Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ACUE: Investitii de 500 miliarde euro in retelele de energie sunt in pericol
ACUE: Investitii de 500 miliarde euro in retelele de energie sunt in pericol
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Dec 2023 13:25
Prin tarifele de distributie a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de catre autoritatea de reglementare, se reconfirma faptul ca in Romania cadrul legislativ nu este in favoarea investitiilor masive in retelele de distributie, necesare pentru facilitarea iminentei tranzitii energetice, potrivit ACUE, 
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.
"Este al treilea an la rand in care tarifele nu acopera integral costurile distribuitorilor. Costurile suplimentare generate de explozia preturilor pe piata angro din anul 2022 sunt asteptate sa fie recuperate de catre distribuitori pe o perioada de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investitiilor nu este acoperit prin reglementarile actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptata obiectivelor pe care tara noastra si le-a asumat in procesul complex al tranzitiei energetice", au precizat reprezentantii ACUE.
Recent, Comisia Europeana a comunicat statelor membre un plan de actiuni care sa stimuleze investitiile in retele, estimate la peste 500 miliarde euro in urmatoarea decada. Se estimeaza ca in jur de 70% din efortul financiar necesar tranzitiei ar trebui sa mearga catre retelele de distributie. Potrivit ACUE, necesarul investitional este enorm pentru transformarea prin care retelele trebuie sa treaca pentru indeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt.
Conform reprezentantilor distribuitorilor de energie, operatorii au accesat deja, in timp record, 1,1 miliarde euro din Fondul de Modernizare si au cerut autoritatilor suplimentarea sprijinului nerambursabil care sa degreveze tarifele platite de consumatori si care sa faciliteze investitii mult mai mari in retea, in beneficiul acestora. Pentru co-finantarea acestor investitii, distribuitorii au nevoie de venituri suficiente prin care sa poata sustine implementarea proiectelor, in conditiile in care companiile nu si-au revenit financiar dupa anul de criza 2022, cand au accesat imprumuturi consistente pentru sustinerea operatiunilor curente.
"Prin accelerarea investitiilor in distributia energiei electrice, consumatorii vor beneficia de imbunatatirea sigurantei in alimentarea cu energie electrica si, prin cresterea capacitatii retelelor, de servicii diversificate. In plus, investitiile in retelele de energie electrica vor permite integrarea in sistem a unor cantitati suplimentare importante de energie curata si mai multa stabilitate pe piata locala, reducand situatiile in care pot aparea fluctuatii nedorite.
Impactul negativ al rezultatului procesului de stabilire a tarifelor de distributie pentru anul 2024 ar putea  fi atenuat in masura in care, in primele luni ale anului viitor, ANRE va oferi o viziune clara a conditiilor pentru a cincea perioada de reglementare, ce va incepe in 2025. In acest nou ciclu decisiv pentru dezvoltarea sectorului, operatorii de distributie se asteapta la renuntarea la supra-reglementare, o mai mare deschidere spre inovatie si flexibilitate, asigurarea resurselor financiare pentru programul masiv de investitii necesar, stimularea eficientei operationale si economice, care sa se reflecte in serviciile imbunatatite oferite clientilor din Romania", au mai precizat reprezentantii ACUE.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
DRS
Arduro
konsent
MAKITA
CDS
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan
AED
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
VEGO
viarom
rigips
SSAB
noark
quadratum
ness project
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
ELECTROGRUP
BogArt
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<