Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BREXIT: Impact limitat in economie, datorat afacerilor reduse cu Marea Britanie
BREXIT: Impact limitat in economie, datorat afacerilor reduse cu Marea Britanie
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 31 Ian 2020 11:53
Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana (BREXIT) va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1.600 companii cu actionariat britanic, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1.300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018, arata analiza citata.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este, insa, contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
 
Topul celor mai mari companii cu actionariat britanic din Romania
Primele trei companii cu actionariat direct, majoritar britanic din Romania, in functie de cifra de afaceri, fac parte din industria prelucratoare si sunt: Ursus Breweries SA (1,8 miliarde lei), Adient Automotive Romania (1,2 miliarde lei) si CRH Ciment Romania SA (974 milioane de lei). Topul este completat de companii precum Bricostore SA, Sews Romania, Adient, Plexus Services Ro, Alcedo, Endava Romania si Glaxosmithkline (GSK).
Companiile cu actionariat direct, majoritar britanic, din Romania au insumat un profit net de aproximativ un miliard de lei in 2018, cele mai profitabile fiind Ursus si CRH Ciment.
Potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei investitiile straine directe in Romania au crescut cu 66% in ultimii 10 ani, depasind 81 miliarde de euro in 2018, valoarea investitiilor britanice crescand cu 135% in aceeasi perioada de timp, peste pragul de 1,7 miliarde de euro. Marea Britanie ocupa ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania, in 2018. De altfel, in ultimii 10 ani Marea Britanie a oscilat intre locurile 16 (2009) si 10 (in 2014 si 2018) in topul celor mai mari investitori straini din Romania.
Principalele sectoare in care investesc britanicii, in functie de cifra de afaceri, sunt: industria prelucratoare (10,2 miliarde lei, reprezentand 51% din total), comert (3,9 miliarde lei si 20% din total) si IT&C (2,3 miliarde lei, cu 11% din total).
Companiile locale controlate de investitorii britanici au avut peste 50.000 de angajati, iar cheltuielile acestora cu personalul au ajuns la 4 miliarde de lei in 2018.
 
 
Comertul international al Romaniei, afectat sau nu de BREXIT?
Schimburile comerciale (exporturi plus importuri) dintre Romania si Marea Britanie au inregistrat in 2018 o crestere de 9%, comparativ cu anul 2017 si de 33% fata de 2014. Astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari a ajuns la 4,6 miliarde de euro in 2018, mai arata analiza KeysFin.
Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al Romaniei si a 5-a piata de desfacere pentru exporturile locale, fiind in crestere in ultimii 5 ani cu peste 34%, la 2,9 miliarde euro in 2018. Importurile din aceasta tara au crescut si ele cu 31% fata de 2014, la peste 1,7 miliarde euro in 2018.
Totusi, desi tara noastra a inregistrat in 2018 cel mai bun rezultat in ceea ce priveste evolutia balantei comerciale, cu un surplus comercial de 1,1 miliarde euro (exporturi minus importuri), in raport cu Marea Britanie, valoarea comertului dintre cele doua state reprezinta doar 3% din totalul comertului international al Romaniei.
 
Impactul indirect al BREXIT-ului
In Marea Britanie traiesc peste 328.000 de cetateni romani, reprezentand a treia comunitate europeana, dupa Polonia si Irlanda, iar negocierile privind libera circulatie a persoanelor vor continua, fiind una din cele mai sensibile teme, alaturi de libera circulatie a bunurilor. Procesul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeana este asadar unul indelungat, estimarile KeysFin sugerand ca se va extinde pana la sfarsitul anului viitor.
In plan economic, raporturile comerciale ale Romaniei cu Marea Britanie sunt relativ reduse, aspect care pozitioneaza tara noastra printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului.
Cu toate acestea, o accentuare a tensiunilor dintre cele doua parti sau o inrautatire a conditiilor din pietele financiare internationale s-ar transmite la nivelul economiei locale destul de rapid din cauza principalelor dezechilibre macroeconomice pe care Romania le inregistreaza deja, spre deosebire de celelalte state din regiune: deficitul bugetar si cel comercial care afecteaza semnificativ capacitatea de finantare interna si externa a economiei locale.
 
31 Ianuarie, ziua X din BREXIT
Notiunea de "BREXIT" a aparut in urma referendumului din iunie 2016, la care 51,9% dintre alegatorii participanti au votat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Dupa trei ani si jumatate de negocieri, Parlamentul European a ratificat, miercuri seara la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie votat (cu majoritate calificata) si de Consiliul European in 30 ianuarie. Apoi, Regatul Unit va parasi blocul comunitar, vineri, 31 ianuarie, la miezul noptii, ora Bruxelles-ului (23:00 GMT, ora 1:00, ora Romaniei), atunci cand drapelul va fi retras din institutiile Uniunii Europene.
***
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au in structura actionariatului o participatie britanica directa, majoritara (peste 50%). Datele au fost extrase in ianuarie 2020. In cazul entitatilor financiare in cadrul analizei s-au folosit veniturile totale in locul cifrei de afaceri din 2018.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
BogArt
Arduro
concelex
DRS
leviatan
GEWISS
EURO BUILD
EDIT-Structural
SSAB
Ubitech
noark
konsent
rigips
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
CDS
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<