Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - UTILBEN: Automatizarea ajuta constructorii sa compenseze lipsa de personal calificat
UTILBEN: Automatizarea ajuta constructorii sa compenseze lipsa de personal calificat
Utilaje & Echipamente Publicat de AG&F 03 Iul 2024 10:39
Industria constructiilor face pasi mari in directia tehnologizarii, iar actorii din acest domeniu se intreaba daca inovatia poate atenua din provocarile pe care le intampina. Reticenta de a adopta tehnologia in constructii impiedica unele companii sa se bucure de avantajele pe care le ofera automatizarea.
Constructorii sunt presati sa termine proiectele intr-un timp mai scurt si cu un buget mai mic decat pana acum. Daca mai luam in calcul impunerea de practici sustenabile, deficitul de forta de munca specializata si majorarea costurilor materialelor si combustibilului, atunci imaginea neputintei este completa.
 
Obstacole in calea automatizarii utilajelor
Tehnologia are potentialul sa rezolve toate aceste probleme prin sistemele de ghidare a utilajelor pe care le propune. Prin pozitionarea precisa a utilajelor pe santier si automatizarea miscarilor acestora pe baza planurilor intocmite de proiectanti, lucrarile de constructii sunt finalizate mai rapid si cu un nivel mai ridicat de precizie, cu un consum mai redus de combustibil si cu mai putini muncitori calificati decat in mod conventional.
Constructorii nu sunt straini ideii de ghidare a utilajelor. Conform unui sondaj realizat de compania Topcon Positioning Systems, 46% dintre respondenti folosesc astfel de tehnologii, insa doar ocazional. Mai exact, pentru un sfert din proiectele lor. Asta inseamna ca, pentru multi constructori, automatizarea nu este prioritara sau este o solutie la care recurg doar in anumite cazuri.
Sondajul respectiv a vizat companii de constructii din Europa si a relevat ca popoarele scandinave si germanii, in proportie de 36%, sunt cei mai deschisi ideii de automatizare. Acestia sunt urmati indeaproape de britanici, cu 32%, si de belgieni, cu 31%. Totodata, s-a constatat ca doar 34% dintre proiectele din Europa sunt realizate cu solutii de automatizare.
Ruben Marian, fondator si CEO Utilben, considera ca exista mai multe bariere care ii impiedica pe constructori sa adopte automatizarea.
Majoritatea constructorilor nu imbratiseaza automatizarea pentru ca trebuie sa cheltuie bani si sa aloce timp pentru implementarea noilor tehnologii. Din aceste motive, este nevoie de crearea unui context favorabil implementarii automatizarii in domeniul constructiilor, fie ca vorbim despre fonduri europene sau guvernamentale, fie ca vorbim despre schimbarea legislatiei. Desigur, finantarea te stimuleaza sa adopti tehnologia, iar reglementarile te constrang. In ambele cazuri, chiar daca poate nu pare la prima vedere, constructorii ar avea doar de castigat.
Utilben a incheiat un parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul exclusiv al Leica Geosystems in Romania. Prin aceasta colaborare, le propunem clientilor din Romania solutii inovatoare pentru realizarea de drumuri, constructii rezidentiale si comerciale, precum si solutii pentru proiecte de infrastructura. Leica Geosystems le ofera constructorilor si operatorilor sisteme de ghidare, de semiautomatizare si de automatizare a utilajelor de constructii. Principalele beneficii ale folosirii tehnologiei Leica Geosystems sunt reducerea costurilor operationale, cresterea productivitatii si imbunatatirea acuratetei in executie.

 
Automatizarea transforma domeniul constructiilor
Automatizarea ajuta constructorii sa compenseze lipsa de personal calificat pentru ca, datorita tehnologiei, pot sa execute o lucrare cu un numar mai mic de angajati sau cu muncitori mai putin specializati decat in mod normal. In unele cazuri, gratie automatizarii, constructorii pot sa realizeze o lucrare cu un muncitor, in loc de doi. Totodata, automatizarea face ca locurile de munca in domeniul constructiilor sa fie mai atractive pentru ca viata pe santier este acum mai usoara.
Tehnologia Trimble de ghidare a unui cilindru compactor, de exemplu, face ca operarea acestui utilaj sa fie o sarcina facila si chiar placuta, astfel ca este mai usor de gasit un angajat care sa si-o asume. Totodata, creste satisfactia muncii datorita lucrului bine facut. Nivelarea se face rapid si cu o precizie pe care un operator nu are cum sa o egaleze manual.
Beneficiile automatizarii:
  • timpul necesar realizarii unei sarcini este redus
  • acuratetea in executie este imbunatatita
  • este nevoie de mai putini muncitori pe santier
  • informatiile sunt colectate si distribuite rapid
Automatizarea muncii pe santier inseamna mai mult decat sisteme de ghidare. Inseamna conectarea utilajelor cu muncitorii si conectarea santierului cu biroul. Tehnologia face domeniul constructiilor mai atractiv prin faptul ca decidentii nu mai trebuie sa calatoreasca atat de des intre birou si santier. Gratie automatizarii, este mai usor sa colectezi si sa distribui informatii in timp real, ceea ce elimina timpul pierdut, risipa de materiale si cheltuielile excesive.

 
Este timpul pentru o schimbare
Reprezentantii Hidromek au facut pasi importanti in directia automatizarii si militeaza pentru o schimbare a modului in care privim operarea utilajelor. Ba mai mult, compania vede un viitor in care utilajele vor fi complet autonome. Asta pentru ca siguranta oamenilor sa fie prioritara si accidentele de munca sa devina istorie.
Hidromek Opera este un instrument care transforma modul in care privim operarea utilajelor. Concret, le permite utilizatorilor sa controleze echipamente de constructii de la distanta. Cu Hidromek Opera, un utilaj poate fi manevrat de oriunde te-ai afla in lume. Producatorul turc a demonstrat asta la un targ din Spania, de unde a operat un incarcator frontal aflat in capitala Ankara.
Ruben Marian, fondator si CEO Utilben, prevede un viitor stralucit pentru industria utilajelor.
Cu ajutorul sistemelor de ghidare, a senzorilor, a programelor informatice, a tehnologiei cloud si cu ajutorul inteligentei artificiale, santierele si utilajele devin mai sigure pe zi ce trece. In momentul de fata, camerele video, senzorii de proximitate si sistemele radar salveaza vieti in domeniul constructiilor, insa este loc de mai bine. Utilajele lucreaza in domenii dintre cele mai diverse, complexe si chiar periculoase.
Sa luam ca exemplu construirea de tuneluri, unde folosirea de explozibili este la ordinea zilei. Nu de putine ori, aceste detonari au dus la pierderea de vieti omenesti si daune materiale insemnate. Utilajele, alaturi de operatori si de muncitorii din jur, se expun la medii dure si periculoase. Controlul de la distanta al utilajelor in astfel de situatii este solutia optima pentru a evita accidentele pe santier. 

 
Viitorul sistemelor de ghidare a utilajelor
Specialistii preconizeaza ca automatizarea va continua intr-un ritm lent, dar sustinut. Totodata, acestia cred ca producatorii de tehnologii in constructii vor cauta sa inoveze si sa gaseasca solutii noi la probleme vechi. Constructorii sunt multumiti de solutiile tehnologice existente in momentul de fata, care produc deja beneficii pe santiere: cresterea productivitatii, precizie sporita in munca si un grad ridicat de siguranta. Datorita tehnologiei, poti face mai mult cu mai putin. Respectiv, un volum mai mare de munca raportat la numarul de muncitori calificati.
Inteligenta artificiala revolutioneaza deja domeniul constructiilor si o vom vedea, in curand, si in utilaje. Invatarea automata, de exemplu, inseamna ca un sistem este autodidact, invata din datele pe care le colecteaza si imbunatateste un proces in mod autonom. Previziunile si deciziile se bazeaza pe volumul de informatii si pe analizarea mediului in care se afla sistemul respectiv. Este o dovada clara ca inteligenta artificiala si invatarea automata au potentialul de a schimba utilajele, santierele si industria constructiilor, in general. 
Provocarile automatizarii:
  • costurile de implementare
  • recalificarea fortei de munca
  • siguranta cibernetica
  • increderea in sisteme autonome
In viitor, tehnologia va permite ca utilajele sa indeplineasca sarcini complexe in mod autonom, va preveni si va detecta pericolele de pe santiere si va optimiza operatiunile de planificare si proiectare. Ca urmare, productivitatea va atinge niveluri ridicate, cheltuielile vor fi reduse, iar calitatea muncii va atinge cote inalte.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CDS
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
theda mar
ness project
leviatan
noark
BogArt
rigips
Arduro
MAKITA
siniat
viarom
concelex
EDIT-Structural
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander