Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - Cseke Attila: Adoptarea noului Cod al urbanismului elimina avizarile in cascada
Cseke Attila: Adoptarea noului Cod al urbanismului elimina avizarile in cascada
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 15 Ian 2025 09:43
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a declarat ca procedura de adoptare a Codului urbanismului este in derulare, urmand sa fie eliminata avizarea "in cascada".
"Noi suntem in procedura de adoptare a Codului urbanismului. (...) Prin acest Cod al urbanismului, propunem niste mecanisme prin care (...) vom elimina aceasta avizare in cascada, in care te duci separat dupa fiecare aviz, te duci la urmatorul si la al cincilea iti expira primul aviz, pentru ca se intampla, din pacate, acest lucru. Va fi o avizare unica, deodata, la toate ministerele, sa reducem timpul de avizare. De asemenea, pe partea de certificat de urbanism, pe partea de autorizatii de construire, toate acestea sunt prevazute ca si pentru platforma digitala pe care vrem sa o facem, doar ne trebuie Codul urbanismului ca sa avem temei ilegal", a declarat ministrul, citat de Agerpres.
In context, Cseke Attila a numit si categoriile de constructii care nu ar mai necesita autorizatii de construire, fiind vorba inclusiv despre anumite tipuri de case.
"Am vorbit (cu primarii - n.r.) despre categorii de constructii, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Sa va dau un exemplu, o statie de incarcare electrica a masinilor. Astazi, practic, trebuie sa-l autorizez pentru ca il pui pe domeniul public, dar stim despre ce este vorba in practica si atunci trebuie sa simplificam procedurile, nu sa le incurcam. Alte tipuri de constructii care vor putea fi construite pe baza unei notificari la primarie - terase, garaje, bucatarii de vara, chiar si case de o dimensiune mai mica in mediul rural, pe baza unui proiect intocmit de un specialist, adica de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre dupa cum vrea cetateanul, dar daca ai un proiect de acest fel, cu semnatura specialistului si asa mai departe, notifici primaria, primaria se uita in planul urbanistic zonal si de detaliu si vede ca se incadreaza, adica acolo se pot construi case si imi doresc sa construiesc case acolo, atunci ii dau liber si nu mai fac aceasta procedura de certificat de urbanism si autorizatie de construire, care tine luni intregi si intra intr-o birocratie inevitabila", a explicat Cseke Attila.
In ceea ce priveste casele care nu ar mai necesita autorizatii de construire, ele trebuie sa aiba maxim 150 mp, a aratat oficialul.
"Propunerea din Codul Urbanismului, asa cum este in Parlament, este casa unifamiliala, pentru nevoi personale, adica nu incepem sa construim nu stiu cate, in mediul rural, de maxim 150 mp, la un singur nivel. Deci nu mansarda, nu etaje si asa mai departe, deci de un singur nivel, inca o data, pe baza unor proiecte intocmite de un specialist. (...) Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e inventat de noi in Romania, se incadreaza in tot ceea ce se doreste a se construi in zona respectiva, se da drumul. Daca primaria nu este de acord, are posibilitatea in 15 zile sa spuna «nu sunt de acord», trebuie sa fii la certificat de urbanism sau autorizatie de construire, urmarind procedura, hai sa zic, mai ampla, mai complexa. Deci autoritatile locale vor avea niste parghii pentru a mai degreva din aceasta birocratie", a adaugat ministrul Dezvoltarii.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
CDS
Ubitech
GEWISS
AED
quadratum
rigips
EURO BUILD
theda mar
VEGO
noark
EDIT-Structural
BogArt
Arduro
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
SSAB
strabag nivel 1
konsent
leviatan
concelex
SIGM
Acvatot 2019
MCA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<