Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - CONSILIUL CONCURENTEI monitorizeaza constant domeniul constructiilor
CONSILIUL CONCURENTEI monitorizeaza constant domeniul constructiilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 29 Mai 2019 08:59
Sectoarele de constructii si materiale de constructii reprezinta domenii prioritare pentru Consiliul Concurentei, acestea fiind monitorizate in mod constant din punct de vedere al evolutiei si informatiilor care apar pe piata si in mass-media. Mai mult, in fiecare an autoritatea realizeaza un raport privind concurenta in sectoare cheie, in cadrul caruia analizeaza domeniile pe care le considera prioritare, utilizand un indicator - IAPC (Indicele Agregat de Presiune Concurentiala) pentru a identifica posibilele probleme de natura concurentiala, precum si evolutia in timp a acestora. In 2018, Consiliul Concurentei a analizat sectorul producerii si comercializarii cimentului, constatand ca in ultimii ani nu au existat fluctuatii semnificative, nivelul de concurenta fiind destul de redus. Din punct de vedere al IAPC, acesta se situeaza pe ultimul loc, avand cea mai redusa presiune concurentiala dintre cele 40 de industrii analizate. Evolutiile din sectorul materialelor de zidarie, care cuprinde productia de blocuri ceramice si de BCA, nu par a afecta concurenta din mediul de afaceri. La nivelul productiei de blocuri ceramice, calitatea produselor este un factor important, iar aparitia pe piata a unor noi produse arata manifestarea concurentei.
 
Interviu cu Bogdan Marius Chiritoiu (49 de ani), Presedintele Consiliului Concurentei.
Bogdan Chiritoiu are o experienta profesionala de 10 ani la conducerea Consiliului Concurentei; 9 ani de activitate didactica in invatamantul superior; 11 ani in consultanta in domeniul politicilor publice si 10 ani in domeniul analizei economice. A ocupat, pe rand functiile de Consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, Departamentele de "Planificare si analiza politica" si "Politici Economice si Sociale", Coordonator pe politici sociale pentru Raportul de Criza si Raportul asupra Dezvoltarii Umane ale PNUD. A fost consultant al Guvernului Romaniei pentru Integrare Europeana, dar si la Institutul European si Consilier al Ministrului Justitiei. In paralel, a desfasurat o bogata activitate didactica in invatamantul superior, in calitate de Asistent Universitar la Facultatea de Stiinte Politice (FSP), din cadrul Universitatii Bucuresti.
 
- Ce anchete aveti in derulare pe piata de constructii, in acest moment?
- Recent, pe piata de ciment am derulat o ancheta sectoriala cu scopul de a avea o imagine cat mai clara asupra mecanismelor de functionare, de a identifica eventualele disfunctionalitati la nivelul sectorului si de a formula recomandari care sa conduca la eliminarea acestora in scopul intensificarii concurentei. Analiza a indicat o situatie atipica, in care producatorii de ciment isi mentin cote de piata aproximativ egale si stabile in timp, crescand astfel riscul aparitiei unor forme de coordonare a activitatilor. Riscul este cu atat mai mare cu cat fluctuatiile cotelor de piata sunt reduse si nu exista schimbari in ierarhia la nivelul industriei. Acest aspect ridica suspiciuni sub aspect concurential, mai ales in conditiile in care cei trei mari producatori de ciment au capacitati de productie functionale diferite, iar gradul de utilizare a acestora este profund asimetric: producatorul de ciment cu cea mai mare capacitate de productie in functiune are cel mai mic grad de utilizare a acesteia.
Principalele companii active pe piata producerii cimentului sunt integrate pe verticala, pentru a eficientiza procesul de productie a cimentului, a reduce costurile si a facilita accesul la resurse, detinand capacitati de productie atat pe pietele de extractie/ prelucrare si comercializarea agregatelor minerale, cat si pe pietele producerii si comercializarii betoanelor, mortarelor si sapelor, prefabricatelor din beton. Astfel, cele trei mari companii - Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania - sunt prezente si pe alte doua piete - producerea si comercializarea filerului de calcar, respectiv a liantilor hidraulici speciali/ rutieri (HeidelbergCement Romania nu produce astfel de lianti). Atat filerul de calcar, cat si liantii hidraulici se produc in fabricile de ciment.
 
- Care sunt principalele observatii realizate in urma analizei pietei cimentului?
- In urma analizei efectuate in acest sector, Consiliul Concurentei a constatat ca ar putea exista o coordonare intre cei trei producatori la nivelul sortimentelor produse si livrate in scopul impartirii pietei, acesti producatori de ciment avand posibilitatea de a tine captivi anumiti clienti astfel incat sa mentina cote de piata simetrice. De asemenea, s-a observat ca preturile...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19ALLBIMACADC4E FORUM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere