Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - COFACE: Economia mondiala se confrunta cu capcana de crestere de tip japonez
COFACE: Economia mondiala se confrunta cu capcana de crestere de tip japonez
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 08 Sep 2016 09:58
De la scenariul de crestere la nivel mondial anuntat de compania franceza de management al riscului - Coface in luna martie 2015, perspectivele s-au deteriorat usor, iar cresterea economica pare sa ramana sub +3% in 2016, pentru al saselea an consecutiv, potrivit datelor Coface. "Companiile au fost sanctionate de acest stil japonez: o lipsa a pietelor de desfacere si o inflatie slaba, ceea ce a dus la o instabilitate a preturilor. Cresterea clara a riscului corporativ in intreaga lume a fost confirmata de cele mai recente evaluari ale riscului de tara Coface, evaluarea medie pentru toate cele 160 de tari monitorizate atingand un nivel de varf (neobservat inca in primii ani ai secolului actual) si corespunde lui B, nivel de «risc semnificativ», potrivit datelor incluse intr-un comunicat oficial, ce rezuma concluziile celui mai recent raport de tara realizat de grupul francez.
Conform Coface, cele mai mari trei economii ale lumii au fost afectate prin riscul de credit agravat: dupa retrogradarea Japoniei la A2 in luna martie 2015, in acest an au fost retrogradate SUA (la A2) si China (la B). In SUA, companiile se confrunta cu probleme ciclice: punctul de recuperare post-criza a fost atins si a dus la o crestere a insolventelor de afaceri pentru prima data din 2010. Companiile care se confrunta cu o profitabilitate in scadere si cu niveluri de investitii reduse stau la baza scaderii continue a somajului. In China, in pofida unei evolutii stabile, masurile de stimulare au un efect limitat, din cauza capacitatii excedentare si a nivelurilor excesive de datorii corporatiste.
"Nu in mod surprinzator, acest val de soc se raspandeste in Canada, retrogradata la A3, precum si in mai multe tari din Asia. Din acest motiv, Coreea de Sud, Hong Kong, Singapore si Taiwan au fost retrogradate la A3, iar Malaiezia la A4. Aceste tari sufera din cauza unei expuneri puternice la incetinirea structurala chineza in exporturi, turism si investitii. Mai mult, volatilitatea de pe pietele materiilor prime, inclusiv a petrolului, penalizeaza afacerile corporatiilor", se mai arata in analiza Coface.
 
In Europa cresc investitiile, dar si riscurile asociate mediului politic
Incertitudinea politica din Europa este influentata, conform analistilor, de nivelurile de incredere ale intreprinderilor si gospodariilor. In urma votului privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit), Coface a revizuit prognoza de crestere a PIB britanic cu 0,6%, la 1,2% pentru 2016. Segmentele care reprezinta exporturile si care profita de ratele mici ale lirei sterline scazute nu sunt cele mai grave. Pe termen lung, un acord de liber schimb de tip "Norvegia" este putin probabil sa aiba loc dupa demisia lui David Cameron, iar in cazul in care se aplica normele OMC, costul economic ar putea fi ridicat pentru Regatul Unit si UE. "Sectoarele de export britanice, legate de UE prin lanturi de aprovizionare, ar putea fi sanctionate de taxe vamale. In interiorul UE, tarile cu o piata si cu o prioritate limitata a relatiilor comerciale interne cu Regatul Unit se confrunta cu cel mai inalt nivel de expunere (Irlanda si, intr-o masura mai mica, Tarile de Jos, Belgia, Danemarca si Suedia)", se mai arata in documentul citat.
Chiar si in acest context, conform Coface, niciun factor nu este de asteptat sa afecteze cresterea dinamica sanatoasa din Zona Euro (estimata la +1,7% in 2016), alimentata atat de consumul casnic, cat si de investitiile private. Bugetele relaxate, scaderea pretului petrolului si ratele scazute ale BCE au avut efecte pozitive asupra marjelor intreprinderilor. Pentru prima data, companiile mici beneficiaza de o gama extinsa de servicii bancare pentru imprumut.
Franta a fost actualizata la A2, ca raspuns la mai multe semnale incurajatoare: cel mai inalt nivel al investitiilor de catre intreprinderi in ultimii patru ani, un impuls in sectorul constructiilor (ce reprezinta 5% din PIB), precum si o scadere constanta a numarului insolventelor, estimata la -3,2% in 2016.
Italia a fost actualizata la A3, datorita nivelurilor in scadere ale insolventelor, somajului si investitiilor preconizate.
In ceea ce priveste tarile din Europa Centrala, s-au realizat evaluari actualizate pentru patru tari: Lituania (A3), Slovenia (A3), Letonia (A4) si Romania (A4), acestea profitand de o crestere solida si de dependenta redusa fata de piata de export a Rusiei.
 
Scaderea pretului petrolului continua sa afecteze afacerile globale
Efectele scaderii cotatiei petrolului continua sa fie resimtite in tarile exportatoare de petrol, potrivit aceleiasi analize. In Arabia Saudita (nou-evaluata la B), Kuweit (A3), Qatar (A3) si Algeria (C), s-a observat extinderea deficitului public si o scadere lenta a afacerilor cu non-hidrocarburi. Acelasi lucru este valabil si pentru Angola si Zambia (D), ca urmare a deprecierii monedelor locale ale acestora, ca urmare a incetinirii dinamicii de crestere economica din China si a prabusirii preturilor materiilor prime, iar Mozambic (D) se confrunta cu o incapacitate de plata foarte probabila.
In acest context, Coface considera ca a opta categorie de evaluare trebuie introdusa, respectiv indicatorul E, care ar caracteriza statele cu "risc extrem", pentru a adauga o detaliere a analizei riscului de tara: unele tari, cu o evaluare D, vor fi alocate noii categorii E, sinonima riscului de credit extrem de ridicat. Sunt vizate urmatoarele tari: Afganistan, Armenia, Republica Central Africana, Cuba, Eritreea, Iran, Irak, Libia, Sudan, Siria, Timorul de Est, Venezuela, Yemen si Zimbabwe.
Pentru a consulta harta riscurilor de tara in trimestrul al doilea al acestui an, click aici!
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
rigips
Ubitech
leviatan
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
concelex
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander