COFACE: Una din trei companii ar intra in insolventa in cazul unei crize |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 04 Iul 2017 14:16 |
Una din trei companii din Romania ar fi expusa riscului de a intra in insolventa in cazul unei crize similare celei din 2009, in contextul in care mediul de afaceri din tara noastra prezinta o imunitate mult mai slaba comparativ cu nivelul anterior recesiunii, conform datelor Coface Romania, subsidiara liderului mondial in asigurarile de credit. "Mediul de afaceri local a trecut printr-un proces de regenerare foarte dureros. In ultimii cinci ani, am pierdut cel putin 100.000 de companii si 15% din randul firmelor cu venituri peste un milion de euro. Doar cei mai puternici au supravietuit, dar majoritatea au iesit mai «sifonati» din turbulentele ultimilor 6-8 ani. Prin comparatie cu anul 2008, in prezent firmele romanesti sunt mai indatorate, inregistreaza un capital de lucru negativ, expuneri comerciale de doua ori mai mari si au o capacitate de autofinantare mult mai fragila. In urma aplicarii unor socuri similare precum cele resimtite pe durata anului 2009, atat pe canalul financiar, cat si comercial, firmele romanesti prezinta o imunitate mult mai slaba: practic, una din trei companii vor intra in incapacitate de plata, comparativ cu media de 20% inregistrata in 2009. In acest context, companiile trebuie sa ramana mai flexibile, prin externalizarea serviciilor/ functiilor care nu tin de activitatea de baza a acestora. De asemenea, riscul fundamental este dublat de unul sistemic in crestere, deoarece companiile sunt mult mai interconectate prin dublarea creditului comercial", a declarat Iancu Guda, Services Director in cadrul Coface Romania.
Companiile se confrunta cu o serie de riscuri interne, precum deteriorarea rapida a increderii investitorilor in tarile emergente; tensionarea echilibrelor macroeconomice in contextul unei cresteri bazate pe consum si masuri fiscale prociclice care alimenteaza presiuni inflationiste si deficite externe in crestere; mentinerea creditarii modeste a companiilor; legislatie incerta si impredictibila; accelerarea preturilor activelor imobiliare.
La acestea se adauga si provocari globale care vor afecta indirect activitatea mediului de afaceri, precum: tensiunile geopolitice; cresterea frecventei mesajelor si politicilor protectioniste, care duc la plafonarea comertului international; alegerile politice din Germania, din luna septembrie 2017; amplificarea incertitudinilor privind proiectul UE in contextul procesului de iesire a Marii Britanii din blocul comunitar; accelerarea problemelor financiare intampinate de o serie de grupuri bancare europene.
Implicatiile riscului creditului comercial in Romania au devenit foarte serioase, avand in vedere mai multe aspecte:
Ce ar trebui sa faca companiile?
Pentru diminuarea impactului cauzat de expunerea la riscurile actuale, companiile au la indemana cateva solutii:
o un client mai riscant, dar care, la randul sau, vinde catre un client mai putin riscant, atunci furnizorul initial poate solicita o cesiune de creanta (in esenta, sa fie platit direct de catre clientul clientului sau);
o un client mai putin riscant, dar care, la randul sau, vinde catre un portofoliu de clienti ce comporta un risc peste medie, sunt recomandate garantii suplimentare de la furnizorul initial.
|