea profesorilor si a elevilor este mult mai in siguranta. Nu mai punem la socoteala ca, din cele peste 7.000 de unitati de invatamant din tara, peste 25% au ca principala sursa de incalzire soba cu lemne. Asta inseamna o mare presiune pe paduri si un aer in cladire care nu sustine pe deplin perfomanta elevilor", a declarat ministrul Costel Alexe.
Fiecare primarie primeste 90% din valoarea acestor investitii, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitatile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune doua proiecte si pot obtine astfel pana la 3 milioane de lei.
Cheltuielile eligibile pentru scoli si gradinite sunt:
  • dotarea institutiilor cu centrale termice, dar si inlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de incalzire cu unele mai performante;
  • tamplarie cu geam termoizolant;
  • izolatie termica fatade si terase;
  • alte lucrari menite sa reduca pierderile de energie termica;
  • sisteme nepoluante pentru obtinerea necesarului de energie sau pentru anumite utilitati;
  • sisteme de incalzire a apei care utilizeaza energia solara, panouri fotovoltaice;
  • schimbarea corpurilor de iluminat;
  • instalarea de senzori de miscare;
  • sisteme moderne si eficiente de monitorizare a energiei;
  • sisteme de ventilatie si climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
BogArt
AED
DRS
noark
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
EDIT-Structural
Arduro
VEGO
strabag nivel 1
SIGM
konsent
leviatan
theda mar
SSAB
Ubitech
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
concelex
Acvatot 2019
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<