Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - CONCORDIA: Strategia Industriala a Romaniei 2023-2027 trebuie ajustata semnificativ
CONCORDIA: Strategia Industriala a Romaniei 2023-2027 trebuie ajustata semnificativ
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2024 13:04
Strategia Industriala a Romaniei 2023-2027 reprezinta un pas important pentru dezvoltarea sectorului industrial, insa necesita ajustari semnificative pentru a raspunde eficient provocarilor actuale si viitoare. Conform unei analize realizate de Confederatia Patronala Concordia, este esential ca strategia sa fie revizuita pentru a include actiuni concrete, tinte realiste si masuri adaptate nevoilor specifice ale economiei romanesti.
"Prin imbunatatirea claritatii si aplicabilitatii strategiei, Romania poate asigura o tranzitie eficienta catre o economie mai verde si digitalizata, consolidandu-si pozitia pe scena internationala. Acest demers necesita implicarea activa a tuturor actorilor relevanti si o abordare integrata, care sa combine politici industriale eficiente cu o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea durabila a tarii", subliniaza analiza citata.
Potrivit Concordia, unii dintre indicatorii propusi sunt incompleti sau lipsiti de credibilitate. Spre exemplu, Strategia propune o crestere a valorii investitiilor nete in echipamente pentru industrie de 2,5% pana in 2027, fata de nivelul de referinta din anul 2021 – o crestere cel mult in linie cu o rata moderata a inflatiei si care, in cazul, unui context macroeconomic favorabil poate interveni in mod natural.
In plus, oamenii de afaceri spun ca lipsa detalierii actiunilor propuse pentru fiecare obiectiv face dificila corelarea intre acestea si tintele propuse si nu transforma strategia intr-un document care sa ghideze efortul statului pentru asigurarea unui mediu propice investitiilor si inovarii.
Mai mult, unii dintre indicatorii propusi nu includ tinte nominale, ceea ce face monitorizarea aproape imposibila si lasa deschisa posibilitatea efectuarii unei evaluari subiective, cu corelari determinate artificial. In plus, unele dintre tinte au potential de auto-indeplinire, cum e cazul volumului exporturilor de bunuri, unde se estimeaza o crestere de 5% intre 2021 si 2027, desi media ratei anuale de crestere a exporturilor de bunuri si servicii din Romania este cea mai mare din regiune. Problema deficitului comercial nu va fi in niciun caz rezolvata cu o crestere de 5% in 7 ani a valorii nominale a exporturilor, mai spun reprezentantii Concordia.
Acestia recomanda alinierea strategiei cu politicile UE, o prioritizare a subsectoarelor prioritare, intocmirea unui plan de actiuni clare, dezvoltarea fortei de munca calificate si strategii de recalificare a angajatilor, stabilirea unor solutii specifice pentru reducerea emisiilor de carbon, cresterea productivitatii resurselor si pentru incurajarea economiei circulare etc.
 
Cursa globala a tehnologizarii si inovarii genereaza noi asteptari si exigente pe pietele internationale
Potrivit Concordia, Strategia Industriala a Romaniei 2023-2027, conceputa drept cadru pentru competitivitate si modernizare industriala, este binevenita in contextul intensificarii presiunilor de pe pietele globale. In ciuda cresterii economice din ultimele decenii, Romania are nevoie de o serie de ajustari structurale pentru a ramane competitiva in urmatoarele decenii, marcate de o ambitioasa dubla tranzitie verde si digitala in desfasurare la nivel mondial.
"Cursa globala a tehnologizarii si inovarii, alaturi de reglementarile internationale in aceste domenii genereaza noi asteptari si exigente pe pietele internationale, pe care Romania trebuie sa le satisfaca pentru a tine pasul cu economii competitoare si pentru a reduce decalajele pe care le inregistreaza fata de economii mai dezvoltate. Problemele pe care economia romaneasca le intampina in legatura cu inovarea, adoptia tehnologica, capacitatea scazuta de productie, productivitatea si costul muncii, lipsa de abilitati, decalajele regionale sau lipsa de predictibilitate fiscala sunt printre ori elementele care vor influenta decisiv evolutia economiei romanesti in urmatorii ani", au transmis reprezentantii Concordia.
In acest context, politica economica a statului este esentiala pentru asigurarea unui climat de afaceri orientat catre cresterea valorii adaugate a economiei romanesti, inclusiv in industrie, si care sa favorizeze inovarea si progresul tehnologic. Analiza Concordia va fi completata incepand din acest an cu analize sectoriale, inclusiv pentru sectoare industriale cu potential de dezvoltare, considerand ca abordarile sectoriale, croite in functie de specific si piete, pot genera un impact mai mare.
Pentru a consulta observatiile Concordia privind Strategia Industriala a Romaniei 2024-2027, click aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
noark
Ubitech
viarom
concelex
leviatan
CDS
MAKITA
theda mar
EDIT-Structural
siniat
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander