Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - AmCham semnaleaza nerespectarea normelor de concurenta in proiectele PNRR
AmCham semnaleaza nerespectarea normelor de concurenta in proiectele PNRR
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 11 Iun 2021 09:03
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ofera Romaniei o oportunitate unica de a recupera decalajele majore acumulate in domenii strategice, precum si de a raspunde intr-o maniera sustenabila provocarilor generate de criza pandemica, potrivit AmCham, Camera de Comert Americana din Romania).
Cu toate acestea, reprezentantii AmCham au constatat o serie de deficiente, care ar putea afecta implementarea sustenabila a PNRR. Pentru implementarea cu succes a Planului, organizatia considera ca trebuie realizata o consolidare urgenta a capacitatii administrative si organizationale, care sa permita o gestionare eficienta si respectarea criteriilor si calendarului de implementare, prin evitarea blocajelor birocratice. De asemenea, in derularea proiectelor trebuie asigurata respectarea normelor in domeniul concurentei.
"Semnalam cu ingrijorare abaterea, cel putin in domenii precum energia, de la regula generala de stabilire a unui portofoliu de proiecte in baza unor criterii transparente, obiective si competitive care sa ofere acces echitabil tuturor actorilor economici relevanti. In acest context, facem apel la derularea unei consultari reale cu sectorul privat care sa ofere ocazia remedierii riscurilor identificate in aceasta etapa programatica, dar si in stadiul de implementare", arata reprezentantii AmCham.
Tot in sensul derularii cu succes a investitiilor finantate prin PNRR, oamenii de afaceri considera ca parteneriatul dintre sectorul public si mediul privat trebuie consolidat si ca este nevoie de mai multa transparenta pentru implementarea reformelor, dar si pentru asigurarea predictibilitatii de care Romania are nevoie pentru mediul investitional.
"Credem ca PNRR poate si trebuie sa contribuie la cresterea competitivitatii economiei nationale, la trecerea de la deficit de balanta comerciala cu bunuri la excedent", se precizeaza in comunicatul AmCham.
Cu privire la directiile de reforme si investitii propuse prin PNRR, AmCham considera ca acestea raspund nevoilor stringente ale economiei nationale si prioritatilor asumate la nivel european.
"Remarcam alocarile ambitioase si propunerile de interventii pentru reformele in sanatate, educatie, transporturi, energie, administratie publica, sistemul fiscal si sistemul de pensii si semnalam importanta parteneriatului cu sectorul privat in etapa de implementare. Este nevoie de aliniere la nivelul intregului spectru decizional si administrativ in jurul acestui proiect de tara. Experienta de pana acum a Romaniei de a atrage si utiliza fonduri europene nu este incurajatoare, de aceea este nevoie de eforturi suplimentare, de un cadru clar si transparent pentru coordonare, implementare si monitorizare pentru ca PNRR sa fie ceea ce ne dorim cu totii - sansa Romaniei de dezvoltare accelerata si sustenabila", a declarat Ionut Simion, presedintele AmCham Romania.
In perioada urmatoare, AmCham va elabora o serie de analize succinte a capitolelor pentru care a furnizat sugestii in etapele de consultare, pentru a identifica oportunitatile si provocarile sectoriale in implementarea cu succes a PNRR.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
SIGM
GEWISS
rigips
SSAB
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
DRS
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
VEGO
BogArt
concelex
quadratum
Ubitech
EDIT-Structural
Arduro
AED
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Acvatot 2019
noark
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<