Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Bugetul Ministerului Dezvoltarii va creste cu 59% in 2024, la 13 miliarde de lei
Bugetul Ministerului Dezvoltarii va creste cu 59% in 2024, la 13 miliarde de lei
Actualitatea interna Publicat de AG&F 12 Dec 2023 11:21
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat, luni, ca liniile principale ale proiectului bugetului pe 2024 asigura continuarea investitiilor pentru modernizarea Romaniei, precizand ca vor fi cresteri importante ale alocarilor catre ministere, iar sursa de finantare a acestora ar reprezenta-o, potrivit ministrului de Finante, cresterea veniturilor cu aproximativ 2% si masurile de reducere a evaziunii fiscale, informeaza Agerpres.
"In sedinta conducerii PNL am discutat tema principala legata de bugetul pe anul 2023 si proiectul bugetului pentru anul 2024. A fost prezent ministrul de Finante, domnul Marcel Bolos, care a dat toate detaliile legate de masurile luate, astfel incat sa inchidem anul bugetar 2023 in conformitate cu asumarile luate de deficit bugetar de 5,5% si, desigur, proiectia de buget pentru anul 2024. In acest sens, doresc sa mentionez ca liniile principale de buget asigura continuarea investitiilor pentru modernizarea Romaniei si in felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din Produsul Intern Brut pentru tot ceea ce inseamna investitii. De asemenea, pentru Ministerul Educatiei este asigurata o crestere de aproximativ 61% a bugetului, practic, in valoare nominala de la 35 de miliarde lei la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigura sumele necesare pentru cresterea salariilor personalului didactic si nedidactic din Ministerul Educatiei, precum si inceperea punerii in aplicare a Legilor Educatiei", a explicat Ciuca, dupa sedinta Biroului Politic National al PNL.
Potrivit lui Ciuca, la Ministerul Dezvoltarii este asigurata o crestere a bugetului cu 59%, in valoare nominala de la 8 miliarde lei la 13 miliarde de lei, pentru continuarea derularii programelor de dezvoltare la nivelul autoritatilor locale.
"La nivelul Ministerului Sanatatii si al Casei de Sanatate, de asemenea, au fost asigurate pe bugetele necesare pentru asigurarea serviciilor medicale, crescand la nivelul cu aproximativ 3 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca bugetul Casei de Sanatate va ajunge la aproximativ 62 - 63 de miliarde de lei, iar la nivelul Ministerului Sanatatii la 17 miliarde de lei. Deci, in total, la nivelul structurilor de sanatate a aproximativ 80 de miliarde lei. Totodata, sunt asigurate sumele necesare pentru Ministerul Mediului, pentru continuarea programelor, astfel incat sa ducem mai departe toate proiectele demarate, fiind vorba de un procent de aproximativ 49%. La Ministerul Transporturilor, la Ministerul Culturii, deci, in principal, au fost asigurate sumele necesare", a adaugat liderul liberal.
El a mentionat ca la nivelul Ministerului Muncii au fost asigurate sumele necesare pentru cresterea pensiilor, valoarea nominala a intregului pachet fiind de aproximativ 212 miliarde de lei.
"Sunt asigurati banii necesari (...) pentru indexarea cu valoarea inflatiei de la 1 ianuarie si intrarea in aplicare a noii Legii a pensiilor incepand cu 1 septembrie", a indicat Ciuca.
Conform liderului PNL, proiectul de buget urmeaza sa intre in analiza si aprobare la nivelul Guvernului, iar pana la sarbatoarea Craciunului sa fie aprobat in Parlament.
Intrebat in legatura cu sursele de finantare a cresterilor de salarii si pensii, Nicolae Ciuca a spus: "Sunt masuri care sigur vin din cresterea veniturilor la bugetul de stat si domnul ministru ne-a prezentat ca exista o crestere a veniturilor cu aproximativ 2%".
"In plus fata de acestea, exista un pachet de masuri pentru cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale astfel incat din toate aceste masuri luate la nivelul ministerului exista proiectiile necesare sa putem sa acoperim cresterile bugetare. Sunt elementele care tin de digitalizarea ANAF, operationalizarea sigiliului electronic, declararea intrarilor de marfuri in tara, (...) de fapt este un proiect de lege care asigura inasprirea pedepselor pentru cei care fac evaziune fiscala. Doar in proiectia acestei legi este evaluata o valoare de aproximativ 10 miliarde lei", a mai aratat presedintele PNL.
Ciuca a mai explicat ca au fost luate in calcul inclusiv numirea unei conduceri noi si la ANAF si la Vama, plus o serie intreaga de masuri care vizeaza eficientizarea structurilor din teritoriu.
"Avem structuri judetene, avem structuri regionale si intr-un anume fel ele isi dubleaza activitatea, ca atare se va ramane doar pe o singura linie de subordonare. Astea sunt masurile care au fost prezentate si asumate de catre ministrul de Finante si urmeaza sa fie aprobate in Guvern", a subliniat Nicolae Ciuca.
Despre reducerea cheltuielilor, Ciuca a spus: "Odata cu aplicarea Ordonantei 90, pe luna noiembrie, daca este sa comparam cheltuielile la bunuri si servicii cu noiembrie 2022, prin aplicarea acestei ordonante s-a reusit sa se reduca cheltuielile cu aproximativ 3 miliarde, adica de la 4 miliarde la 1,2 miliarde, ca atare exista posibilitatea ca aceste sume sa poata fi colectate, inclusiv din gestionarea mai eficienta a acestor cheltuieli".
Intrebat despre reducerea subventiilor partidelor, presedintele PNL a spus ca raman nemodificate. "In acest moment, discutand de un an electoral, valoarea care a fost aprobata este cea care ramane, nici nu se majoreaza, nici nu scade", a mentionat liderul PNL.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
noark
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
theda mar
concelex
siniat
rigips
EDIT-Structural
quadratum
leviatan
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander