Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Taxa pe constructii speciale, o masura cu efecte dezastruoase
ANALIZA: Taxa pe constructii speciale, o masura cu efecte dezastruoase
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 25 Iun 2014 18:43
Activitatea producatorilor de materiale pentru constructii este afectata semnificativ de instituirea noului impozit pe constructii speciale (cu o cota de 1,5% aplicata asupra valorii contabile), operatorii din domeniu considerand ca masura impovareaza suplimentar companiile dintr-un sector aflat deja intr-o criza prelungita, ce lucreaza la 60% din capacitatea productiva si la niveluri inferioare de profitabilitate. "Cei mai multi fabricanti de BCA au confirmat deja dublarea impozitului pe constructii platit catre stat, ca urmare a instituirii taxei pe constructii speciale. Este o masura profund iresponsabila, cu efecte dramatice asupra economiei", a declarat Adrian Bezerghianu, directorul general al Elpreco. In aceeasi ordine de idei, Iulian Mangalagiu, managerul producatorului de caramida Ceramica SA, confirma faptul ca "introducerea noilor impozite pe constructii speciale (stalpi, platforme, soproane etc.), precum si cresterea redeventei miniere cu 25% vor duce la majorarea cu minimum 2 lei / mc de zidarie a costurilor de productie". In acest context, pare inevitabila majorarea costurilor de vanzare a materialelor de constructii, mai ales ca deja se lucreaza la niveluri de profitabilitate minime. Principala consecinta va fi reprezentata, astfel, de scumpirea produselor, ca urmare a incapacitatii fabricantilor de a absorbi toate cresterile de preturi si noile impozite din ultima perioada.
A trecut deja o luna de la incheierea primei transe de plata (26 mai 2014) si, din cauza schimbarilor legislative repetate si a ambiguitatii normativului, inca exista proprietari de firme care nu stiu sau nu inteleg exact cum sa aplice noua reglementare. Mai mult, Parlamentul Romaniei a renuntat la dezbaterea legii o data cu inceperea campaniei electorale. "Sunt situatii pe care companiile nu au reusit sa le incadreze conform noii legi si, in consecinta, contribuabilii nu au putut plati. De aceea, vor fi multe incurcaturi, cazuri de neplata si penalizari", avertizeaza Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta si audit RSM Scot.
 
Sunt necesare clarificari de ordin metodologic, pana la urmatoarea transa
Proiectul elaborat recent de autoritati, care contine normele de aplicare a Codului fiscal, nu clarifica in niciun fel problemele si ambiguitatile semnalate de operatorii economici si de companiile de consultanta si audit in ceea ce priveste impozitul pe constructii speciale. "Au fost discutii in Parlament cu privire la calcularea impozitului la valoarea fiscala, introducerea unor scutiri similare impozitului pe cladiri, anumite clarificari legate de dubla impozitare, insa acestea au fost scoase de pe lista de prioritati odata cu inceperea campaniei electorale", a aratat Dan Barascu, partener in cadrul companiei de consultanta BDO Romania. In aceste conditii, producatorii de materiale pentru constructii solicita modificarea urgenta a legii. "Consideram ca este absolut necesara anularea sau modificarea acesteia, in sensul calcularii la valoarea ramasa neamortizata si nu la cea de inventar, precum si excluderea din baza de calcul a activelor aflate in conservare", a spus Marius Marin, CEO al Macon - Deva.
 
Studiu de impact: 32 de companii vor plati 1,1 miliarde lei
In sprijinul argumentelor aduse si sustinute de reprezentantii mediului de afaceri in ceea ce priveste forma actuala de implementare a impozitului pe constructii speciale, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a lansat un apel catre propriii membri pentru transmiterea informatiilor necesare calcularii unui impact valoric total al acestui impozit. La realizarea studiului au contribuit 32 de companii din industrii puternic afectate de implementarea acestui impozit, printre care se afla si companiile de constructii. "In urma centralizarii si analizarii datelor primite, valoarea contabila bruta a constructiilor speciale aflate in patrimoniul companiilor participante la studiu se ridica la aproximativ 71 miliarde lei, generand un impozit cumulat de circa 1,1 miliarde lei. Se poate observa cu usurinta ca suma de aproximativ 500 milioane de lei estimata initial ca impact de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) va fi depasita de departe de nivelurile reale care rezulta din implementarea acestui impozit", se arata in analiza CDR, semnata de presedintele acesteia, Steven van Groningen si de coordonatorul grupului de lucru, Daniel Anghel. Potrivit estimarilor acestora, in cazul in care baza de impozitare utilizata pentru calculul impozitului ar fi modificata, astfel incat sa se utilizeze valoarea fiscala neta si nu cea contabila bruta (cum este in prezent), s-ar percepe un impozit total de aproximativ 690 milioane de lei numai de la cele 32 de companii care au furnizat informatii pentru studiul respectiv, depasind estimarile initiale ale MFP, insa fara a deveni o povara mult prea grea pentru mediul de afaceri.
Termenul de achitare a celei de-a doua transe a impozitului este stabilit pentru data de 25 septembrie 2014.
 
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
konsent
CDS
SSAB
DRS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
strabag nivel 1
viarom
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
SIGM
MAKITA
AED
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
Arduro
VEGO
ness project
rigips
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<