Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Cadrul pentru emiterea de obligatiuni verzi: proiecte eligibile pentru finantare
Cadrul pentru emiterea de obligatiuni verzi: proiecte eligibile pentru finantare
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Dec 2023 13:33
Ministerul Finantelor a publicat Cadrul Obligatiunilor Verzi al Romaniei, document de referinta pentru emiterea de obligatiuni verzi la nivel suveran pentru finantarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la indeplinirea obiectivelor de mediu si de dezvoltare durabila ale Romaniei.
Initiativa reafirma angajamentul Romaniei fata de Obiectivele de Dezvoltare Durabila 2030 si Contributiile la nivel national in cadrul Acordului de la Paris. Prin emiterea de obligatiuni verzi, Ministerul Finantelor isi propune sa promoveze tranzitia catre o economie mai verde, sa diversifice si mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat si sa atraga investitori care sunt exclusiv sau predominant interesati de instrumente financiare care genereaza un impact pozitiv asupra mediului inconjurator sau un impact benefic social, respectiv o imbunatatire a cadrului de guvernanta.
"Lansarea acestui cadru este un pas esential in extinderea finantarii pentru intreaga agenda verde din Romania. Pe langa potentialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publica, ne asteaptam ca emisiunea de obligatiuni verzi sa catalizeze noi obligatiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referinte importante pe piata externa pentru obligatiunile corporative romanesti. De la dezvoltarea retelei de metrou, a cailor ferate si infiintarea de noi zone de paduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanta prin intermediul investitorilor interesati de acest tip de obligatiuni”, a transmis Marcel Bolos, ministrul Finantelor.
 
Cadrul, evaluat de S&P Global Ratings
Cadrul, elaborat de Ministerul Finantelor si aprobat de un comitet interministerial, contureaza structura de guvernanta stabilita pentru a asigura selectia proiectelor si utilizarea incasarilor astfel incat sa corespunda asteptarilor pietei. Banca Mondiala a oferit asistenta tehnica pentru constituirea programului de obligatiuni verzi al Romaniei. Ministerul Finantelor a primit si sprijin extern de la doua banci de investitii de prestigiu international (Citi si HSBC).
Procesele puse in aplicare pentru program urmeaza cele mai bune practici internationale si au fost evaluate de S&P Global Ratings (S&P). Opinia evaluatorului extern S&P (SPO) confirma alinierea cadrului cu principiile Obligatiunilor Verzi ale Asociatiei Internationale a Pietelor de Capital (ICMA). Cadrul a fost evaluat drept „verde mediu” pe baza analizei S&P a proiectelor eligibile, a alocarilor estimate pentru aceste proiecte si a impactului asteptat asupra protectiei mediului si a luptei impotriva schimbarilor climatice.
 
Proiectele considerate „verzi”
Cadrul obligatiunilor verzi suverane al Romaniei evidentiaza angajamentele tarii noastre, agenda actuala de mediu, precum si planurile de finantare verde. Acesta enumera proiectele eligibile care pot fi finantate prin emiterea de obligatiuni verzi si categoriile de activitati asociate cu beneficii pentru mediu.
Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de productia de energie regenerabila, eficienta energetica, prevenirea si controlul poluarii, transportul curat, gestionarea sustenabila a apei si a apelor uzate, adaptarea la schimbarile climatice, cladirile verzi si gestionarea durabila din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii si a utilizarii terenurilor.
Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finantare se numara dezvoltarea retelei de transport cu metroul in orasele Bucuresti si Cluj-Napoca, electrificarea caii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice in principalele zone urbane din Romania (resedinte de judet si alte orase cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de aparare existente in conformitate cu Directiva UE privind inundatiile si Strategia nationala de management al riscului de inundatii, cresterea eficientei energetice a fondului de cladiri si infiintarea de noi zone de paduri urbane.
De asemenea, Cadrul defineste procesul de evaluare si selectare a cheltuielilor eligibile pentru finantarea prin obligatiuni verzi, asigurandu-se ca fondurile atrase sunt directionate exclusiv catre cheltuieli eligibile cu un impact pozitiv asupra mediului inconjurator. In Cadru sunt prezentate procedurile de gestionare a fondurilor atrase si parametrii adoptati pentru monitorizarea, masurarea si publicarea rapoartelor privind alocarea si impactul fondurilor atrase, precum si posibilitatile de evaluare externa.
 
Comitetul interministerial pentru finantarea proiectelor/cheltuielilor verzi
Comitetul este un organ consultativ permanent infiintat prin Hotararea Guvernului nr.547/2023. Obiectivul sau principal este de a dezvolta, implementa si monitoriza Cadrul si emisiunile de obligatiuni verzi. Acesta joaca un rol crucial in structura de guvernanta a acestor emisiuni, deoarece este responsabil de supravegherea alocarii resurselor si de asigurarea transparentei asupra impactului proiectelor selectate.
Infiintarea Comitetului a fost realizata in conformitate cu cele mai bune practici internationale. In structura de guvernanta a tarilor care au deja o strategie pentru emisiuni tematice, este obisnuit sa se defineasca un comitet pentru elaborarea Cadrului, evaluarea proiectelor si selectarea cheltuielilor eligibile pentru cadrele tarilor respective. Structura aceasta a fost implementata pentru a asigura un flux constant de informatii intre organismele sectoriale implicate in proiecte verzi si emitentul de obligatiuni (Ministerul Finantelor).
Comitetul este condus de ministrul Finantelor si este compus din reprezentanti ai 13 ministere de resort: Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Economie, Antreprenoriat si Turism, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
BogArt
DRS
Arduro
rigips
noark
AED
strabag nivel 1
Ubitech
SIGM
SSAB
ness project
Acvatot 2019
VEGO
konsent
CDS
quadratum
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ELECTROGRUP
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<