Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Stabilizare in ianuarie a.c. pe piata de constructii
BT: Stabilizare in ianuarie a.c. pe piata de constructii
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Mar 2017 14:35
In cadrul analizelor cu caracter macroeconomic efectuate de expertii Bancii Transilvania (BT), o atentie deosebita este acordata sectorului de constructii, datele anuntate cu o frecventa lunara de Institutul National de Statistica (INS), privind dinamica volumului lucrarilor specifice (luate in considerare doar ca serie ajustata, insa pe elemente de structura si obiecte de constructii) fiind coroborate si cu alte informatii, de natura politico-economica, pe baza carora sa se poata constitui o viziune de ansamblu, bazata pe principiul cauza-efect. Astfel, autorul cercetarii BT, dr. Andrei Radulescu, economist-senior al Bancii Transilvania si cercetator stiintific gradul III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane, explica faptul ca, in realitate, interpretarea datelor INS anuntate recent, pentru luna ianuarie 2017, cu privire la situatia volumului lucrarilor de constructii indica o stabilizare a pietei. „Conform datelor comunicate de INS, constructiile (ce reprezinta un sector intensiv in capital si forta de munca) s-au stabilizat in ianuarie a.c., evolutia fiind influentata de eliminarea taxei pe constructii speciale si de avantul componentei rezidentiale. Astfel, datele INS indica cresterea constructiilor cu o dinamica lunara de +5,1% in ianuarie, dupa declinul consemnat pe parcursul a trei luni consecutive. Se evidentiaza, in consecinta, avansul lucrarilor de constructii noi, cu un ritm lunar de +26,3%. Insa, componentele de reparatii curente si reparatii capitale au scazut cu dinamici luna/luna (secventiale - n.r.) de -5,7%, respectiv -51,2%”, precizeaza dr. Andrei Radulescu.
Majorarea lucrarilor la imobilele de locuinte, pusa si pe seama cererii pentru „Prima Casa”
In documentul elaborat de expertul BT se mai arata ca „analiza pe obiecte de constructii scoate in evidenta majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale cu o dinamica lunara de +108,3% in ianuarie, evolutie care a contrabalansat declinul componentei de inginerie civila (pentru a patra luna consecutiv) cu -8,3% luna/luna. Totodata, componenta de cladiri nerezidentiale a crescut cu +1,7% luna/luna in ianuarie 2017. Din perspectiva dinamicii an/an, se noteaza temperarea ritmului de declin, la -1,1% in ianuarie. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea lucrarilor de constructii noi cu +8,3%, pe fondul eliminarii taxei pe constructii speciale. La polul opus, reparatiile curente si cele capitale au scazut cu ritmuri an/an de -6,3%, respectiv -48,7% in prima luna din 2017”.
„Din analiza pe obiecte de constructii, se noteaza majorarea componentei de constructie a cladirilor rezidentiale, pentru a sasea luna consecutiv in ianuarie a.c., cu un ritm in accelerare la +67,4% an/an. Aceasta evolutie a fost sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, declinul costurilor de finantare si cererea ridicata pentru «Prima Casa». Cu toate acestea, lucrarile de constructii de inginerie civila au scazut cu -30% an/an in ianuarie, ceea ce confirma involutia investitiilor in infrastructura publica. La randul sau, componenta de cladiri nerezidentiale a scazut cu -0,4% an/an in ianuarie 2017. Conform scenariului macroeconomic central al BT, componenta structurala a constructiilor ar putea creste cu o dinamica medie anuala de +4,4% in perioada 2017-2019. Acest scenariu este sustinut de eliminarea taxei pe constructii speciale, continuarea ciclului investitional post-criza si nivelul redus al costurilor de finantare”, a concluzionat dr. Andrei Radulescu. Pentru informatii suplimentare, www.bancatransilvania.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
DRS
Ubitech
EDIT-Structural
Arduro
VEGO
strabag nivel 1
BogArt
SIGM
noark
leviatan
rigips
konsent
viarom
theda mar
ness project
quadratum
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
concelex
AED
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<