Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - Accenture: Trecerea rapida la plati digitale genereaza presiune in sistemul bancar
Accenture: Trecerea rapida la plati digitale genereaza presiune in sistemul bancar
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Dec 2020 14:17
Pandemia COVID-19 a accelerat trecerea de la numerar la platile digitale, iar ca urmare bancile sunt nevoite sa isi modernizeze sistemele de plati, potrivit unui nou raport Accenture (NYSE: ACN).
Raportul, intitulat “Playing the Long Game in Payments Modernization” se bazeaza pe un sondaj realizat in randul a 120 de directori de banci, la nivel global, cu privire la transformarea activitatii lor de plati, intrucat bancile fac investitii multianuale pentru a concura cu furnizorii de plati digitale non-bancare si pentru a respecta noile reglementari.
In raport, Accenture estimeaza ca aproape 420 miliarde de tranzactii in valoare de 7 trilioane dolari vor trece de la numerar la carduri si plati digitale pana in 2023 - si vor creste la 48 trilioane dolari pana in 2030. Trecerea rapida la plati digitale a pus presiune suplimentara pe banci, trei sferturi (75%) dintre directorii institutiilor financiare intervievati declarand ca pandemia a urgentat planurile lor de modernizare a sistemelor de plati.
„COVID-19 a accelerat trecerea la plati digitale intr-un ritm pe care bancile nu l-ar fi putut prezice”, a spus Sulabh Agarwal, care conduce divizia Accenture Payments la nivel global. „Pandemia va schimba permanent modul in care consumatorii cumpara si platesc pentru produse, intrucat pun comoditatea mai presus de orice. Cu toate ca pana acum investitiile bancilor in noi sisteme de plati s-au concentrat in primul rand pe respectarea normelor, in viitor valoarea va fi generata prin adaptarea la schimbarile din dinamica consumatorului si imbunatatirea experientei acestuia.
Sondajul a constatat ca trei sferturi (75%) dintre banci considera ca modernizarea platilor este determinata de modificarile si reglementarile nationale ale infrastructurii de plati, care includ imbunatatirea sistemelor de plati de la banca la banca, noile standarde industriale cu ISO20022 si Open Banking.
Trecerea la plati digitale variaza in functie de piata
Trecerea rapida la platile digitale difera de la o tara la alta, in functie de rata de scadere a numerarului, de adoptarea comertului electronic si de modul in care companiile Big Tech furnizeaza servicii de plata.
Utilizand Indicele Accenture de perturbare a platilor, care masoara nivelurile actuale si viitoare de perturbare in industria platilor, raportul mentioneaza ca transformarea cea mai mare va fi in SUA, urmata indeaproape de Marea Britanie, pe masura ce consumatorii opteaza pentru noi modalitati de plata, iar institutiile financiare non-bancare profita de oportunitatea de a furniza servicii de plati. In China, portofelele digitale inlocuiesc rapid platile in numerar - 76% din tranzactiile din 2019 provin din portofele digitale, fata de doar 12% in 2014 - intrucat consumatorii din China au fost obisnuiti sa foloseasca aplicatii mobile si coduri QR pentru a plati la restaurante si magazine de mai multi ani.
„COVID-19 a determinat consumatorii sa fie mai deschisi la tranzactiile financiare digitale si aceasta schimbare va creste concurenta, deoarece furnizorii de plati alternative se lupta pentru cota de piata”, a spus Alan McIntyre, care conduce practica bancara Accenture la nivel global. „Oportunitatea platilor electronice pentru banci variaza foarte mult in functie de piata si depinde de maturitatea tranzitiei catre plati digitale. Pe pietele mature - cum ar fi Europa de Vest, unde platile au fost in mare parte standardizate - ne asteptam sa vedem doar schimbari marginale. Cea mai mare oportunitate va fi pe piete din Asia de Sud-Est si America Latina, unde consumul de numerar a dominat si, in unele regiuni, chiar a crescut in timpul pandemiei.”
Programele de modernizare nu genereaza o crestere a veniturilor
Desi multi dintre directori de banci chestionati au mentionat cresterea veniturilor ca un obiectiv cheie pentru programele lor de modernizare a platilor, doar 13% au declarat ca veniturile din plati ale bancii lor au crescut cu mai mult decat rata medie de crestere a pietei de 6% in ultimii trei ani si doar 16% se asteapta sa creasca veniturile din plati mai mult decat rata medie de crestere anticipata de 5% in urmatorii trei ani.
In timp ce transformarea platilor face parte din eforturile mai largi de transformare digitala ale majoritatii bancilor, doua treimi (65%) dintre directorii bancilor au declarat ca pretul mentinerii tehnologiei vechi in sistemele lor de plati le impiedica capacitatea de a investi in solutii noi pentru clienti. Spre exemplu, chiar daca multe banci au adoptat sisteme cloud in alte parti ale activitatii lor pentru a imbunatati rezilienta operationala, doar 38% dintre banci investesc in sisteme cloud pentru plati. Odata cu pandemia, care creeaza un nou punct de inflexiune pentru companii pentru a-si accelera transformarile digitale, Accenture a anuntat recent o investitie de 3 miliarde de dolari pe trei ani pentru a lansa divizia Cloud First care ajuta companiile sa-si accelereze mutarea in cloud.
„Bancile sunt blocate in ciclul de imbunatatire a sistemelor de plati cu solutii tehnologice ad-hoc pentru a indeplini noile standarde din industrie si a reduce costurile”, a declarat Agarwal. „Bancile se trezesc la realitatea ca modul de a face schimbari semnificative care rezoneaza cu consumatorii este de a face din modernizarea platilor o prioritate de afaceri si ca nu mai poate fi limitata la departamentul IT. Bancile de succes vor fi cele care incorporeaza platile moderne in modul in care functioneaza si sunt guvernate, cu mai multa atentie la flexibilitatea arhitecturii IT si la tehnologia cloud mai bine integrata in intreaga afacere.”
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Acvatot 2019
SIGM
leviatan
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
konsent
viarom
noark
siniat
theda mar
strabag nivel 1
rigips
ness project
BogArt
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
quadratum
SSAB

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander