Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Iulie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP va lansa un program de reabilitare termica a locuintelor individuale
MMAP va lansa un program de reabilitare termica a locuintelor individuale
Sustenabilitate Publicat de Elena Icleanu 13 Ian 2020 08:28
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) va lansa un program de finantare care va ajuta proprietarii de case sa le eficientizeze din punct de vedere energetic, reducand consumul de energie si implicit emisiile de gaze cu efect de sera. Conform statisticilor, in Romania exista aproximativ 5 milioane de locuinte individuale, care nu sunt incluse in niciun program de reabilitare termica. Programul va fi dezvoltat cu sprijinul asociatiilor de profil si institutiilor internationale si va avea cinci obiective majore:
 
Protectia directa si indirecta a mediului. Cladirile sunt responsabile pentru 40% din energia consumata in Uniunea Europeana si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. In Romania cifrele, conform asociatiilor de profil, sunt mai mari: 50%, respectiv 40%, mai mult decat transporturile sau industria. Programul mai are in vedere protejarea padurilor, avand in vedere numarul mare de copaci care trebuie taiati pentru incalzirea locuintelor din mediul rural.
 
Cresterea, indirecta, a veniturilor proprietarilor de case prin faptul ca vor plati facturi mai mici pentru incalzirea si racirea locuintelor. "Un roman din cinci nu isi poate incalzi adecvat locuinta sau are dificultati in a-si plati facturile, aflandu-se in situatie de saracie energetica. Spre exemplu, proprietarul unei case tipice termoizolate poate plati cu 1.500 - 2.000 de lei mai putin pe an. Suma poate creste, in functie de imobil si de solutiile folosite. Si acestea sunt doar beneficiile usor masurabile. (...) Un euro investit in eficienta energetica produce alti patru direct si din beneficii conexe", a precizeaza ministrul mediului, Costel Alexe, pe pagina sa de Facebook.
 
Reabilitarea termica a caselor individuale. Daca pentru reabilitarea termica a blocurilor sunt disponibile diverse programe de finantare, europene sau de stat, pentru casele individuale nu exista niciunul. Este nevoie de echitate, avand in vedere ca exista aproape 5 milioane de case.
 
Stimularea economiei. "Banii investiti in eficienta economica produc rezultate - raman sume mai mari in buzunarele oamenilor si sunt ajutate si industriile conexe, in primul rand cea a constructiilor. De asemenea, ajuta si la crearea de noi locuri de munca. Citeam declaratia lui Adrian Joyce, seful campaniei Renovate Europe, care spunea ca eficienta energetica are potentialul de a deveni «cel mai mare creator de locuri de munca la nivel european», mai arata ministrul in anuntul sau.
 
Sprijinirea eforturilor Romaniei de a-si respecta angajamentele (inclusiv legale) luate la nivel European in materie de eficienta energetica si schimbari climatice. Recent, statele Uniunii Europene au adoptat Pactul Ecologic European prin care isi asuma lupta impotriva incalzirii globale, iar unul dintre instrumentele majore este renovarea energetica a cladirilor. Costel Alexe mentioneaza ca Romania are termen pana la 10 martie 2020 pentru a transpune Directiva revizuita privind Performanta Energetica a Cladirilor, prin care tara noastra se sa obliga sa creasca nivelul de performanta energetica a imobilelor.
"Ar trebui sa reabilitam energetic aproximativ 3% din cladiri anual, iar noi suntem, conform estimarilor, sub 0,5%", mai spune ministrul Costel Alexe pe pagina sa de Facebook.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamTeraSteelACADVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
rigips

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere